Rand Paul sam protiv svih: jedini u Senatu glasao protiv rezolucije po pitanju “preventivnog rata” s Iranom

Američki senator Rand Paul jučer je zaista “bio sam protiv svih” i time pokazao kako je spreman nastaviti pravičan pogled na vanjsku politiku koju zastupa i njegov otac, Ron Paul. Naime, jučer je američki Senat glasao o neobvezujućoj rezoluciji po pitanju sprječavanja Irana da nabavi nuklearno oružje. Senat je glasao 90 naprama 1, drugim riječima – svi osim Randa Paula podržali su ovu militarističku rezoluciju koja, prema riječima Paula, poziva na ‘preventivni rat’. Paul je također istaknuo pred Senatom kako je nova rezolucija “de-facto objava rata Iranu”, prenosi RT.

Izraelski list Jerusalem Post navodi kako je Paul jedini bio protiv ove rezolucije, te kako je predložio dodatne mjere koje uključuju prekid slanja pomoći Libiji, Egiptu i Pakistanu.

Da se radi o iznimno militarističkoj rezoluciji, dovoljno je spomenuti kako su istu prije nekoliko mjeseci sastavili senatori Lindsey Graham, Bob Casey i Joe Lieberman – skupina koja je uvijek spremna snažno podržati svaki mogući američki vojni angažman. Nova rezolucija također poziva na dodatne ekonomske i diplomatske pritiske na Iran.

Senator Richard Blumenthal rekao je kako bi Iran nuklearno oružje “dao teroristima”. “Znamo kako bi Iran dao teroristima pristup ovim nuklearnim oružjima, što bi pretvorilo Bliski istok u nuklearnu konzervu. Ne možemo vjerovati ovom režimu, to znamo i u to nemamo nikakve sumnje”, komentirao je aktualno glasanje američki senator Richard Blumenthal.
Rezolucija ističe kako cilj nije podupirati vojni angažman ili rat, ali senator Rand Paul misli drugačije – “glas za ovu rezoluciju je glas za koncept preventivnog rata”, istaknuo je Paul pred Senatom.

Glasanje o “Rezoluciji 41” dolazi u vrijeme kada izraelski premijer Benjamin Netanyahu sve glasnije zahtijeva od SAD-a da zauzmu čvršći stav po pitanju potencijalnog napada na Iran, nešto što Netanyahu voli nazivati “crvenom linijom” (vidi: Netanyahu se ponovno bavi prognozama: “Iran će za 6 ili 7 mjeseci imati mogućnost za stvaranje nuklearnog oružja”).
Iran se već nalazi pod žestokim sankcijama koja nanose ekonomsku štetu. Kompletno iransko vodstvo odbacilo je svaku ideju da je njihov nuklearni program pokrenut s ciljem stvaranja oružja.

Kada je riječ o Randu Paulu, mnogo se može reći o njegovoj unutarnjoj politici, koju će mnogi opisati kao “anti-radničku”, no, u ovom kontekstu njegov otpor u Senatu valja gledati iz jedne sasvim druge perspektive. Američka unutarnja politika je primarno problem američkih građana, ali američka vanjska politika je problem cijelog svijeta. Činjenica da je Rand Paul jedini glasao protiv ove rezolucije pokazuje kako je spreman voditi konzistentnu vanjsku politiku i zbog takvog hrabrog stava morao bi biti prepoznat.

Zbog istog odlučnog stava glede vanjske politike prepoznat je i njegov otac Ron Paul, čak i od strane onih koji se nikako ne slažu s njegovom domaćom politikom. U vrijeme kada je Siriji najviše prijetila strana vojna invazija, upravo je Ron Paul glasno ustao protiv takvih tendencija (vidi: Video: Republikanski kandidat upozorio na lažiranje povoda za rat s Iranom).

 

izvor(i): RT | Wall Street Journal | Jerusalem Post | advance | benedikt

Odgovori

Skip to content