Vojna snaga: Hrvatska na 46., Srbija na 60. mjestu

Analitički portal Global – vatrena moć (GFP), koji se bavi istraživanjem na području naoružanja i vojne sposobnosti u svijetu, objavio je najnoviju listu Power Index ili indeksa snage najvećih svjetskih vojnih sila.

Od zemalja u regiji zap. Balkana, na popisu na kojem je 106 zemalja svijeta, nalaze se samo Hrvatska i Srbija.

Prema istraživanju Globala vatrena moć Hrvatske i Srbije iz balkanske regije klasificirane su među zemljama koje posjeduju značajnu vojnu sposobnost.

Prema tom popisu, najveća vojna sila u regiji je Hrvatska, koja se nalazi na 46., a Srbija na 60. mjestu. Od zemalja u široj regiji Balkana, prema istom popisu, Rumunjska je zauzela 51. mjesto, a slijede je Grčka na 57., Mađarska 61., Bugarska 70, Slovačku i Sloveniju na 71 i 94. mjestu.

S druge strane, prvi Indeks su Sjedinjene Države (SAD), a slijede Rusija, Kina, Indija, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Turska, Južna Koreja i Japan.

Na listi top 20 zemalja koje su klasificirane kao najveće svjetske vojne sile osam je azijskih i šest europskih zemalja.

Među ostalim zemljama svijeta, Izrael je na 11. poziciji, Egipat na 13., Kanada, Australija, 16. 20., 22., Iran, Saudijska Arabija 25., 26., Sirija, Sjeverna Koreja 35, Argentina 55, 68. Irak , a Afganistan je na 76. poziciji.

Prema istom izvoru Ukrajina, gdje već nekoliko mjeseci traje ozbiljna kriza, je na 21. mjestu.

Popis 106 i posljednje mjesto zauzima Tanzaniji, a ispred nje su Madagaskar, Mozambik, Litva i Laos.

Inače, GFP donosi popis sastavljen od statističkih podataka o najvećih svjetskih vojnih sila današnjice koji igraju značajnu ulogu u političkim, ekonomskim i vojnim zbivanjima u svijetu.

Na listi 106 zemalja iz cijelog svijeta, a sastoji se na temelju pokazatelja, kao što su ljudski resursi, infrastrukturnim resursima, kopnene oružja, logističkih sposobnosti, financijske sposobnosti, avijacija, zemljopisnom položaju, pomorskih snaga i nuklearnih postrojenja nisu uključeni.

Popis GFP je strogo u skladu s njihovom sposobnošću za obavljanje konvencionalnih ratova zemalja svijeta putem zračnih, pomorskih i kopnenih snaga.

oslobodjenje.ba/croative.net

Odgovori

Skip to content