Britanski premijer priznao kako mu je uvođenje gay brakova najveća politička pogreška!

David Cameron priznao je kako nikako nije očekivao da će pitanje uvođenja istospolnih brakova izazvati toliki bijes javnosti. U kolikoj mjeri se ova situacija može primijeniti na premijera Milanovića koji je odmah nakon izlaska na referendum najavio nadolazeći zakon o istospolnim brakovima?

{jathumbnail off}U javnost je procurilo premijerovo žaljenje nad situacijom u kojoj mu se stranačko tijelo više nego prepolovilo radi napuštanja konzervativnog programa i podrške gay braku, piše Daily Mail. Stranku je napustilo na tisuće Torijevaca i kao razlog navelo upravo liberalan stav premijera Camerona koji je izgleda političkim prisilama i ucjenama osigurao tom zakonu većinu u parlamentu. David Cameron, dakle, priznao je tijekom privatnog sastanka s višim predstavnicima Konzervativne stranke iz raznih izbornih jedinica kako nikako nije očekivao da će pitanje uvođenja istospolnih brakova izazvati toliki bijes javnosti.

Jedan čelnik izbornog ogranka Konzervativne stranke koji je prisustvovao sastanku rekao je: “Cameron je redovito doživljavao suprotstavljanja, ponekad vrlo žestoka, u vezi gay brakova. Rekao je kako i dalje vjeruje u ispravnost gay braka, ali je zažalio zbog načina na koji je zakon silom nametnuo na izglasavanje u parlamentu. Ono što je ustvari želio reći jest da bi želio da nikada nije ni potegnuo to pitanje. Mi bismo to također željeli.“

Jedan ministar, član kabineta, koji je prisustvovao kongresu je rekao: „Istina je da žali što je to ikad učinio. Stalno govori kako se radi o najvećoj političkoj pogrešci u njegovom premijerskom mandatu budući da je potpuno podcijenio štetu koju je to prouzročilo.

U kolikoj mjeri se ova situacija može primijeniti na premijera Milanovića koji je odmah nakon izlaska na referendum najavio nadolazeći zakon o istospolnim brakovima? Je li svjestan da je time možda zapečatio političku sudbinu, ne samo sebe, nego i cijele stranke? Svjestan je svakako da je premijer male, kršćanske države koja se svojih tradicionalnih stavova ne odriče ni po koju cijenu. Ipak, njegova politička procjena bila je da ne treba slušati volju većinskog naroda, već manjinske LGBT zajednice iako bi ga to moglo koštati na narednim izborima. Zašto je Milanović prokockao tisuće i tisuće glasova? Vjerojatno zato jer je je morao ugoditi jednoj zajednici koja je trenutačno iznad svih, onoj europskoj. U nizu preduvjeta i gotovo ucjena, bila je i ona koja je zahtjevala udovoljavanje želja LGBT zajednice čiji je lobi moćniji nego što se misli.

“Političari širom svijeta su izgleda skloni ogromnom političkom hazarderstvu kada se radi o uvođenju istospolnih brakova. Kao da iz pozadine konce vuče neka nevidljiva sila koja najmoćnije svjetske političare prisiljava da krše moralne i civilne zakone, volju birača, kao i ustavne odredbe te da naposljetku idu kontra vlastitih političkih uvjerenja i političkog programa i interesa stranke”, kaže Daily Mail.

Neovisno o nevidljivoj sili koja je natjerala Milanovića i Camerona na “potpisivanje ugovora s vragom”, pitanje je hoće li i Milanović javno zažaliti nad svojom odlukom nakon što njegova stranka, kao i on osobno, dožive krah?

Autor: S.V./Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content