Još jedna analiza izbora

Temeljem čega “KUKURIKU” vlada Hrvatskom
Nakon izbornog slavlja “KUKURIKU” koalicije, izlijeva samohvale postignutim izbornim rezultatima i bahatosti egom nabrijanih političara, treba konačno sagledati činjenice i istinu.

 

Zadnjih 10 -tak dana nazovi hrvatski mediji puni su hvalospjeha o velikom iskazanom povjerenju birača i nadmoćnoj izbornoj izbornoj pobjedi “Kukuriku” koalicije. Isti ulizivačko-dodvornički mediji, još uvijek nepoznate vlasničke strukture, koji zahtjevaju temeljitu provedbu lustaracije, na istovjetan način uzdizali su i slavili zadnje dvije HDZ -ove vlade koje je ustrojio Ivo SANADER, a zadnju u “nasljedstvo” primila Jadranka KOSOR.

Što je u svemu istina?

Koliko i kakvo je to veliko iskazano povjerenje birača pobjedničkoj “Kukuriku” koaliciji?

I konačno, u ime kojeg dijela biračkog tijela “Kukuriku” koalicija vlada Hrvatskom?

Svaka malo ozbiljnija poredbena analiza izbornih rezultata 2007. i 2011. pokazuje gubitak povjerenja birača prema SDP & Co i HDZ & Co. Detaljna analiza izbornih rezultata 2007. pokazuje da bi i tada stranke SDP, HSU, HNS i IDS odnijeli izbornu pobjedu nad HDZ -om da su bile u ovakvoj ili sličnoj “Kukuriku” koaliciji. Ivo SANADER i HDZ je 2007. dobio mandat za sastav Vlade isključivo zbog tadašnje razjedinjenosti i samostalnog izlaska na izbore stranaka koje 2011. čine “Kukuriku” koaliciju.

Smanjeno povjerenje birača SDP & Co u svim izbornim jedinicama osim u IX. gdje je jedino zabilježen porast dobivenih glasova. Najveći pad povjerenja birača SDP & Co u odnosu na 2007. zabilježen je u VIII., III. i I. izbornoj jedinici. Tako je SDP & Co na ovim izborim u odnosu na 2007. dobio 106.745 glasa ili 9,84% MANJE.

Također, izborni rezultati su još više poražavajući za HDZ & Co koji je u odnosu na parlamentarne izbore 2007. na ovim izborima dobio 363.953 glasa ili 40,1% MANJE, bez obzira koliko se Vladimir ŠEKS trudio, političkim direktivama i trikovima, to prikazati kao izbornu pobjedu HDZ.

HDZ & Co je izgubio povjerenje birača u svim izbornim jedinicama a najviše u XI., iako je po izbornom zakonu i sustavu dobio sva 3 saborska mandata, izgubio je povjerenje iseljeništva.

Na ovim parlamentarnim izborima zamjećen je iznimno velik broj raspršenih glasova birača listama i strančicama koje nisu dobile saborskog zastupnika. Tako je raspršeno 621.135 glasova, više nego je HDZ & Co ukupno dobio. Najveći broj raspršenih glasova birača odnijele su razjedinjene strančice i liste tzv. hrvatske desnice, doprinoseći time izbornoj pobjedi “Kukuriku” koalicije i smanjenom porazu HDZ & Co.

Preuzeto iz: Politička scena

U nastavku donosimo grafičke poredbene pokazatelje iskazanog povjerenja birača 2007. i 2011. godine:

(Grafički poredbeni odnos ukupnog zbroja glasova SDP & Co po izbornim jedinicama 2007. i 2011.)

 
 

(Grafički poredbeni odnos ukupnog zbroja glasova HDZ & Co po izbornim jedinicama 2007. i 2011.)

(Grafički poredbeni postotni prikaz ukupnog biračkog tijela na izborima 2011.)

(Pregled izbornih pobjednika 2011. po izbornim jedinicama)


Odgovori

Skip to content