Izlazak iz EU će Britaniju skupo koštati

Odlazak je odluka koja se donosi s namjerom, slobodno i ona je u potpunosti legitimna, ali ima svoju cijenu – rekao je Van Rompuy u Londonu na europskoj konferenciji o načinima pokretanja eurozone i mjestu Velike Britanije u Europi.

{jathumbnail off}Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je upozorio u četvrtak Veliku Britaniju da bi izlazak iz EU skupo stajao London.

– Odlazak je odluka koja se donosi s namjerom, slobodno i ona je u potpunosti legitimna, ali ima svoju cijenu – rekao je Van Rompuy u Londonu na europskoj konferenciji o načinima pokretanja eurozone i mjestu Velike Britanije u Europi.

Britanski premijer David Cameron se obvezao u siječnju, pod pritiskom euroskeptika, da će do kraja 2017. organizirati referendum o zadržavanju Velike Britanije u reformiranoj Europskoj uniji. On je ocijenio da se drugim zemljama EU ne sviđa posebno ta ideja, ali ih niti ne zastrašuje.

– Moguće je izaći iz kluba. Ali ne radi se samo o odlasku. To bi bilo puno složeniji problem i pravno i politički teško primjenjiva odluka. Razmišljati o rastavi nakon 40 godina braka – aludirao je na ulazak Velike Britanije u EU 1973. godine.

HINA | dnevno | benedikt

Odgovori

Skip to content