Rijeku treba vratiti u ustavno-pravni poredak RH!

Analizirajući događanja oko obilježavanja 20. obljetnice “Oluje, književnik i publicist Hrvoje Hitrec formulirao je politički prijedlog prema kome Rijeku, mirnom reintegracijom, treba vratiti u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

-Rijeku treba vratiti u ustavno-pravni poredak RH po mogućnosti mirnom reintegracijom, izbornom pobjedom ili na druge načine, ma na sve moguće načine jer je „proslava Oluje” u Rijeci pokazala da crveni jugoslavenski vlastodršci smatraju Rijeku srbijanskom pokrajinom u kojoj se mirno organiziraju provokacije. U Rijeci se neprijatelji Hrvatske osjećaju isto tako dobro kao i u Srbiji, gdje su bivši savjetnik bivšega predsjednika Dejan Jović, Teršelička i slični tipovi tih dana također mirno pljuvali po Hrvatskoj. Da, bio je ondje i čovjek vampirskoga lica, srpski gradonačelnik Knina u prvoj polovici devedesetih – istaknuo je Hitrec u svojoj novoj kolumni objavljenoj na portalu HKV-a.
Izjave i postupke gradonačelnika Obersnela vidi kao postupke na tragu “drugog”, odnosno srpskog viđenja Oluje.

-Licemjerna, u stvari cinična Obersnelova poruka da se politika ne želi miješati u umjetnost, samo je bijedna dodatna provokacija jer o umjetnosti naravno nema govora, ali su i mediji ponešto pridonijeli relativiziranju neprijateljskoga čina (i sada već stalnoga činjenja) s opaskama o „drugom viđenju Oluje”, pridružili su se i neki kazalištarci kojima i inače nikada ništa nije jasno pa će im biti potrebni dugotrajni čitači pokusi. „Drugo viđenje” upravo je ono koje se vidjelo na srbijanskim parastosima, „viđenje” koje ne vidi devedesetu i sve godine poslije nje do 1995., koje i nadalje podvaljuje stotinu puta dokazima demantiranu tvrdnju da se radilo o etničkom čišćenju i progonu, „viđenje” koje vidi samo prvostupanjsku presudu hrvatskim generalima (prepisanu optužnicu) i njoj se srdačno vraća kao spasonosnom dokumentu nove mitomanije. Posredno, uvijeno, mnogi hrvatski mediji su na istom tragu. – naveo je Hitrec.

Poruke predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i kardinala Bozanića ocjenjuje ponosnim i inspirativnim.
-Kolindin govor u Kninu bio je zanosan i ponosan, a Bozanićev inspirativan posebno u dijelu gdje zaziva unutarnje prijatelje u svim područjima državnog i narodnog života, što je u toj prilici zvučalo kongenijalno, a ljudi točno preveli da je riječ o prevelikoj množini unutarnjih neprijatelja na svim poljima, to jest da treba, napokon, zaustaviti unutarnju agresiju na Hrvatsku koja se vodi i provodi petnaest godina – točno od početka stoljeća, s golemim zaletom u zadnje tri i pol godine protuhrvatske vlasti koja sada navlači janjeću kožu i namjerava prevariti birače licemjernim upucavanjem braniteljima, Tuđmanu i ostalim njoj do sada crnim likovima iz „mračnih devedesetih”, odjednom osvijetljenih i rasvijetljenih kao doba ponosa i slave koju crvena klatež želi prisvojiti u finalu svoje podle vladavine – ocijenio je Hitrec.

Smatra da je vojni mimohod u Zagrebu imao rezona u trenucima kada Srbija organizira vojne vježbe s Rusima a srbijanski čelnici prijete da će opet „osloboditi” područje tzv. krajine.
-Vojna je predstava imala rezona, a kako i ne bi kad na zapadu imamo histerične susjede koji i nisu problem, a na istoku četnike koji održavaju vojne vježbe s Rusima na hrvatskoj granici, što jest problem i to velik. Iz Nikolićeva govora u Srbiji svi su hrvatski mediji vadili rečenice u kojima poistovjećuje modernu, demokratsku Hrvatsku s NDH, i to s režimom u NDH, a ama baš nitko, koliko sam pratio, nije u naslove ni u tekstove izvješća stavio ključnu rečenicu četničkoga nitkova – da će, naime, opet „osloboditi” područje tzv. krajine u Hrvatskoj. A to je izravna, ničim pomućena najava rata Hrvatskoj ,iz usta predsjednika Srbije makar se zvao i Nikolić kojega se ondje mnogi stide ali i šute – prosuđuje Hitrec.

Poručuje da u vrijeme obilježavanja “Oluje” nema nikakve potrebe vraćati se na 44 civilne žrtve srpske nacionalnosti stradale nakon završetka vojnih operacija.
-A glede budućih proslava Oluje: nije potrebno 5. kolovoza stalno se vraćati na civilne Srbe koji su (44) stradali – poslije Oluje. O tome se može, ako treba, u drugim prilikama. Peti kolovoza mora biti dan hrvatske pobjede nad srpskom vojskom koja je terorizirala Hrvate pet godina. Toga dana treba odati počast isključivo hrabrim hrvatskim vojnicima, živima i onima koji su poginuli u Oluji i u prethodnim godinama rata. Pišem to i zato što me je zasmetalo da su se u jednom govoru spominjale „hrvatske ili srpske žrtve”, doduše u plemenitom, humanom kontekstu, ali je zazvučalo loše i podsjetilo na hrvatski ili srpski jezik – ističe Hitrec.

Prijedlog Aleksandra Vučića o zajedničkom obilježavanju Oluje ocijenio je idiotskim.
-Iz Srbije je nakon zveckanja oružjem, spaljivanja hrvatske zastave i dolične nervoze što Hrvatska uopće postoji, nakon teških riječi i lakih nota, stigao idiotski prijedlog da Hrvatska i Srbija zajedno slave Oluju, ili što već, a to ni Zoki ne može prihvatiti u izbornoj godini. – zaključio je Hitrec.

R.H./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content