Dr. Đikić: Do kraja stoljeća uklonit ćemo većinu poznatih bolesti, ali pojavit će se nove

Foto Joško Ponoš / HANZA MEDIA

Silan odjek u svijetu imaju projekti Marka Zuckerberga i Billa Gatesa, dvojice privatnih ultrabogatih poduzetnika, kojima se najavljuje iskorjenjivanje ne samo raka, nego svih bolesti koje danas muče čovječanstvo – ili barem njihovo lakše liječenje i stavljanje pod kontrolu.

Snažan tehnološki napredak sasvim uvjerljivim čini mogućnost da se bolesti u velikoj mjeri uspiju svladati (iako se zadane rokove ipak smatra nerealnima).

Svoj plan o iskorjenjivanju svih bolesti još za života naše djece, u koji će uložiti najmanje tri milijarde dolara, prije nekoliko dana kompanija “Zuckerberg Chan Initiative” predstavila je u San Franciscu, najavljujući i program pod nazivom Biohub, partnerstvo kalifornijskih sveučilišta Stanford, Berkeley i San Francisco (UCSF). Biohub će se usredotočiti na rad na razumijevanju temeljnih mehanizama bolesti i razvoj novih tehnologija koje će dovesti do djelotvorne dijagnostike i terapije.

Zuckerberg i Gates

U San Franciscu, kao gostujući profesor na Sveučilištu Stanford, upravo boravi prof. dr. sc. Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, u svijetu iznimno cijenjeni hrvatski znanstvenik s područja molekularne biologije, čiji je rad također vezan uz istraživanje raka. Aktualnim angažmanom na Stanfordu dr. Đikić izravno je uključen u “cijelu priču” vezanu uz predstavljanje Zuckerbergova projekta.

Upitan za mišljenje o ovom ambicioznom planu Inicijative Marka Zuckerberga i dr. Priscille Chan, profesor Đikić kaže kako je ona “vrlo vrijedna za znanost i to prvenstveno znanost budućnosti kojoj je izazov kako proanalizirati ogromne količine podataka koji se svakodnevno prikupljaju u laboratorijima i bolnicama”.

– Mnogi od tih podataka pasivni su i rijetko se koriste kao zajednička baza – jednostavno ne postoje metode ili tehnologije koje mogu uključiti sve te podatke u matematičku, statističku ili kompjutorsku analizu. U tu svrhu Zuckerberg i Chan ulažu tri milijarde dolara, što su značajna sredstva jer osiguravaju dugoročni fokus i rad. Osim toga, suradnja s Microsoftom osigurava najmodernije kompjutorske tehnologije potrebne za uspjeh.

Veliki motiv

Za pokretače projekta profesor Đikić kaže da su jako ambiciozni, a njihove poruke motivirajuće.

– Sigurno je da ćemo za deset godina znati puno više i biti puno uspješniji u liječenju brojnih bolesti. Sigurno je i to da ćemo do kraja stoljeća ukloniti najveći dio bolesti koje imamo danas, i to prevencijom, genetskim promjenama i novim načinima liječenja.

No, treba biti svjestan da će sve to dovoditi do pojave novih bolesti koje ne poznajemo danas, tako da najvjerojatnije nećemo imati svijet bez bolesti, ali sigurno ćemo zbog ove inicijative, ali i brojnih drugih studija i generalnog napretka znanosti, biti bolji u uklanjanju mnogih od njih, kaže prof. dr. Đikić, zaključujući kako tehnološki napredak danas garantira da će taj uspjeh biti puno brži nego bilo što što smo vidjeli u zadnjih petsto godina.

Zajedničke snage triju sveučilišta

Jedna od vrijednosti projekta je, prema mišljenju profesora Đikića, lokalna.

– Odlukom da potakne suradnju tri vodeća sveučilišta na području San Francisca – Stanford, UCSF i Berkley, Inicijativa Zuckerberg-Chan stvorila je novi institut koji će moći odgovoriti na veliki izazov, institut koji će biologe i medicinare ujediniti s kompjutorskim znanstvenicima i matematičarima.

Cilj je proanalizirati sve moguće podatke o nastanku i liječenju raznih bolesti te putem sistemske i kompjutorske biologije pronaći zakonitosti nastanka i razloge uspješnosti liječenja. Prvi put u povijesti ta su tri sveučilišta uložila svoje znanje, ljude i tehnologije u zajednički rad na tako važnom projektu.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content