TKO JE IVO BANAC?

KOJI BANAC JE PRAVI: Onaj koji je Oluju nazivao etničkim čišćenjem ili onaj koji je danas veliča? – Banac je kroz godine izrastao u velikog domoljuba. No, hrvatska povijest ionako je puna takvih.

Polako, pa čak i pomalo diskretno ubacio se ugledni povjesničar Ivo Banac na stranice Jutarnjeg lista kao jedan od dežurnih kolumnista ovog medija. Podsjetiti valja da je riječ o glasilu kojega u rukama drži najveći ovršitelj u Hrvata poznatiji kao odvjetnik Marijan Handžeković, koji je iz samo njemu znanih razloga prigrlio Banca. Baš kao što se diskretno uvukao među kolumniste Handžekovićeva medija, tako je Banac od 90-tih do danas diskretno prošao fazu transformacije poput mnogih mu kolega, koji su za potrebe društva i vlastite promocije preko noći postali okorijeli domoljubi. Doista, Banac se danas prezentira kao jedan od najvećih živućih domoljuba u Hrvta, koji čvrsto poput stijene stoji na liniji Karamarkova retuđmaniziranoga HDZ-a, koji je doduše daleko od svega onoga što je prvi hrvatski predsjednik snivao i želio. Da prošlost nije tako lako izbrisati svjestan je vjerojatno i sami profesor Banac kojemu je to struka. Jednako tako, i internet prostranstvo dugog je pamćenja te se tako sjeća i onih drugih vremena u kojima je Banac baš što to čini i danas javnost častio svojim stajalištima.

Povodom 20. godišnjice Oluje imali smo tako prilike čitati njegov kolumnistički uradak u kojem se osvrće na ovu ponositu obljetnicu govoreći o njoj kao o ključnoj istodobno upooravajući na srpsko kriminaliziranje toga događanja. Mnogi hrvatski domoljubi klimati će glavom čitajući ove Bančeve retke. I sve to učinilo bi se na prvi pogled nadasve ispravnim. No, za drugi pogled treba se vratiti 15 godina unazad, i tada pronaći posve druga stajališta proizašla također iz Bančeva pera. Ne tako davne 2000. godine ovaj je autor u stalnoj kolumni za Feral pisao o Bljesku i Oluji koju je nazivao planiranim terorom u funkciji etničkog čišćenja, dodajući da Oluju ne smatra oslobodilačkom obrambenom akcijom već ekspanzionističkom i zločinačkom. U isto vrijeme ovaj uglednik priča i o dogovorenom aspektu rata između Tuđmana i Miloševića te se iz današnje perspektive čini kako se njegova ondašnja retorika ne razlikuje previše od svega onoga što smo imali prilike čuti od Vučića i Nikolića.

Ne čudi to previše imajući u vidu neke druge detalje iz biografije ovoga velikog domoljuba kojega mnogi pamte kao ministra zaštite okoliša u Vladi Ivice Račana. Oni nešto revniji sjetit će ga se i kao iznajmljivača stana samome sebi za javni novac. A oni još revniji zagrebat će nešto malo dalje u prošlost kroz koju će blijesnuti činjenica da je današnji zagovornik tuđmanizacije HDZ-a nekoć bio potpisnik pisma u kojem zajedno s ministricom Vesnom Pusić i njoj srodnom ekipom, dok je trećina zemlje bila pod okupacijom traži ostavku predsjednika Tuđmana. Bilo kako bilo, ovakvih transformatora hrvatska se javnost nagledala kroz svoju kratku, ali raznim pojavama obilježenu prošlost te na koncu ove podjednako kratke priča valja postaviti tek jedno pitanje koje svi hrvatski znanstvenici i analitičari teško da će moći razriješiti: Koji Ivo je pravi, onaj koji je hvalio ili onaj koji je kritički pisao o Oluji?

Autor: I.Delić/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content