Hrvatski aktivistički festival VIDIK fest

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u Splitu se od 22.04. do 29.04.2013. godine organizira prvi hrvatski aktivistički festival pod nazivom VIDIK fest.

{jathumbnail off}Svjesni da izlazak iz krize nije moguć u ispraznim političkim raspravama i prosvjedima, nego u korjenitoj duhovnoj, ekonomskoj, gospodarskoj i kulturnoj obnovi, na inicijativu Odbora za kulturne aktivnosti Hrvatske udruge Benedikt pokrenula se manifestacija čiji je cilj promicanje kulturnog aktivizma i cjelovitog društvenog razvoja. Festival je otvoren svim aktivistima koji žele kritički upozoriti na konkretne probleme ili predstaviti razvojne projekte u cilju postizanja strukturnih promjena.

Sam naziv VIDIK fest dolazi od skraćenice V-I-D-I-K koja označava proces promjene društvene svijesti, a odnosi se na pet razvojnih etapa; vjeru, ideju, društvenu perspektivu, inicijativu i kulturnu revoluciju.

Sve dok mislimo da će netko drugi riješiti naše probleme ili mislimo da se ništa ne može učiniti, ne možemo očekivati izlazak iz krize. Bez kulture optimizma i rada nema pozitivnih društvenih i kulturnih promjena. Stoga je jedna od temeljnih programskih zadaća ove manifestacije informiranje, buđenje svijesti i ohrabrivanje građana koji su pod dugotrajnim teretom krize pali u stanje beznađa i besperspektivnosti. Kroz edukativne tribine i okrugle stolove građanima će se pružati potrebne informacije kako bi se naučili koristiti instrumentima demokracije za ostvarivanje svojih prava i što uspješnije nošenje s različitim izazovima koji nam slijede nakon ulaska u Europsku uniju. Raznolikim sadržajem koji uključuje tribine, okrugle stolove, filmove, izložbe, koncerte, predstave, festival će promovirati umjetnički, ekološki i pro-life aktivizam, društveno poduzetništvo, globalizaciju solidarnosti, te se zalagati za konstruktivni aktivizam i kulturu dijaloga.

Budući da Splitsko-dalmatinska županija broji najveći postotak nezaposlenih u Republici Hrvatskoj festivalski program će se ove godine posebno orijentirati na nezaposlenost i radničke probleme, ali također i na sve aktualnija pitanja kako postići konkurentnost i zaštititi hrvatske autohtone proizvode u Europskoj uniji. Tu bi se još mogao izdvojiti okrugli stol na temu zbrinjavanja glomaznog otpada i zaštitu prirodnih resursa.

 

 

 

U šest dana, na tri gradske lokacije, u Nadbiskupskom sjemeništu, Sveučilišnoj knjižnici i u Kinu Karaman, građani će imati prilike upoznati i poslušati brojne zanimljive goste, prof. dr. sc. Slavena Leticu,  prof. dr. sc. Đuru Njavru, Zvonimira Hodaka, dr. sc. Gorana Zdunića, fra Antu Vučkovića, Silvanu Dragun, fra Božu Vuletu, Goranku Adam, fra Miju Džolana i dr.

{jathumbnail off}Festivalski program počinje u ponedjeljak 22.04. 2013., u 19,30 sati, humanitarnim koncertom za socijalno najugroženije građane grada Splita, a završava se u ponedjeljak 29.04. u Sveučilišnoj knjižnici nakon svečanog otvaranja izložbe grafičkog dizajna Silvane Dragun ”Bez kompromisa” koju će posjetitelji moći pogledati do 06.05.2013. godine.

U sklopu bogatog programa VIDIK festa možemo izdvojiti održavanje okruglog stola na temu ”Globalizacija, diktatura relativizma i sukob civilizacija” na kojoj gostuju prof. dr. sc. Slaven Letica, prof. dr. sc. fra Ante Vučković i odvjetnik Zvonimir Hodak. Kako doznajemo, na okruglom stolu će se govoriti o legalizaciji istospolnih brakova, neoliberalnoj ideologiji, detradicionalizaciji hrvatskog društva, postkomunističkom mentalitetu, te nedostatku javnih rasprava o važnim odlukama za Republiku Hrvatsku.

Posebnost ovog festivala očituje se u mogućnosti da se građanima otvori prilika da u utorak, 23.04., u vremenu od 11,00 do 13,00 sati, u Sveučilišnoj knjižnici, iznesu svoje prijedloge i probleme, te upute konkretna pitanja svim kandidatima za splitskog gradonačelnika koji će se tog dana odazvati skupu.

U utorak, 23. 04., s početkom u 17,30 sati, u Kinu Karaman počinje prikazivanje aktivističkih dokumentaraca. Prvi film koji će se prikazivati je ”Slobodna Kina: Hrabrost da se vjeruje” redatelja Michaela Pearlmana iz 2012. godine. Film iznosi hrabro svjedočanstvo Jennifer Zeng  o zlostavljanjima i grubom kršenju ljudskih prava od strane kineske Komunističke partije, koja uključuju prisilne pobačaje, trgovinu ljudskim organima, radne logore, mučenja i progonstva svih koji misle i vjeruju drukčije. Film je osvojio mnoge kritičare i pobrao brojne nagrade na međunarodnim filmskim festivalima, a o njemu će više govoriti prevoditeljica Irma Krasnić.

Na VIDIK festu će posjetitelji moći pogledati još tri filma koja prate dnevne tribine i događanja; ”Hrana d.d.”, ”Doktrina šoka” i ”Voda  – esencija života”. Ulaz na sve sadržaje manifestacije je slobodan, a više o samoj manifestaciji možete saznati na www.croative.net/vidik.

Silvana Dragun/hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content