La Croix: Crkva u Hrvatskoj očekuje više od Pape negoli od Europe

Francuski Le Croix o posjetu Pape Hrvatima

Ovaj posjet događa se u vremenu kada se završavaju pristupni pregovori Hrvatske s Europskom unijom, proces koji Crkva u Hrvatskoj podupire, ali ne bezrezervno.

„Crkva u Hrvatskoj uvijek je podupirala proces europske integracije, tvrdi Hrvoje Špehar, doktorand u Centru za europske studije u Zagrebu. Iako je u prošlosti između nje i Europe bilo nekih nesporazuma, poput odsutnosti političke i vojne pomoći tijekom rata protiv Srbije između 1991. i 1995.”

Takav proeuropski stav odlučno je potvrdio, u travnju u Bruxellesu, kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Isti je stav već iskazan u pismu biskupima u ožujku 2010., u kojem se podsjeća da je Hrvatska „oduvijek živjela u okviru europske civilizacije”.

No ipak postoje strahovi od ulaska u Uniju. U istom se pismu podsjeća biskupe na zadržavanje kršćanskih simbola u javnom životu, „znakova našeg nacionalnog identiteta neosporivo izgrađenog na kršćanstvu”.

Isto tako, Bozanić u tom pismu izražava zabrinutost zbog posljedica koje bi globalizacija imala na „očuvanje nasljeđa, jezika, običaja i povijesne istine, odnosno svega onoga što tvori naš nacionalni identitet”.

Neki euroskeptični svećenici

Ti strahovi, s kojima se manje ili više suočavaju neki hrvatski biskupi i svećenici, govore o tome da ima onih koji su unutar Crkve, unatoč prividnom jedinstvu biskupske konferencije, žestoki euroskeptici. Prvi među njima je Juraj Jezerinac koji, primjEU - ne, hvalaerice, prigovara europskim pregovaračima da stalno traže još, „da neprestano nameću, pa čak i izmišljaju nove uvjete”.

katedralaU veljači on se tijekom jedne mise zapitao: „Hoće li naš hod uskoro postati hod na koljenima? Hoće li zahtjevi Europske unije primorati ovu zemlju da svoj narod ostavi bez posla i bez sredstava za život?”

Bili oni skeptici ili ne, svi se slažu da odluka leži na građanima. Vlada je obećala referendum čiji je ishod još uvijek nesiguran.
Važna politička uloga Crkve

Crkva u Hrvatskoj – tradicionalno upletena u politiku – trebala bi se očitovati o tom pitanju. A kada se kardinala Bozanića pita koji je službeni stav biskupske konferencije, on odgovara: „Vidjet ćemo”.

Papin posjet mogao bi biti snažan signal za euroskeptike u korist integracije, ne samo među članovima biskupskog zbora, već i među vjernicima zemlji od 4,43 milijuna stanovnika od čega 90% katolika, a koju je Vatikan među prvima priznao.

„Ne znam što da mislim”, priznaje Slavica nakon nedjeljne mise u zagrebačkoj katedrali: „S jedne strane, ja sam za (EU) jer je gospodarska situacija u zemlji katastrofalna. No s druge strane, sjećam se kako nam europske zemlje poput Velike Britanije ili Francuske nisu pomogle tijekom rata. Stoga, kad dođe vrijeme za referendum, ja ću slijediti stav Crkve. I kao svi ovdje, pažljivo ću slušati izjave Benedikta XVI!”

Odgovori

Skip to content