Čadež u svojoj kolumni dokraja ogolio Stankovića

Čadež ogolio Stankovića: ne dočekuje gosta, drugi rade umjesto njega – Razmahuje se ručicama za koje misli da ih je očvrsnuo u teretani, zanima ga samo ono što je odlučio da se dogodi. Lako ga je ukrotiti, izbezumilo ga je što znam za njegov fuš u HGK

Novinar i pjesnik Tomislav Čadež, koji je mnoge iznenadio svojim nastupom u emisiji Aleksandra Stankovića Nedjeljom u dva, oglasio se o svom gostovanju u kolumni za novi Globus.

Čadež, kojeg su, zbog argumentiranog okršaja sa Stankovićem, komentatori na društvenim mrežama proglasili junakom, napisao je ”Kratki vodič za sve buduće goste Aleksandra Stankovića”.

Tako navodi i zašto je uopće pristao sjesti u ‘vruću’ Stankovićevu fotelju.

”Zato što je imao kuraž da me pozove pošto sam dvaput, u Jutarnjem listu, obrisao pod njegovim načinom rada”, napominje Čadež i u nastavku daje, doslovce, upute gostu za ponašanje kod Stankovića.

Uputa prva: najbolje ignorirati ga

Naime, slavni intervjuist a priori je nepristojan. Ne dočekuje gosta nego uđe u studio tik prije početka emisije. Znači čekaš ti njega, a ne on tebe. Budući da sam njegov kolega, došao sam sat ranije, da ne stvaram nervozu njemu i producentima. Što bi da se nisam pojavio, tako, iz kaprica?

I evo napokon, dohodao je Stanković, u prevelikom smeđem odjelcu. Odmah sam dovoljno prostodušan da ga pokušam ad hoc informirati, minutu do dva, podastirući detalje o svojim činima a koji su stoput atraktivniji i za gledanost emisije korisniji od onih što su mu ih pronašli u arhivi, ”na papiru”, pripremajući ga za emisiju. Dakle, lako ih je prečuo.

Sjeo za stol, prilagođen njegovu stasu, prekomjerno napudran, pa premeće pred sobom snopić papira. To su pitanja i razne druge rečenice, isprintane veoma krupnim fontom, kao za slabovidne. Inače sam mislio da u emisiji drži ispred sebe tek podsjetnik za teme koje je naumio načeti, ali da drži cio tzv. blesimetar, to nisam niti pretpostavio. Gost ga ne zanima, a takav me osjećaj smjesta obuzeo. Dakle ne zanima ga tko je s druge strane nego što je odlučio da se dogodi i što piše na papiru da se mora dogoditi. I njemu i gostu. Spontano sam odlučio ignorirati ga. Njemu je važan blesimetar a meni strop studija, odnosno reflektori okačeni o njega.

Uputa: ne daj mu povoda za repliku, neduhovit je

Više od spoznaje da je posrijedi režirano preslušavanje, obuzela me jedna još dublja: operiranje od humora. Vidiš mu u očima da se plaši ironije i bilo kakvog izleta u duhovitost. Bilo bi pretenciozno kazati – u duhovnost. Razgovor u emisiji kao da se ne može razvijati spontano jer u spontanosti se uvijek krije opasnost da se kaže što nije bilo predviđeno. Uz to imaš dojam da razgovaraš s nekime tko zapravo ne razumije hrvatski jezik. Nego ga jedino reproducira. Razina, na koju je najisplativije odgovoriti gestama, a ne riječima.

Uputa treća: nemoj gubiti živce

Očekivao sam da će postavljati pitanje o privatnom životu, ali nisam očekivao da ću za početak morati razgovarati o svom djetetu. I to prije i poslije priloga u kojem je sabrao uvrede na moj račun nekolicine javnih osoba – uglavnom onih koji bi najradije čuli da sam mrtav. Znao sam da moj dječak gleda i uhvatila me mala snaga. Jedino što sam mogao je iskoristiti taj moment i pozdraviti sinka u kameru. Htio sam ustati i otići, ali tad bih, dakako, osvanuo kao luđak na otvorenoj sceni.

Uputa četvrta: nemoj ga shvaćati ozbiljno

Stanković ne želi koga upoznati. Površnost televizijskog medija zlorabi da potencira vlastiti. Zapanjilo me da netko tko tvrdi da trenira boks može biti toliko bahat a naivan. Metaforički razmahuje se ručicama za koje misli da ih je očvrsnuo u teretani. U stvarnosti, boksač udara iz pete, a ruke tanje od ženice imati može. Pomislio sam, hajde, ako malo popusti, pohvalit ću ga što se ipak redovito znoji i što nema predrasuda: vježba u paru s Dorinom Manzinom, našim najpoznatijim gay aktivistom srednje generacije. Ali pobogu bildanje je smrt, za boksača podjednako koliko i za mentalno gimnastičara, novinara: tromost i potrošnja kisika onesposobljuju ga za borbu.

Uputa peta: uvijek imaj na umu da drugi rade za njega

Emisije dogovara producentica, priloge radi novinarka. Treća kopa arhivom. Netko je trebao otići i u knjižnicu da posudi moje knjige. Prije toga su ih htjeli pribaviti od mene. Dakle cijela je strka oko urednika i voditelja na koncu roba blesimetrova.

Uputa šesta: lako ga je ukrotiti

Posve ga je izbezumilo kad sam mu priopćio da znam kako je u fušu radio za HGK. Nije mu to prvi izlet u šareni svijet honorara. Jedino je ovaj bio posljednji u moju obitelj.

Izvor: direktno.hr

4 comments

  1. Otokar Levaj

    Ne razumijem problem s honorarnim poslom?I sam sam radio za KRAŠ kada ga je vodio N.V. pa čak i za g.Sanadera kada je bio na čelu HNK Split.Jesam li zato lopov ili što goreg ili …..?

  2. tomas

    Namjerio se dostojan protivnik. Inače, smatram da je Stanković potencirajući nekakvo ‘kvaziustaštvo’ kod sugovornika dokazao da on-Stanković dugoročno sigurno gubi bitku.

  3. ella s svalinae

    Kad mu je gost bio (pok.) Alexandar Tijanic koji je tada uplovio u politicke vode, Stankovic zakljucuje intervju ( misleci da mu zabija kajlu sa ; ” pa zelim vam da jednog dana postanete pravi politicar”, Tijanic na to odgovara ; ” A ja vama zelim da jednog dana postanete pravi novinar ” ! I TI JE TO …

Odgovori

Skip to content