Eurobarometar o Hrvatskoj: Značajno povećanje protivnika ulaska u EU!

Gotovo polovica nastavlja misliti da njihova zemlja ne bi profitirala od članstva u EU (47%, +1 poen), 42% (+3) izražava suprotno mišljenje.  Hrvatska ne želi u Uniju, ali oligarhija uporno gudi u unijske gusle.

 Prema najnovijem službenom istraživanju same Unije, u Hrvatskoj se za čak 5% povećao postotak onih koji u nju ne žele, a gotovo polovica ispitanika smatra da od članstva u Uniji Hrvatska neće profitirati. Brine li takav razvoj situacije udruženu hrvatsku oligarhiju?

Naizgled, ni najmanje: oni nastavljaju svoj put k svojim europskim foteljama. Narod i njegova volja ne predstavlja im baš ništa. Da nije tako, duboko bi se zamislili nad najnovijim podacima koje donosi Eurobarometar, poveli o tome široke javne rasprave i ozbiljno se pozabavili pitanjem zašto se njihovi „povijesni ciljevi“ toliko razlikuju od ciljeva onih kojima bi trebali služiti. No, oni to neće učiniti…

Eurobarometar je službeno istraživanje javnog mnijenja u Europskoj uniji, koje (za razliku od naših namještenih anketara) provode tijela EU za potrebe Europske komisije dvaput godišnje, na reprezentativnom uzorku građana. Najnoviji Eurobarometar (broj 75) sadržava podatke prikupljene u svibnju 2011. i možete ga (u pdf-u na engleskom jeziku; tekst na hrvatskom i cjelovito izvješće za Hrvatsku još nisu objavljeni, no bit će uskoro) pronaći na stranici http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb75/eb75_publ_en.pdf

Također, kako biste mogli pratiti ovo istraživanje, ne bi bilo loše kad biste se podsjetili prethodnog (onog iz jeseni 2010. godine), a koje objavljujemo na našoj podstranici http://europskaunija.yolasite.com/eurobarometar74.php

“Kukavičluk pita: je li sigurno? Svrsishodnost pita: je li razumno? Taština pita: Je li popularno? A savjest pita: Je li ispravno? Dođe trenutak kad čovjek mora zauzeti poziciju koja nije ni sigurna, ni razumna, ni popularna, pa ipak potrebno ju je zauzet zato što je ispravna.” 

Dr Martin Luther King

Ovdje ćemo se posvetiti tek jednom aspektu novog Eurobarometra br. 75, onom koji govori o podršci građana pristupanju naše zemlje Europskoj uniji. To je ujedno podatak koji udruženu hrvatsku političku, gospodarstvenu i crkvenu elitu užasno brine (premda to nipošto ne žele pokazati, nego glume da je sve u redu) i to već duže vrijeme – on je uvijek takav da ne odgovara njihovim ciljevima.

Naime, ukratko rečeno, građani Hrvatske prema ovom službenom istraživanju stalno iz godine u godinu iskazuju nepovjerenje u članstvo u EU, a sada, pred referendum, broj onih koji smatraju da je članstvo u Uniji „dobro za Hrvatsku“ povećao se za čak pet postotnih poena. Opa!

Što kaže Eurobarometar? Hrvatska ne želi u Europsku uniju, sve ostalo su floskule

U Eurobarometrovu poglavlju koje govori o mišljenju građana u pojedinim zemljama-kandidatkinjama o članstvu njihove zemlje u EU, za Hrvatsku na stranici 33 navodi se doslovce ovo (prijevod s engleskog):

Mišljenje o članstvu u Hrvatskoj je podijeljeno: potpora ostaje u manjini, ali se malo povećala od jeseni 2010. (30%, +3 poena), dok se osjećaj da bi članstvo bilo „loša stvar“ također znakovito povećao (34%, +5 poena). Ova je polarizacija utjecala na pad kod odgovora „ni dobro ni loše“ (32%, -9 poena). Gotovo polovica nastavlja misliti da njihova zemlja ne bi profitirala od članstva u EU (47%, +1 poen), 42% (+3) izražava suprotno mišljenje.


Odgovori

Skip to content