Tuđmanova savjetnica o ‘intenzivnom djelovanju KOS-a, sjeckanju, montiranju i istini’

POZIV PROGRAMSKOM VIJEĆU HRT-A I HRVATSKOM NOVINARSKOM DRUŠTVU
‘Kao tadašnja savjetnica za odnose s javnošću Predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana imam neposrednih spoznaja o načinu djelovanja i razmišljanja

samog Predsjednika, u vremenima kada je Hrvatska bila okupirana, napadnuta i razoružana’, piše u otvorenom pismu koje je povodom priloga novinara Hrvoja Zovka poslala Vesna Škare Ožbolt.


U poplavi reagiranja na suspenziju i micanje iz Dnevnika Zorana Šprajca priopćenjem se javila i Vesna Škare Ožbolt.

Kako je afera izbila zbog priloga o padu Vukovara u kojem je pušten razgovor Franje Tuđmana i Mile Dedakovića Jastreba, Škare Ožbolt napominje ‘kao tadašnja savjetnica za odnose s javnošću Predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana imam neposrednih spoznaja o načinu djelovanja i razmišljanja samog Predsjednika, u vremenima kada je Hrvatska bila okupirana, napadnuta i razoružana’.

– Kao i svim drugim poznavateljima tadašnjih prilika nameće mi se ovo pitanje: jesu li urednik i novinar HTV-a bili upoznati s vrlo intenzivnim djelovanjem KOS-a na području RH za vrijeme Domovinskog rata? S obzirom da se radi o profesionalcima, pretpostavka je da jesu pa tim više začuđuje da za prikazane sporne snimke bezrezervno tvrde da su ‘skrivena istina’. Napokon, zbog čega je kod objavljenih priloga tekst ‘sjeckan’ i ‘premontiran’ na način da se mijenja originalan smisao? Zbog čega su izostavljena pojašnjenja tamo gdje je to bilo potrebno, konkretno kod emitiranja ‘Optužnice’ S. Glavaševića?, pita se Škare Ožbolt.

Nadalje upozorava da se takav propust ne može dogoditi stranim novinarima:

– Profesionalni novinari na, primjerice, jednom BBC-ju ili TF1 teško da bi propustili gledatelje upozoriti na kontroverze oko nastanka tog dokumenta a koju, osim nekih neposrednih sudionika onog vremena kao npr. dr. Vesne Bosanac, potvrđuju i navodi iz izjave Radenka Radojčića na informativnom razgovoru s djelatnicima SZUP-a MUP-a RH od 15. ožujka 1994.

U priopćenju se navodi i iskaz vezan uz kreiranje Optužnice spomenutog Radojčića, str. 84, a koji u cijelosti možete pročitati na adresi: http://www.icty.org/x/cases/slobodan_milosevic/trans/en/021111ED.htm

Pozivam Programsko Vijeće HRT-a kao i Hrvatsko novinarsko društvo da se umjesto svađa i kažnjavanja okrenu stvaranju jasnih kriterija za jačanje profesionalizma u novinarskom poslu, a novinare da istražuju i pomognu u rasvjetljavanju svih mogućih nejasnoća, ali naravno na puno profesionalniji način nego što smo to imali prilike vidjeti u nedavno objavljenim prilozima na HTV-u o padu Vukovara, zaključuje se u priopćenju potpisanom s Vesna Škare Ožbolt, savjetnica Predsjednika RH za odnose s javnošću (od 1991 do 1999 godine).

Autor: Dr. K.|

Odgovori

Skip to content