Ustavni sud: imenovanje ulica po Titu je protivno ustavu jer krši ljudsko dostojanstvo!

Ne, ne hrvatski Ustavni sud. Ustavni sud u ipak malo zapadnijoj i naprednijoj Sloveniji.  Ustavni sud u odluci navodi da se kod donošenja presude nije bavio ocjenjivanjem povijesnih činjenica i okolnosti, kao ni konkretnih postupaka Josipa Broza Tita, već samo time je li odluka o imenovanju ulice po Titu u skladu s ustavnim načelom poštivanja ljudskog dostojanstva.

Imenovanje ulica i trgova po povijesnim događajima i osobama ima jasno simboličko značenje, navodi se u presudi. Njima gradske vlasti naglašavaju vrijednosti koje su im uzor u djelovanju i odaju javno priznanje određenim osobama. To pridonosi širenju i jačanju određenih stavova, ideja i vrijednosti. Kako zastupanje vrijednosti koje su u suprotnosti s temeljnim ustavnim vrednotama ne može biti u javnom interesu,  tako je odluka gradskih vlasti sama po sebi neustavna.

Tito simbolizira oslobođenje teritorija današnje države ispod fašističke okupacije, kaže dalje ustavni sud u presudi, ali i poslijeratni totalitarni komunistički režim, obilježen čestim i teškim kršenjima ljudskih prava. Ime ‘Titova ulica’ se zato može  promatrati kao odavanje priznanja  nedemokratskom i totalitarnom režimu, što  je u suprotnosti s naporima na promicanju ljudskog dostojanstva, ljudskih prava i drugih vrijednosti koje dijele moderne europske ustavne demokracije.

Pri tom se sud poziva na rezoluciju Vijeća Europe kojom se osuđuju zločini totalitarnih komunističkih režima, kao i na  Rezoluciju Europskog parlamenta o Europskoj savjesti i totalitarizmu. Rezolucija se rukovodi konkretnim sudbinama pojedinaca koji su u totalitarnim režimima, što svakako uključuje i komunistički režim na čelu s Josipom Brozom Titom, na vlastitoj koži iskusili gruba kršenja ljudskih prava.

Žrtvama svih totalitarnih režima vlasti su na svim razinama dužne iskazati ‘barem deklarativno poštovanje odbacivanjem ponašanja koje nije u skladu s temeljnim ustavnim vrijednostima’. U Sloveniji, gdje je razvoj demokracije i slobodnog društva počeo raskidom s prethodnim režimom kojeg je zasnovao Tito, veličanje autoritarnog komunističkog totalitarnog režima imenovanjem ulice po vođi tog režima je neustavno, zaključio je Ustavni sud.

Neustavna Titova ulica

Podsjetimo kako je došlo do ove situacije. Gradski vijećnici u Ljubljani u 2009 usvajaju odluku kojom su dio Štajerske cesta od zaobilaznice nazvali Titova ulica.

Prijedlog je tada branio pokojni pisac i gradski vijećnik Petar Božić. Odluka je izazvala ogorčenje dijela stanovništva, a stranka Mlada Slovenija je pokorenula inicijativu za ocjenu ustavnosti odluke, jer su smtarali da je žrtvama komunističkog režima, utjelovljenog u Titu, time prekršeno prava na osobno dostojanstvo.

Osim toga, rekli su da odluka podstiče diskriminaciju i netoleranciju, te nasilje i rat. Nasuprot tome, općina je branila odluku tvrdeći da je ulica nazvana po važnoj povijesnoj ličnosti koja je bila na čelu vojske kojom je oslobođen teritorij današnje države Slovenije.

Odluka suda neće imati utjecaja na ulice koje su ime po Josipu Broza Titu zadržale iz prethodnog režima, jer se to smatra povijesnim naslijeđem (u Jesenicama, Logatecu, Mariboru, Radencima, Postojni, Radečem, i Brestanici, te trgovi u Kopru, Postojni, Velenju, Tolminu i Ilirskoj Bistrici). No odluka usvojena u gradskoj vijećnici u 2009, osamnaest godina nakon stjecanja neovisnosti i uspostave ustavnog poretka utemeljenog na vrijednostima koje su u suprotnosti s vrijednostima prethodnog totalitarnog režima, podliježe odluci Ustavnog suda.


Odgovori

Skip to content