Dlagi dluze Jovo (XVII. dio)

Bas mi je dlago da opet ti se mogu javit. Jel bio sam daleko. S tatom. I jel dogodile su se neke jako vazne stvali. Naplimel, moja mama bila je u nedjelu u Clkvi. I lekla je da zupnik imo je plopovijed. I da kazo je da polazio je gladom. Da imo je kolal. I da za nim vikale su dvie tete. Ko da biesne su. Cim ugledale su kolal. I koe skuplale su potpise. I da vikale su. Da nista Flanjo. I da nista kliz. Da sve to je kelofasizam. I sovinizam. I da sve to nepijateli su slobode i plavde. Za koju one bole se.

{jathumbnail off}Ko i cetldeset plve. U paltizanima. On leko je da samo milno ploso je dale. Iako plokuvo je. A kad kasnie vlatio se da bila su dva balbe. Koi hteli bacit su one vestice u mole. Mama bila je bas luta. Jel, kazala je, da smece stalno nas plovocila. I jos kazala je da zupnik je leko da mediji javili su da netko je napao te babetine. A sto one plovocilaju. Milne plolaznike. To nikome nista. To se plesuti. Ko i obicno. Znaci, nista nova.   

A onda kasnije kad stigao je Stef i kad cuo je maminu plicu. On leko je da glavni u tome je neki Malkovina. Da on glavni je plotiv Pledsednika i kliza. I da on obicni mali je yugoslav. Ko sto i mnogi dlugisu. Jel da bas svuda isplivali su nasi nepijateli. A to zato je jel oduvek netko postavla nekog koi je plotiv naseg naloda. Jel zeli se uplavlati. I manipulati. Nasom zemlom. I nasim nalodom. I poklasti ga. I tako je kloz poviest. I tako je i sad. Cudno bi bilo da smladovi nestali su pleko noci. Ako pogledamo zadnih sto godina. Samo vleme od slobode do Pledsednikove smlti bilo je dlugacije. Plavo Hlvatsko. Zato je to za nih vleme mlaka. I zato onaj mladi yugoslav koji skupla potpise tako mlzi naseg Pledsednika. Pa ne da mu spomenik. Jel slusio mu dlagu yugu. O kojoj cuo je bajke. Od Deludovica i slicnih. Sve za novac i slavu. Ili je covek lud. Valda malo jedno, malo dlugo.

I takvi biedni kadlovi okuzili su ove nase liepe plostole. Jad do jada. Gad do gada. Naplimel povjesnici (kao Jakovina i sad ovaj Malkovina), knizevnici (naplimel Tomic i Jelgovic. I dlugi), ledateli (naplimel Blesan i Matanic), novinali (svi-skolo, ako nisu ode glava. Ponekog ostave da naivni misle da novine su objektivne), tv novinali (o-ho-ho. Ima li dlugacijih? Sve kadal plovjelen. I lazmjesten. A mi budale placajmo. Lazi i specialni lat plotiv nas samih), politicali (vledi li spominati. Oni uglavnom su dno dna. Cast iznimkama). I tako dale. Ovdje bi se moglo nablajati do sutla. I takvi dlze sve konce. A onda. Tu su gazde. S novcem. Oni jako mocni su. I skliveni. Ko i svuda po svietu. I zato smladovi slozni su. Jel imaju gazde. A nasi samo svađaju se. I ne zna se ko pie, a ko placa. I ko plavi je, a ko tu je da zavadi. Budbas.   

A onda pojavilo se ono jadno pismo one jadne ucitelice. Kou da napao je ludi loditel. Pismo slicno mi je ko ono blagajnice Konzuma. Kad izmislena blagajnica gadi biskupa i vjelnike. Bas jako slicno mi je. I samo pito sam se kad nesto ce tako doci. Jel izgleda da samo ludi i zatucani loditeli plotiv zdlavstvenog smeca su. A ostali? Koga bliga za ostale? Kako jeftina i jadna plopaganda. Neka hlabli novinali napisu da bude lefelendum. O spolnom odgoju. Hoce malo sutla. Lakse je ovako. Neki jadni zatucanko. Obvezno aktivan u Clkvi. Nema veze na koji nacin. Glup do klaja. Jel odbacuje naplimel evoluciju. To mola se spomenuti da vidi se da zivi slednem vieku. Ili bal u vlemenu plije Dalwina. A svi dlugi loditeli valda su za smece koje uveo si u skolu. Mos mislit. Ako tako je neka bude lefelendum. Ili neka se omoguci izbol. I milna bosna. E moj dluze Jovo. Mamic je Slbin. Onda si ti valda Hlvat. Ma koga bliga? Kad svi mi smo ionako, ble, blaca. Ako ne velujes pitaj Malkovinu.

Tvoj mali Ivica

Odgovori

Skip to content