JAVNA TRIBINA: MALI NARODI U EUROPSKOJ UNIJI

Treća tribina unutar ciklusa tribina o Europskoj uniji održana je i ovaj ponedjeljak, 28.11.2011. u organizaciji udruge ISTINA. Akademik Davorin Rudolf izlagao je o predviđenoj temi Mali narodi u Europskoj uniji. Nadasve zanimljiv naslov, u kojem smo se prepoznali i mi Hrvati, okupio je i ovaj put publiku znatiželjnu da čuje nešto više o toj, po svemu sudeći neizbježnoj političkoj tvorevini, dio koje bismo potencijalno trebali postati. Akademik Rudolf svojim je izlaganjem dao doprinos svim onima koji žele znati nešto više i detaljnije o faktorima kojih trebamo biti svjesni prije, ali i poslije ulaska u Europsku uniju.

Kao stručnjak za međunarodno pravo, akademik je u samom početku istaknuo podijeljenost Hrvatske po samom pitanju ulaska u Europsku uniju. Osim prisutnog neslaganja i  negodovanja s jedne strane te raspoloženosti drugih prema ulasku u zajednicu europskih država, akademik je upozorio i na krizu kapitalizma kao sustava navodeći da će pobješnjeli financijski sektor uništiti kapitalizam jer je profit kojeg on proizvodi glavni uzrok nejednakosti u svijetu. Dakako, akademik je tu pojavu jasno argumentirao činjenicom da je siromaštvo fitilj za revoluciju te da će se u skladu s tim morati promijeniti i međunarodni odnosi u kojima će biti više pravde.

Što se tiče same Europske unije kao jednog novog načina udruživanja zemalja, akademik Rudolf izložio je kratku povijest njezinog nastanka te je upozorio da bismo trebali imati na umu da se države udružuju da bi se održale, a europske države pojedinačno se kao takve ne mogu održati u surovoj konkurenciji.

Izlažući značajke Lisabonskog ugovora te temeljnih značajki Europske unije ( zakonodavna, sudska i izvršna vlast, jedinstvena valuta – euro, teritorij, jedinstveno tržište, građanstvo Europljana uz naše vlastito državljanstvo, himna…) akademik Rudolf je primjerima potkrijepio svoju tezu da Europska unija ima sva obilježja države, prognozirajući da je vizija Europe zapravo jedna država – Europa.

Kao pravni stručnjak, akademik je naveo da će se u EU brojne odluke donositi majorizacijom – nadglasavanjem te se ne bismo trebali zanositi idejom da ćemo mi donositi neke bitne odluke jer će sam put odlučivanja biti znatno složeniji. Osim naših vlastitih interesa i ostale zemlje borit će se za svoje interese, što je nadasve logično jer u međunarodnim odnosima interesi pojedine države glavni su kriteriji prilikom odlučivanja.

Budući da je kao glavni problem koji se u Hrvatskoj nameće po pitanju Europske unije problem suvereniteta i identiteta, akademik je istaknuo da će stvarnost koja će nas dočekati ulaskom u Europsku uniju ovisiti, ne o Bruxellesu, nego o nama, našim političarima i političkoj eliti Hrvatske, koju, kako navodi, još uvijek nemamo. Vlade koje postoje u Hrvatskoj su upravljačke elite, što se po riječima akademika itekako razlikuje.

Nakon pitanja iz publike koja su se većinom odnosila na postupke hrvatske vanjske politike do sada, nije se mogao izbjeći dojam da bez sposobne diplomacije i stručnjaka za međunarodne odnose ni u budućnosti nećemo moći adekvatno štititi svoje interese, svoj identitet i suverenitet.

Za PortalUHD91
Antea Radoš

Odgovori

Skip to content