El Pais: Hoće li Irska napustiti EU ako to učini Velika Britanija?

Irska je jedina zemlja koja bi mogla napustiti EU slijedeći Veliku Britaniju. Bi li britanski odlazak mogao uzrokovati stampedo?

“Mislim da ne jer europeizam ostalih nema britansku osobitost da su u Vijeću sigurnosti i imaju nuklearno naoružanje. Ujedinjeno Kraljevstvo još uvijek može igrati na kartu da je netko u svijetu”, smatra José Ignacio Torreblanca, direktor madridskog ureda Europskog vijeća za vanjske odnose.

Torreblanca smatra da je vrlo važan aspekt krize ovih dana taj što se „ni Skandinavci niti oni s Istoka nisu ulizivali Britancima, već upravo suprotno”.

“Britanci, koji su uvijek pomalo igrali na kartu da se podrazumijeva da nisu sami, da su u biti lideri zdravog, nebolesnog, dijela kontinenta, vide da im ovaj put to ne prolazi. Činjenica da nitko za njih nije maknuo malim prstom prilično ih je zabrinula. A osobito se Poljskoj raspao britanski model: „shvatili su da je model Ujedinjenog Kraljevstva potpuno taktičan”, kaže.

Ali, ako je kriza udaljila London od tih zemalja, imala je suprotan učinak na Irsku. Nekada uzoran primjer europeističke zemlje, sada sumnja. Unatoč njezinoj povijesti punoj sukoba s Velikom Britanijom, veze između njih su bezbrojne, a financijska kriza i kriza eura to su samo iznijele na vidjelo. Bi li Irska mogla napustiti EU ako to učini Velika Britanija? „Da ste me to pitali prije samo dvije godine rekao bih ne, nikako. Ali sada nisam tako siguran…ne znam…”, kaže Paul Bew, sjevernoirski povjesničar i nezavisni član Doma lordova.

Irska nije mogla ranije ući u EU jer je njezina ekonomska povezanost s Ujedinjenim Kraljevstvom bila tako velika da je morala čekati sve dok se 1973. njezin susjed nije odlučio ući. Kasnije, čudo Keltskog tigra, dalo im je toliku sigurnost da su se usudili uvesti euro iako je funta ostala van njega. Sve je išlo po struji.

Irska je gledala Francusku kroz prizmu revolucije i Napoleona na kraju 18. stoljeća i na Njemačku kroz prizmu dva svjetska rata u 20. stoljeću, objašnjava Bew. „Vizija Nijemaca kao saveznika sada je potpuno mrtva u Dublinu, potpuno mrtva. To znači da se ništa ne može predvidjeti”.

Izvor: EL PAÍS

Odgovori

Skip to content