VIDEO: Ćirilica je znak da nije prestala agresija prema ovim prostorima

Kao što tri prsta nisu znak svetog trojstva, tako je ćirilica znak da nije prestala agresija prema ovim prostorima. Ako netko iz ovih riječi zaključi da je ovo govor mržnje, odgovaram da je ovo govor o mržnji koja se na najgori način sručila na nas ’91 rušeći i ubijajući – rekao je pater Ante Perković.

{jathumbnail off}Na prosvjednom skupu “Ne ćirilici u Hrvatskoj”, koji se održava u Zagrebu u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, kako su i najavili organizatori, okupljaju se sudionici iz svih krajeva Hrvatske. Očekuje se puno više sudionika nego na vukovarskom prosvjednom skupu protiv uvođenja ćirilice u službenu uporabu u tom gradu, a na kojem je bilo oko 20.000 prosvjednika, najavio je glasnogovornik stožera Zdravko Komšić.

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, okupilo se oko 25 tisuća ljudi, iako je procjena policije da ih je 15 tisuća ljudi.

Riječ je uglavnom o braniteljima u odorama i s transparentima s porukama Vladi, međutim velik je broj i građana, starijih i mlađih, obitelji s djecom.

Na samom početku programa, organizatori su sa pozornice pozvali okupljene na dostojanstvo i održavanje sigurnosti, a zatim je intonirana hrvatska himna.

Prije govora organizatora održana je minuta šutnje za poginule branitelje.

Nakon toga emitirane su snimke radijskih izvještaja, iz doba napada na Vukovar, pokojnog novinara Siniše Glavaševića. Uz uzvike okupljenih “Vukovar Vukovar” počeli su govori. Otvorio ih je tv urednik i voditelj Velimir Bujanec:

– Kad je predsjednik stožera pokušao do Milanovića, dočekao ih je portir! Vladi poručujemo da nas s ovim uzvicima mogu čuti bilo gdje! Hvala Zagrepčanima što su tu, što nisu kao 91 sudjelovali u izdaji grada heroja. Hvala i radnicima, crkvi i braniteljima iz cijele domovine! Plus onima iz dijaspore u BIH! Pozivamo na dostojanstveno i mirno prosvjedovanje, ovdje su branitelji s djecom! Pozdravljamo i branitelje koji nepravedno čame u zatvorima! Policiji – ne skidajte natpise ‘Hrvatski Vukovar’ kao što su činili na utakmici Hrvatska-Srbija.

– Hrvatski branitelji neće rušiti Hrvatsku, oni su je gradili – rekao je Bujanec i pozdravio slobodne hrvatske generale Gotovinu i Markača.

Okupljenima se obratio i vukovarski pater Ante Perković.

– Kao što tri prsta nisu znak svetog trojstva, tako je ćirilica znak da nije prestala agresija prema ovim prostorima – rekao je što je izazvalo gromoglasni pljesak.

– Ako netko iz ovih riječi zaključi da je ovo govor mržnje, odgovaram da je ovo govor o mržnji koja se na najgori način sručila na nas ’91 rušeći i ubijajući – rekao je i blagoslovio skup, te je kolektivno izmoljen Očenaš i Zdravomarija.

Unatoč velikom broju ljudi, prosvjed protiče mirno, bez nereda. Na spomen hrvatske policije prosvjednici su glasno negodovali.

Tramvajski promet preko trga obustavljen je nešto prije 12 sati.

{youtube}LBRodZ7m_1o{/youtube}

Najveći broj prosvjednika iz Vukovarsko-srijemske županije u Zagreb organizirano je došao posebnim vlakom koji je Vukovara krenuo u 5,29 sati ujutro, sa stajanjima u Vinkovcima, Slavonskom Brodu i Kutini, a u Zagreb je stigao nešto prije 10 sati.

U Zagrebu su ih dočekali domoljubi pjevajući pjesme ‘Zovi samo zovi’, ‘Još Hrvatska ni propala dok mi živimo’, kao i pjesme Marka Perkovića Thompsona koji će pjevati i na skupu.

Među transparentima koje nose ističu se metla oko koje je savijen papir ‘Slučajnu vladu treba pomesti’, zatim natpisi: ‘Hrvatskoj ne treba ćirilica’, ‘Hrvatski Vukovar – NE ćirilici’, ‘I reći ću vam još samo jednu stvar – zapamtite Vukovar’, ‘Ne povlačite za nos hrvatski narod’, ‘Političari, položite račune! Za koga radite?’, ‘Političari, izdali ste sve ideale hrvatskih branitelja’, ‘Dosta je izdaje hrvatskih nacionalnih interesa’, ‘Političari , gdje je hrvatska lisnica?’

Među okupljenima ima i djece i starijih osoba, odnosno prosvjednika od 7 do 77 godina. Vlakom je stiglo oko 1500 domoljuba, a osim toga autobusi stižu iz Iloka, Osijeka i Slavonskog Broda, Otoka, Vinkovaca i Zadra.

S Glavnog kolodvora pješke su stigli do Trga bana Josipa Jelačića gdje prosvjedni skup počinje u 12,05 sati, međutim već sada je na trgu velik broj okupljenih.

>>> Josić: Ćirilica je samo kap koja je prelila čašu, Trg bana Jelačića u nedjelju će biti tijesan

Izvor: Martina Galjan/dnevno.hr Photo: Dinko Hodžić 

Odgovori

Skip to content