Kakva je uloga “Pepermint Boysa” u osmišljavanju reformiranja MUP-a?

Sve je više insiderskih informacija koje potvrđuju nove detalje vezane za bezakonje u MUP-u. Tako nam se ovih dana obratio insiderski izvor blizak policiji koji tvrdi da su u zagrebačkom klubu Pepermint redarske poslove nezakonito obavljali policajci nakon svojeg radnog vremena.

Prema tvrdnjama ovog izvora, u tom omiljenom mjestu opuštanja bivšeg premijera Zorana Milanovića, pristup građanima na ulazu nadzirali su povjerljivi službenici MUP-a a ne tjelohranitelji bivšeg premijera koji bi se u klubu zadržavali isključivo kao njegova pratnja.

-Policajci ne smiju obavljati poslove za druge pravne subjekte, osim ako ravnatelj policije to ne odobri pisanim rješenjem i ako se ne radi o poslovima koji utječu na redovne obveze, a u ovom slučaju niti jedan od tih uvjeta nije bio ispunjen – upozorava naš sugovornik.

Sudeći prema tvrdnjam poznavatelja zagrebačkog noćnog života, u klubu su se posljednjih godina zabavljali viđeniji pripadnici vlasti, neki šefovi banaka, predsjednici nadzornih odbora i drugi suradnici i prijatelji bivšeg premijera Zorana Milanovića, koje su poznavatelji noćnog života u Zagrebu prozvali “Pepermint Boys”. Nedvojbeno, riječ o dovoljno utjecajnim osobama koje su bile u stanju tijekom klupskih zabava smjeniti bilo kojeg ministra ili drugog visokobozicioniranog dužnosnika. Stoga se u djelu javnosti i uvriježila teza kako su “Pepermint Boysi” upravljali državom pune četiti godine.

Insiderski izvor blizak policiji cinično upozorava o velikoj “socijalnoj osjetljivosti” staleža kojeg od priprostih građana mora odvajati “neovisna i stručna” policija.

-Zakona se očito ne moraju svi pridržavati te je izgleda bilo dovoljno političko odobrenje za zaštitu zabavljanja pripadnika socijal-demokratske elite, što svjedoči o velikoj “socijalnoj osjetljivosti” staleža kojeg od priprostih građana mora odvajati “neovisna i stručna” policija – navodi naš insiderski izvor, dodajući kako je spomenuti Klub nedavno promijenio lokaciju, a ime mu je skraćeno u Peper, što ne dovoditi u vezu s okusom izgubljenih izbora.

Ono što se događalo u klubu Pepermint vidi kao diskriminirajući odnos prema drugim klubovima ali i prema policajcima koji nisu uživali potporu Zorana Milanovića, Ranka Ostojića i policijskog vrha.

-Provedba takvih aktivnosti je diskriminirajuća prema drugim klubovima koji nisu imali mogućnost dobiti sličnu uslugu, ali i u odnosu na druge policajce bez političkih veza kojima je ravnatelj pod prijetnjom disciplinskog postupka zabranjivao npr. suđenje na nogometnim utakmicama tijekom vikenda – tvrdi naš sugovornik.

Osoba s kojom smo razgovarali, a koja ne želi javno obznaniti svoj identitet, nije iznenađena niti čenjenicom što se na ove otprije poznate navode uopće nije reagiralo.

-Aktualni ministar nikad ranije nije radio u policiji te ima “određenih poteškoća” u upoznavanju sustava. U tome mu ne može pomoći niti par zagrebačkih nižerangiranih policajaca za koje je saznao da potječu iz Ploča te ih svakodnevno zove k sebi. Ostali promatrači takvog kadroviranja sve to gledaju s očitim podsmjehom – navodi naš sugovornik.

Na konkretan upit o imenima policajaca koji su radili redarske poslove za potrebe osiguranja “Pepermint boysa”, insiderski izvor nam odgovara kako nema potrebe objavljivati njihova imena i tako pridonijeti njihovom boljem pozicioniranju u sustavu.

-Pola policijske uprave znade imena spornih policajaca koji su bili redari, ali ih nema potrebe objavljivati jer bi im samo napravili uslugu, s obzirom da se iz nedavnih slučajeva “odlučnih” smjena može zaključiti da bi vjerojatno bili premješteni na neku bolju plaću kao što je slučaj sa nekim ranije smijenjenim rukovoditeljima u PNUSKOK-u kao i nedavno u PUZ-u – navodi naš insiderski izvor te dodaje da su neki od nedavno “sankcioniranih” premješteni na radna mjesta na kojima imaju po 1.000kn veću plaću.

Sugovornik nas na koncu upozorava kako i nedavno najavljena reforma rada policije ima “okus peperminta”.

-Dok se ne rješavaju suštinski problemi preostali od principa rada bivše vlasti, nedavno najavljene reforme radi veće dostupnosti policije građanima izgledaju ironično u kontekstu navedenog slučaja, poput blagog peperminta kojim se pokušava sakriti ustajali zadah bezakonja. Floskule ne mogu prikriti dosadašnje nepravilnosti tako da do građana ipak prodire neugodan miris – slikovito nas upozorava naš insiderski izvor.

Usporedbu najavljene reforme MUP-a s okusom “peperminta” shvatili smo, naravno, kao neizravnu potvrdu da je i Orepićeva reforma policije osmišljena među “Pepermint Boysima”.

Vladimir Ljubanić/hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content