Odgovornost za Hrvatsku

“Bog nam je povjerio i brigu za Hrvatsku” – istaknuli su hrvatski biskupi u svojoj poruci povodom izbora zastupnika za Hrvatski sabor i referenduma o pitanju pristupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju, misleći pod onim »nam« na sve katoličke vjernike i ljude dobre volje i stavljajući na taj način odgovornost za Hrvatsku u prvi plan i na parlamentarnim izborima i na referendumu.

Izbori i referendum

Izbori za Hrvatski sabor i predstojeći referendum doista su iznimno rijetki trenuci i prilike u kojima svaki hrvatski Glas Koncilagrađanin, pa tako i svaki građanin vjernik, katolik, može stvarno utjecati na usmjeravanje države Hrvatske. Naime, u Hrvatskoj je smišljeno na snazi sustav koji, osim na samim izborima, onemogućuje svaki nadzor nositelja vlasti, svako bitno utjecanje na važne političke odluke a time i na bitno usmjeravanje pojedinih područja društvenoga života.

Postojeći izborni sustav, a koji očito odgovara najutjecajnijim strankama u Hrvatskoj, u sadašnjim hrvatskim prilikama omogućuje nezavisnim biračima (a takvih je ipak velika većina) tek kažnjavanje političara odnosno izričito izražavanje svoga »ne« političarima, bilo da im se glasovanjem pokuša oduzeti povlastica sudjelovanja u vlasti bilo da se njihovu vlast želi ograničiti – jer vlast koja bi sama, bez opozicije, mogla mijenjati ustav, bila bi vrlo opasna i štetna za opće dobro hrvatskoga društva.

Dva bloka

Poruka biskupa

»Svaki je birač pozvan doći do mudre prosudbe u svjetlu temeljnih ljudskih dobara i okolnosti u hrvatskome društvu u kojemu je pozvan djelovati. To konkretno znači da će u sadašnjim prilikama razmotriti koja su temeljna ljudska dobra u pitanju i prosuditi koja stranka ili politička opcija pojedinih kandidata, sukladno programima koje predstavljaju, zavređuje povjerenje i pruža najviše sigurnosti da će ta dobra štititi i promicati.

Načelno postoji i mogućnost da birači svojim glasom bilo kojoj listi omoguće dolazak na vlast, no u sadašnjim hrvatskim okolnostima to je ipak privid ili fikcija jer su samo dva politička bloka tako snažna po zajamčenim glasovima svojih vezanih birača, da na hrvatskoj političkoj sceni nažalost ne postoji treći blok ili treća politička snaga koji bi mogli ugroziti povlaštenost i izglede dvaju blokova koji se među sobom bitno razlikuju samo po ljudima koje okupljaju.

Dok mediji sustavno forsiraju ta dva bloka, a neke doslovno ignoriraju, i u sadašnjim takvim okolnostima – a koje se ne mogu okarakterizirati ni kao potpuno demokratske «ni kao one koje poštuju stvarnu slobodu i prava i pojedinca birača i legalnih skupina objektivno je još veća odgovornost za Hrvatsku svakoga birača i doista je nužno baš u takvim okolnostima spriječiti ono što bi bilo zlo za budućnost Hrvatske. Zato je na mjestu i trebalo bi vrlo ozbiljno uzeti konstataciju hrvatskih biskupa:

»Svaki je birač pozvan doći do mudre prosudbe u svjetlu temeljnih ljudskih dobara i okolnosti u hrvatskome društvu u kojemu je pozvan djelovati. To konkretno znači da će u sadašnjim prilikama razmotriti koja su temeljna ljudska dobra u pitanju i prosuditi koja stranka ili politička opcija pojedinih kandidata, sukladno programima koje predstavljaju, zavređuje povjerenje i pruža najviše sigurnosti da će ta dobra štititi i promicati.«

Biskupi pritom žele pomoći katoličkim vjernicima (i drugim ljudima dobre volje) kao biračima zahtjevom da birači razmotre »koje su i kakve osobe istaknute na kandidacijskim listama«, podsjećajući da »svaki čovjek ima svoju prošlost, tragove svoje odgovornosti ili neodgovornosti, poštenja ili nepoštenja«. Poznato je da će na izborima birači dobiti tek oznake za stranke, koalicije ili nezavisne liste s imenom i prezimenom nositelja, a ne i imena onih koji će biti na listi i koji su predloženi da sutra sjednu u Hrvatski sabor, pa bi trebalo ozbiljno uzeti zahtjev naših biskupa da se prije glasovanja dođe do kompletnih lista s imenima onih koji mogu postati zastupnici i, štoviše, upoznati se kakvi su to ljudi.

Biskupi su u svojoj poruci dali katoličkim vjernicima i ključ za prepoznavanje konkretnih političkih stavova opcija, stranaka i nositelja izbornih lista, koji je u »nauku i Predaji Crkve«, a sastoji se u zaštiti ljudskoga života od začeća do naravne smrti, zaštite i jačanja obitelji, njegovanja odgoja i obrazovanja za cjelovite osobnosti, omogućavanja poštivanja razuma, slobode i savjesti te poštivanja i unapređivanja kulture rada. Uz taj univerzalni ključ, koji Katolička Crkva zastupa u svakoj državi, hrvatski biskupi upozorili su, za hrvatsko društvo specifično: na važnost odnosa prema prošlosti »za suočavanje sa svim zločinima totalitarizama«.

Hrvatski biskupi doslovno poručuju:

»Dok su dosada poduzete mjere da se jasno prokažu i sankcioniraju zločini fašizma i nacizma, to se nije dogodilo biskupisa zločinima komunističkoga režima, a baš je to iznimno važno za zdrav hod sadašnjega i budućih hrvatskih naraštaja. Ne samo da je relativiziranje tih zločina nedopustivo odstupanje od civilizacijske baštine uljuđenih naroda, nego je to duboka rana za sve one koji do danas nemaju spoznaju o svojim najbližima, a zatim i za cijelu naciju koja živi sramotnu dvojnost kriterija iz koje ne može proizlaziti nikakvo napredovanje u dobru.«

Dobro je da su biskupi kao ključ za prepoznavanje konkretnih političkih stavova istaknuli i kriterij odnosa prema komunističkim zločinima jer oni koji ih pokušavaju relativizirati, zapravo tim svojim zauzimanjem postavljaju zapreke stvarnoj demokratizaciji hrvatskoga društva, oslobađanju Hrvatske od tzv. moralno-političke podobnosti (koja ostaje kriterij za napredovanje poslušnika i kočenje sposobnih) i minimalnom jedinstvu hrvatskoga društva…

Ako vjernici birači na predstojećim izborima žele ispuniti – a to su kao Isusovi učenici zaista dužni – svoju odgovornost za Hrvatsku, dužni su poduzeti dodatne korake i dodatne napore da ne budu ni od koga izmanipulirani i da mogu postupiti po svojoj slobodnoj i ispravno formiranoj savjesti te sudjelovati svojim osobnim glasovanjem na izborima. Biskupi dobro podsjećaju:

»Nemamo se pravo žaliti na prilike u kojima živimo ako sami na njih ne želimo utjecati.«

Ivan Miklenić
Glas Koncila

Odgovori

Skip to content