Tabloid Banka ponovno vrijeđa članove Udruge Franak

PROCES  – Na Trgovačkom sudu u Zagrebu održano je pripremno ročište povodom kolektivne tužbe Udruge Franak i udruge Potrošač protiv osam komercijalnih banaka zbog kredita s deviznom klauzulom u švicarskim francima i zbog promjene kamatnih stopa.

{jathumbnail off}Sudac Radovan Dobrinić predložio je nagodbu. Ako Potrošač izgubi spor, banke svejedno imaju problem, jer se ugovori u izvanrednim okolnostima moraju mijenjati. Zaba i PBZ traže tajno suđenje!

Korektne izjave suca Radovana Dobrinića

Pravno je doveo u pitanje valutnu klauzulu u kreditima. “Svuda je ugovaranje kredita u valutnoj klauzuli velika iznimka. Mora postojati takvo stanje ekonomije koje opravdava kredite u valutnoj klauzuli. Od uvođenja kuna je stabilna, inflacije nema, i nakon deset godina, iako je jedna od najstabilnijih valuta, kuni se odriče svojstvo da ima funkciju mjerila vrijednosti, bankama treba treća valuta… Obrazložite mi to! Svaki institut ima svoje prirodno okruženje i svaki ugovor svoju svrhu! Vidim čovjeka kako ljeti hoda u zimskom kaputu, na 35 stupnjeva, i nemojte mi reći da se tome ne čudim.” – rekao je sudac Dobrinić. “Ali i svi klijenti hodaju u tom istom zimskom kaputu!” – neukusno je uzvratio odvjetnik Zabe.

Švicarski franak je u razdoblju 1994-2012 porastao 45 posto! “Valutna klauzula u švicarskim francima je kukavičje jaje, koje su banke podvalile u hrvatski monetarni sustav” – izjavio je Ivan Lovrinović, profesor monetarne politike i međunarodnih financija na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Tijekom sudskog postupka, Lovrinović je naglasio da je hrvatska kuna već 18 godina jedna od najstabilnijih europskih valuta i da nije bilo potrebe vezati bankovne kredite uz švicarski franak. Navodno je Zaba u listopadu 2008. prestala davati kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Lovrinović tvrdi da su banke već 2007. mogle po globalnim pokazateljima predvidjeti rast švicarskog franka. PBZ je pokušala osporiti Lovrinovićevo svjedočenje kao vještaka, “jer je savjetnik Udruge Franak”.

Trenutak je izuzetno osjetljiv – direktno je ugroženo oko stotinu tisuća građana zaduženih s deviznom klauzulom u švicarskim francima, dakle skoro isto toliko obitelji, čemu treba dodati djelomično podmirene kupnje stanova, referentno ugrožena poduzeća i zaposlenike tih poduzeća, na kraju dodajmo i prijatelje i njihove obitelji, koji priskaču da se podmiri još jedna rata. Po nekim procjenama ugroženo je oko milijun građana RH, što je znatno više od stvarnog broja štediša, u koje banke ubrajaju i svoje dužnike! Sve je umotano u neizbježnu korupciju. Čast štedljivim građanima RH, ali nezakonita provizija najčešće postaje štednja u bankama. Izvjesni Željko Ivanković u tabloidu Banka ponovno vrijeđa članove Udruge Franak. “Pozvali su me u emisiju Paravan na HTV-u i nisu mi dali da dođem do riječi” – obmanjuje nas Željko Ivanković, koji je svojim neukusnim ubacivanjima kvario emisiju. Pokušava nas uvjeriti da je bankovni stručnjak samo zato što uređuje mjesečnik koji se zbog njegovih pamfleta pretvorio u tabloid. U svome “odgovoru na odgovor” Udruge Franak reinterpretira činjenice.

Nove dezinformacije Željka Ivankovića

(1) Ivanković je izjavio da je Boris Vujčić kao zamjenik guvernera HNB “upozorio javnost na rizičnost švicarskog franka”. Koliko pamtim, HNB nije izdala nikakvo službeno priopćenje kada su plasirani sporni krediti s deviznom klauzulom u švicarskim francima, nego je Vujčić godinu i pol dana kasnije, prekasno, u Saboru raspravljao/govorio o rizičnosti kredita s deviznom klauzulom, posebno onih koji su vezani na švicarski franak, kada je švicarski franak kao utočišna valuta već divljao! Posebno je prazna Ivankovićeva izjava da su iz Javnosti došle reakcije da je to minoran problem i da je netko prigovorio da se onemogućava ljude da se zaduže po povoljnijim uvjetima. Iz Javnosti su dolazile svakakve reakcije! One ne mogu biti opravdanje za bilo što. Od kada je polemički novinarski tekst reakcija informiranih klijenata? Koji ga vjerojatno ne pročitaju, jer nemaju za rate i komunalije, a kamoli za tabloide. Zar su zaista Željko Rohatinski i Boris Vujčić nešto onemogućili ili zabranili? “Kada razgovara sa zajmoprimcem, bankar nastupa u ime štediša” – izjavio je Ivanković bez da trepne. Takvoj ironiji nije potreban nikakav komentar. “Ovdje je riječ o testiranju cijelog hrvatskog sustava” – provalio je Ivanković. Što je to u bankarstvu hrvatski sustav? Valjda hrvatska korupcija? Dakle, ako niste znali, Ivanković nam javlja da banke na nama testiraju model za neku buduću društvenu formaciju! Valjda nas drže za testise – stručnjaci radije govore o modeliranju.

