SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Vražji prolaz i Zeleni vir

Nedaleko od Skrada nalaze se Vražji prolaz i Zeleni vir, izletište s dvije prirodne zanimljivosti. Izletište se nalazi na 302 metra nadmorske visine, ima nekoliko pješačkh i planinskih staza.

Zbog iznimne i posebne ljepote i geološke vrijednosti izletište je 1962. godine proglašen posebnim geomorfološkim rezervatom.

 

 Vraažji prolaz jedan od najljepših kanjona Gorskog kotara, dužine oko 800 metara, na pojedinim dionicama širine svega 2 metra, a posljedica je djelovanja vode koja je tisućama godina izjedala kamen i napravila sebi neobičan put. Kroz kanjon prolazi potok Jasle što je i ime cijelog obližnjeg šumskog kompleksa. Na kraju Vražjeg prolaza, 14 metara iznad potoka Jasle otvor je u stijenu, ulaz u špilju Muževa hiša. Dužine je dvjestotinjak metara, a na njezinom kraju nalazi se dvorana sa jezercem. U špilji prezimljava strogo zaštićene vrste šišmiša potkovnjaka koji se ne smiju uznemiravati prilikom posjeta špilji.

Zeleni vir je druga prirodna zanimljivost značajnog krajobraza. Zadivljujuća 70 metara visoka stijena koja se osovila između dva šumovita obronka, a s vrha stijene obrušavaju se dva potočića. Jedan brzo nestaje u usjeku, a drugi se ruši okomito u obliku slapa koji pada pred otvor špilje s jezercem i ulijeva se u potok Curak koji ovdje izvire.
U špilji je jezerce smaragdno zelene boje, kristalno bistre i mirne vode. Podzemni izvor- Zeleni vir dubine oko 50 metara u dnu je špilje i ne primjećuje se, a ime je dobio po boji jezerca koje stvara.

Na potoku Zeleni vir je građevinski poduzetnik Josip Lončarić 1921. godine izgradio manju istoimenu hidrocentralu, koja je tada  opskrbljivala cijeli Gorski kotar.

 

 

Skip to content