Dijete je slavuj u kući.

Iako je iz iskustva jasno koliko su ljubav i pažnja bitne u razvoju svakog malog bića, neuroznanstvenici sada imaju nepobitne dokaze o utjecaju roditeljske ljubavi na razvoj dječjeg mozga. Točnije rečeno, šokantnim usporednim snimkama mozgova djece u dobi od tri godine koja su bila zanemarena i onih “normalnih” potvrdili su teoriju da zanemarivanje djece ozbiljno šteti njihovu razvoju.{jathumbnail off}

 

Mozak zanemarivanog djeteta kao da se stisnuo i znanstvenici tvrde da snimka pokazuje kako se mozgu jednostavno nisu razvili neki ključni dijelovi, a koji se jasno vide na lijevoj fotografiji. Posljedice su dugoročne i zastrašujuće.
Neuroznanstvenici, naime, tvrde, kako će dijete s mozgom s lijeve fotografije biti inteligentnije i veća je vjerojatnost da će razviti socijalne vještine potrebne za opstanak i bolje snalaženje u surovom svijetu.

Za drugo je dijete vjerojatnije da će postati ovisnik o drogama ili alkoholu, da neće moći naći posao te da će ovisiti o socijalnoj pomoći. Povećava se i vjerojatnost da će zanemareno dijete oboljeti od mentalnih bolesti.

U većini slučajeva zanemarivana djeca kasnije postaju roditelji koji zanemaruju svoju djecu, no utvrđeno je da se krug može prekinuti smještanjem djeteta u udomiteljsku obitelj u slučajevima teškog zanemarivanja i zlostavljanja i sl.

{youtube}gCadlN8fexk{/youtube}

Izvor: Daily Mail.
Pripremio i uredio; I. Remeta

Odgovori

Skip to content