(2) U svom smušenom odgovoru na jasan odgovor Udruge Franak na njegov nekorektan napad na Udrugu Franak i sve nesretnike koji su se zadužili s deviznom klauzulom u švicarcima, Ivanković ponovno veli da je “kamata na kredite u kunama bila 7,5 posto, a na franke 4,5 posto”. Prvo, ako je kuna bila stabilna i usidrena na euro, zašto je kamata na kredite u kunama bila 7,5 posto? Drugo, kamata na kredite u kunama bila je visoka da navede bankovne klijente da se zaduže u švicarcima! Naravno da su bankari znali što se sprema, a što je Vujčić nešto komentirao u Saboru godinu i pol dana kasnije, prekasno, ne znači ništa.

(3) “Udruga Franak nema pojma o bankarstvu, oni bi šnicle po cijeni riže” – tako glasi uvredljiv naslov Ivankovićeva “odgovora na odgovor”. Po čemu je to Ivanković bankovni stručnjak? Valjda ima račun u banci! Kao da se predstavlja kao kemičar jer pije mlijeko s aflatoksinom. Ivanković time vrijeđa i Ivana Lovrinovića, koji je zaboravio više nego što je Ivanković ikada znao, o bilo čemu. Zapravo je smiješno uspoređivati Lovrinovića i Ivankovića. Stručni dvojac Ivan Lovrinović i Drago Jakovčević, obojica s Katedre za financije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, objavili su 28. studenog 2012. “Teze za rješavanje problema kredita građana vezanih uz švicarski franak”. Postojanje valutne klauzule narušava monetarni suverenitet Hrvatske! Valutna klauzula ima smisla samo u međunarodnim transakcijama! Ulaze li građani i domaći pravni subjekti u međunarodne odnose s “domaćim” bankama? Niža kamatna stopa na kredite s deviznom klauzulom u švicarcima korištena je u službenim promotivnim akcijama banaka kao sredstvo privlačenja klijenata! Banke su odobravale kredite u fiktivnim francima – isplata kredita korisnicima obavljena je u kunama. HNB je svojom monetarnom politikom štitila samo one koji su se zaduživali uz deviznu klauzulu u eurima. Promjene kamatne stope banke su obavljale bez objašnjenja klijentima. Lovrinović i Jakovčević predlažu da se krediti uz valutnu klauzulu švicarskog franka konvertiraju u kunske kredite bez valutne klauzule i da se provede utvrđivanje preostale glavnice kredita po tečaju kune prema švicarskom franku na dan zaključenja prvotnog ugovora. Tako govore stručnjaci, u koje Ivankovića nikako ne možemo svrstati, bez obzira jede li bankarske šnicle ili je na riži, ili je gladan kao dužnici banaka.

(4) Ivanković veli da nešto ne zna, ali na osnovu toga zaključuje. Ne zna može li ispunjenje zahtjeva Udruge Franak imati efekte na proračun, ali možda i može! Možda i ne može. A možda ipak može? Ma, ne može!

(5) Ivanković kaže da je Udruga Franak nepristojna kada njegov isprazni pamflet kvalificira kao zastrašivanje. Dobro, a čemu služi toliko “strastveno” involviranje Ivankovića u problem kredita koji njega osobno ne muči? Zašto se toliko trudi dokazati nedokazivo? Treba li urednik nekog časopisa vezanog za poljodjelstvo zastupati interese prerađivača mlijeka ili seljaka-proizvođača? Problem je što kod nas urednik može biti baš svatko. Stipe Mesić narugao se samom sebi kada je rekao da predsjednik RH može biti bilo koji vozač tramvaja. Naravno, predsjednik RH ne zna voziti tramvaj. Taj nekakav običaj u Hrvatskoj da predsjednici, ravnatelji, direktori i urednici ne moraju znati baš ništa, obija nam se o glavu. Zašto bi jedan urednik bilo kojeg časopisa u RH branio interes štediša, a ne i interes dužnika? Koji je Ivankovićev interes u svemu tome? Tko su pretplatnici i čitatelji tabloida Banka?

(6) U svojoj šestoj točci “odgovora na odgovor” Ivanković ponovno naglašava da članovi Udruge Franak nemaju pojma o bankovnom sustavu. I da su to svojim djelovanjem dokazali! Koliko znam, dokazuje se znanje. I to znanje treba biti pozitivno. Kao da netko tvrdi da žrtve nemaju pojma o metodama mučenja! Žrtve su pristrane! Neznanje je u slučaju Željka Ivankovića očigledno. Ivanković spominje izraz “bankovne koncentracije u tržišnim ekonomijama”, valjda da ostavi dojam stručnosti, jer tako izdvojeno ta “krležijanska” kobasica ne znači ništa. Ključne osobe Udruge Franak posve su u pravu kada kažu da tržišni zakoni nisu niti dotaknuli “naš” bankarski sustav. Bankama pogoduju Vlada, HNB, svi njihovi mehanizmi, zakoni i pravilnici, kao i sve društvene asocijacije, izuzimajući Udrugu Franak i udrugu Potrošač. Nadajmo se da je svijetli izuzetak i sudac Radovan Dobrinić.

(7) “Netko zločestiji od mene …” – nabacuje nam Ivanković svoje samohofiranje. I govori o gubitku pojedinca zbog neodgovornosti. Valjda su svi ti mladi parovi i beskućnici neodgovorno poželjeli stanove i normalne uvjete za život. Neukus Željka Ivankovića prelazi svaku pristojnu mjeru.

Tvrtko Dolić 2012-03-02 Tabloid Banka ponovno vrijeđa članove Udruge Franak

Više od autora: tvrtkodolic.bloger.hr

Odgovori

Skip to content