Bloomberg: Hrvatska ne bi trebala imati problema s financiranjem

O rušenju hrvatskog kreditnog rejtinga sinoć je izvijestio i Bloomberg. Ponavljaju izjavu premijera Milanovića kako nema potrebe zvati MMF jer situacija nije katastrofalna te guvernera Vujčića kako se strukturne reforme moraju provesti.

Analitičar Royal Bank of Scotlanda Abbas Ameli-Renani smatra kako Hrvatska iduće godine ne bi trebala imati problema s financiranjem.

– Hrvatska bi iduće godine mogla servisirati svoja zaduženja i bez MMF-a i to bez obzira na pad rejtinga, jer se i države s lošijim fundamentima i manjim kreditnim rejtingom to uspjele ove godine, kaže Ameli-Renani.

Analitičar Hypo Alp-Adria banke Hrvoje Stojić ipak je nešto pesimističniji.

– Dužnosnici daju oprečne izjave o potencijalnoj suradnji s MMF-om, a mi smatramo da se treba što prije pojasniti politika kao i proračunski plan za iduću godinu. U suprotnom, ne možemo isključiti rezanje rejtinga i od strane preostale dvije velike rejtinške agencije u iduća dva mjeseca, kaže Stojić.

Rezanje rejtinga Hrvatsku je smjestilo u društvu Rumunjske i Indonezije. Navodi se i Fitchovo spuštanje izgleda rejtinga, dok je još ranije Moody’s potvrdio Baa3 kreditni rejting, uz negativne izglede.

NENAD UNUKIĆ/politika.hr

Odgovori

Skip to content