Njemačko pravosuđe priprema uhidbeni nalog za jedanaest hrvatskih državljana

Službeni Berlin priprema EU – uhidbeni nalog protiv jedanaestorice hrvatskih državljana, bivših službenika i dužnosnika UDBE zbog sudjelovanja u likvidacijama hrvatskih političkih emigranata, tvrdi Hrvatski list pozivajući se na kuloarske priče nastale nakon nedavnog posjeta njemačkog predsjednika Joachima Gaucka Hrvatskoj.

{jathumbnail off}Njihova predaja njemačkim pravosudnim tijelima je uvjet konačne ratifikacije ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, tvrde izvori Hrvatskog lista.

Na tom popisu navodno se nalaze imena službenika i dužnosnika jugoslavenske UDBA-e koji su sudjelovali u pripremi ubojstva Stjepana Đurekovića u srpnju 1983. Kod Munchena. Radi se o nekadašnjem službeniku zagrebačke UDBA-e Goranu Ljubičiću, koji je vodio neposrednu obradu nad Đurekovićem, zatim o njegovom prvonadređenom Miši Deveriću, šefu Drugog odjela zagrebačke UDBA-e, zatim o tadašnjem šefu zagrebačke UDBA-e Franji Vugrincu, kao i o šefu drugog odjela u republičkoj centrali UDBA-e Josipu Perkoviću i šefu cjelokupne hrvatske UDBA-e Zdravku Mustaću.

Deverića, Perkovića i Mustaća njemačko pravosuđe traži i zbog sudjelovanja u daljnjim likvidacijama ili pokušajima likvidacija hrvatskih emigranata – Deverića zbog sudjelovanja u likvidaciji Đure Zagajskog 1983. U Munchenu, Perkovića zbog pripreme likvidacije Stipe Bilandžića 1977. u Kolnu i Mustaća zbog trostrukog ubojstva još 1967. u Munchenu (Mile Rukavina, Krešimir Tolj i Vid Maričić)

Među traženima su navodno i dvojica bivših emigranata, Branko Bradvica i Tomislav Mičić, koje njemačke pravosudne vlasti optužuju za nezakonito mješanje u istražne postupke u Njemačkoj, pritiske na svjedoke i druge oblike opstrukcije istrage.

Trojica nekadašnjih službenika UDBA-e BiH, također hrvatskih državljana, koje traže njemačke vlasti navodno žive na području BiH – Ivan Lasić-Gorankić u Širokom Brijegu, Drago Čolak, inače brat Stanka Čolaka, navodno živi u Mostaru a Tomislav Kokor u Sarajevu.

>>BiH uvodi lustraciju: Agenti i doušnici jugoslavenskih tajnih službi ostaju bez dužnosti

Tjeralica za Lasićem raspisana je zbog njegova sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića, za Čolakom zbog sudjelovanja u ubojstvu Ante Đapića 1989. u Nurnbergu i Kokorom zbog sudjelovanja u ubojstvu Ilije Vučića 1976. u Stuttgartu, prenosi Hrvatski list.

R.Horvat/hrsvijet | Hrvatski list

Odgovori

Skip to content