HRVATSKI AKADEMICI TRAŽE: Vratite nam naše branitelje, koje ste zatočili i osudili bez dokazane krivnje!

Zatočili ste ih i zato što su umjesto vas spasili sto tisuća muslimana u zaštićenoj zoni Bihaća, a poslije pokolja u zaštićenoj zoni Srebrenice, navodi se u pismu skupine hrvatskih akademika i biskupa.

Skupina hrvatskih akademika i biskupa uputila je glavnom tajniku UN-a i Vijeću sigurnosti pismo, koje je supotpisalo više od 2200 uglavnom intelektualaca iz Hrvatske i svijeta, u kojem traže da puste hrvatske branitelje, zatočene i osuđene bez dokazane krivnje u Den Haagu.

U pismu naslovljenu Vijeću sigurnosti UN-a potpisnici, uz ino, ne traže pokapanje mrtvih, sprječavanje granatiranja hrvatskih gradova, spaljivanje sela poput Ćelija, pokolj ranjenika vukvarske bolnice, transporte u koncentracijske logore u Srbiju, zlostavljanja i silovanja, da vrate stotine tisuća hrvatskih prognanika, spriječe rušenje katoličkih crkava i kuća, genocid, kulturocid i urbicid, da vrate u život 402 poginula djeteta te dijelove tijela 1044 ranjena djeteta, jer je za to, kako se napominje, već odavno kasno, a to su ionako učinili hrvatski branitelji, koji su donijeli mir, ali ste ih vi zatočili u Haagu.

Zatočili ste ih i zato što su umjesto vas spasili sto tisuća muslimana u zaštićenoj zoni Bihaća, a poslije pokolja u zaštićenoj zoni Srebrenice”, navodi se u pismu i dodaje: “Mi tražimo od vas: vratite nam naše žive, naše branitelje, koje ste vi zatočili i osudili bez dokazane krivnje. Tako ćete spasiti svoju čast, zajedničku čast svih vas i svakoga pojedinačno.”

Pismo je poslano predsjednici hrvatske vlade Jadranki Kosor s molbom da ga preko hrvatskog veleposlanika pri UN-u dostavi glavnom tajniku UN-a i Vijeću sigurnosti.

Akademik Josip Pečarić u dopisu premijerki navodi kako je pismo Vijeću sigurnosti napisano u povodu “rasističkih presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču u Haagu, na sudu koji je osnovao UN”. Podsjeća da je general Gotovina i Hrvatska vojska operacijom “Oluja”, spašavanjem Bihaća, spriječila genocid razmjeran onome iz Drugoga svjetskog rata.

Pismo je, uz ine, potpisalo 17 akademika, jedan nadbiskup u miru i dva biskupa, a napisano je na hrvatskom, engleskom, francuskom, njemačkom španjolskom, portugaskom i esperantu.

HINA

Odgovori

Skip to content