IZBORNIK ARGENTINE JE HRVAT DANIEL ORŠANIĆ: Preci su mu bijegom ‘45. iz Zagreba jedva spasili glavu

Kako god završio finale Davisova kupa (25. – 27. studenoga), barem će jedan Hrvat slaviti. Mi se pak nadamo da to neće biti Daniel Oršanić, izbornik tenisača Argentine, koji je hrvatskih korijena.

“Nažalost, na hrvatskom jeziku ne znam reći više od ‘Bok, kako si?’ Majka mi je Argentinka, otac Hrvat, a djed je umro kad sam imao šest mjeseci. Puno sam slušao baku kako s ocem razgovara na hrvatskom, no nikada me nisu naučili taj jezik”, rekao je Oršanić u razgovoru za argentinske dnevne novine La Nacion.

Preci argentinskog izbornika u Buenos Aires su došli 1948. godine. Iako je malo nedostajalo da uopće ne stignu, jer su zamalo ubijeni. O tome je za argentinske novine govorio Danielov otac Branko.

Bili bez novca

“Kao izbjeglice smo od 1945. do 1948. godine prvo bili u Austriji, pa tri godine u Italiji. Otac je radio kao učitelj u samostanu, a majka je bila kućna učiteljica kod jedne obitelji. U Italiji nam je bilo lijepo, ali zbog političkog progona morali smo pobjeći iz Europe. Zbog toga smo prezime Oršanić promijenili u Orlović”, otkrio je Branko, otac argentinskog teniskog izbornika Daniela Oršanića.

Djed Ivan svojedobno je bio zapovjednik Ustaške mladeži. Utočište su 1948. Oršanići pronašli u Buenos Airesu, gdje žive i danas.

“Nakon dolaska radio sam kao građevinski radnik, što nije bilo lako s obzirom na to da sam u Hrvatskoj bio diplomat. Kasnije sam postao učitelj tenisa, otvorio sam i svoj klub, a ljubav prema tenisu prenio sam i na sina”, rekao nam je Branko Oršanić, danas 88-godišnjak.

A otkrio je i dramu koju su preživljavali od 1945. do 1948. godine. Naime, njegov otac bio je član režima NDH, pa je završetkom rata bio na “pogrešnoj” strani.

“Te 1945. bježali smo od pobjednika Drugog svjetskog rata. U dva automobila nije stala cijela obitelj, pa je moj brat ostao. Kasnije smo saznali da je ubijen”, rekao je Branko i dodao: “Kada smo 1948. napokon dobili jamstva da možemo u Argentinu, putovali smo preko Gibraltara, i to na tankeru. Bio je to put kao iz pakla, trajao je 18 dana, a oluja i valovi bili su tako veliki da sam se bojao za život”.

Zbog toga što su bili prisiljeni mijenjati prezime, Daniel je prve teniske korake napravio pod zamjenskim prezimenom Orlović.

“Nije mu bilo lako probijati se u tenisu jer nismo imali novca, odlasci na turnire bili su jako skupi”, ističe Branko Oršanić.

Veliki navijač River Platea

Zbog toga je mladi Daniel 1988. krenuo preko Atlantskog oceana i igrao za nizozemski klub Haag. Na kraju je uspio izgraditi solidnu tenisku karijeru, bio je 107. na ATP listi u singlu te 24. u parovima.

Otac mu je usadio ljubav da bude teniski učitelj.

“Tata je bio profesor u školi, kasnije i učitelj tenisa, pa sam i ja naslijedio taj gen. Volim voditi momčad, grupu”, objasnio je argentinski izbornik.

Uoči finalnog dvoboja u Davisovu kupu, Daniel Oršanić hvali domovinu.

“Hrvatski su igrači odlični. Čilić je kompletan tenisač i u sjajnoj formi. Ćorić je mlad, no za svoje godine prilično zreo. Dodig se pak pronašao u igri parova i već nekoliko godina igra jako dobro”, izjavio je Oršanić.

Da Daniel ima hrvatski gen pokazuje i to što mu je, uz tenis, najveća ljubav nogomet.

“Veliki sam navijač River Platea, puno sam puta uživo gledao utakmice na Monumentalu”, otkrio je Oršanić i dodao: “No, ima jedan problem. Naime, trojica igrača iz reprezentacije – Del Potro, Delbonis i Mayer – veliki su navijači Boce. Dakle, što se tiče nogometa, suparnici smo”.

Koji je način Oršanićeva rada pokazao je kada su ga pitali je li najbolji argentinski igrač Juan Martin Del Potro njegov Lionel Messi.

“Del Potro je vrhunski igrač, mogao je biti i broj jedan da je izbjegao ozljede, no u našoj reprezentaciji nema Messija, kod mene su svi isti”, zaključio je Daniel Oršanić, čiji su preci rođeni u Otočcu i Županji.

Argentinu vodio do naslova na Svjetskom kupu

Daniel Oršanić imao je osrednju tenisku karijeru.

U pojedinačnoj konkurenciji je na ATP ljestvici bio 107., a u konkurenciji parova puno uspješniji – 24.

Također, u paru je osvojio i osam turnirskih naslova.

Dolazak na finale Davisova kupa neće mu biti prvi boravak u Hrvatskoj, jer od 1992. do 1994. triput zaredom nastupao je na ATP turniru u Umagu, pojedinačno i u konkurenciji parova.

Zanimljivo, Oršanić je bio i u Međugorju, rodnom mjestu hrvatskog teniskog dvojca Čilić – Dodig, koji će mu ujedno biti i najveće prepreke u finalu Davisova kupa.

U Međugorju je 2008. godine igrao na challengeru, u paru s Urugvajcem Pablom Cuevasom, a ispali su u 1. kolu.

Tog istog Cuevasa, danas 19. tenisača svijeta, Oršanić je vodio sve do preuzimanja klupe Argentine.

Kao trener, Oršanić je vodio još Peruanca Luisa Hornu (bivši 16. tenisač svijeta), Argentinca Joséa Acasusa (bivši 20. igrač svijeta) te Thomasa Beluccija (19.), a kao izbornik vodio je Argentinu 2007. godine do naslova u Svjetskom kupu u Düsseldorfu.

Nadamo se da 2016. godine neće doći do drugog trofeja s Argentincima…

Izvor: mojahrvatska.vecernji.hr

Odgovori

Skip to content