Tjedan molitve za jedinstvo kršćana

Doba u godini kada se tradicionalno organizira Molitvena osmina za kršćansko jedinstvo održava se od 18. do 25. siječnja. Te je datume još 1908. predložio Paul Wattson kako bi obuhvatio razdoblje između blagdana Katedre svetoga Petra (nakon liturgijske reforme u Katoličkoj Crkvi slavi se 22. veljače) i blagdana Obraćenja svetoga Pavla, i koji stoga nose i simbolično značenje.

{jathumbnail off}Na južnoj Zemljinoj polutki, gdje je siječanj blagdansko vrijeme, Crkve često Molitvenu osminu prakticiraju u koje drugo doba godine, najčešće oko blagdana Duhova (kako je to preporučio pokret Vjera i ustrojstvo još 1926. godine), što je također znakovito vrijeme za molitvu za jedinstvo Crkve.

Molitva za kršćansko jedinstvo, međutim, nije ograničena samo na jedan tjedan godišnje. Neka svaka sredina bude prilagodljiva glede vremena u kojem obilježava Osminu, i neka se ovdje ponuđeni materijal shvati kao poziv da se tijekom cijele godine pronalaze prigode u kojima će se zajedničkom molitvom za puno jedinstvo kršćana, koje Krist hoće, izražavati mjera među Crkvama već dosegnuta zajedništva.

“SVI ĆEMO SE IZMIJENITI POBJEDOM GOSPODINA NAŠEGA ISUSA KRISTA” (1 Kor 15,51-58)
Kršćani iz različitih Crkava i crkvenih zajednica sjedinjuju se ovih dana u jednoglasnu molitvu upućenu Gospodinu Isusu da ponovno uspostavi puno jedinstvo svih svojih učenika. To je složan zaziv izrečen jednom dušom i jednim srcem, kao odgovor na želju samoga Otkupitelja, koji se na Posljednjoj večeri obratio Ocu ovim riječima: “Ne molim samo za ove nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene: da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao” (Iv 17,20-21).

Moleći milost jedinstva, kršćani se pridružuju toj Kristovoj molitvi te odlučuju zauzeto raditi na tome da čitavo čovječanstvo primi i prepozna Krista kao jedinog Pastira i jedinog Gospodina, te tako mogne iskusiti radost njegove ljubavi.

Ekumenska se misao više ne može izbaciti iz crkvene godine. Posebno od 18. do 25. siječnja svake godine, kad sve kršćanske konfesije mole za jedinstvo kršćana. Ti službeni molitveni dani ne bi smjeli biti sve. Ekumensko mišljenje i težnja za jedinstvom morali bi se osjećati u svakom bogoslužju. Drugi je vatikanski koncil zbog toga doživio toliko priznanje diljem svijeta, jer je na njemu probuđena nada u jedinstvo.

Premda je put prema jedinstvu teži nego što se mislilo, ipak smo napredovali u razmišljanju: ne mislimo toliko na ono što nas dijeli, nego ističemo ono što nam je zajedničko. Shvaćamo da postoje stupnjevi zajedništva prema kojima su nam mnoge kršćanske konfesije vrlo blizu. To nam daje hrabrost da nastavimo.

hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content