Raste PDV, uvode se porez na imovinu i na dividendu

Novoizabrani ministar financija Republike Hrvatske Slavko Linić objavio je u srijedu, 28. prosinca 2011. kako će novi državni proračun biti predstavljen pred Saborom u veljači sljedeće godine. Naglasio je kako je cilj novog proračuna održati kreditni rejting i osigurati povoljnije rokove za povrat kredita i niže kamatne stope. Uz to je nadodao kako bi se fiskalnom konsolidacijom trebalo smanjiti rashodovnu stranu proračuna što bi, kako vjeruje Linić, trebalo pomoći u stvaranju percepcije potencijalnih stranih ulagača o Hrvatskoj kao o zemlji u koju se isplati ulagati.

Sadašnja stopa PDV-a od 23% trebala bi porasti, a za koliko doznat ćemo već u siječnju. Međutim, vlada također planira uvesti više međustopa PDV-a u cilju zaštite socijalno ugroženih kiategorije u zemlji. Linić također ističe kako se neće dirati nulte stope PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove sve do ulaska Hrvatske u Europsku uniju te kako se neće dirati mirovine.

Među najvažnijim novostima su i one da se plaća do 3.000 kuna više neće oporezivati, kao i ona da će se uvesti porez na dividendu. Što se tiče poreza na dobit, jedina bitnija promjena uz njega vezana jest uvođenje olakšica za reinvestirnu dobit ili zadržanu dobit za pokriće insolventnosti. Također, porez na imovinu zamijenit će dosadašnju komunalnu naknadu, s time da će porez na neupotrebljenu imovinu progresivno rasti, a za onu koja se koristi značajno padati.

Liniće također istaknuo kako bi se protiv nelikvidnosti trebalo boriti zakonom o financijskom poslovanju. Prema njemu, država bi bila obvezna podmiriti svoje financijske obveze u roku od 30 dana, dok bi za privatne poduzetnike vrijedio rok od 45 dana koji bi se u specifičnim slučajevima produžavao na 60. Nakon što tih 60 dana istekne, neplaćenih obveza više ne smije biti. Kako kaže Linić, to je jasna poruka upravama takvih tvrtki da se kroz 30 dana nagode s vjerovnicima, inače država preuzima nagodbu s najvećim vjerovnicima u roku od 90 dana, a to znači da banke ulaze u kapital i preuzimaju nekretnine i preuzimanje nekretnina i imovine izvan funkcije. Potom slijede stečajevi bez preustroja. Porez na imovinu u stečaju bit će vrlo visok kako bi vjerovnici preuzeli odgovornost za financijsku konsolidaciju.

(hina/fizzit)

Odgovori

Skip to content