Otvorenje izložbe ”Bez kompromisa”

U ponedjeljak, 29.04.2013. s početkom u 18,00 sati u prepunoj galeriji Sveučilišne knjižnice u Splitu, u sklopu Hrvatskog aktivističkog festivala VIDIK fest, otvorila se izložba grafičkog dizajna diplomirane dizajnerice Silvane Dragun.

{jathumbnail off}Izložba pod nazivom ”Bez kompromisa” sastoji se od dvadesetak grafika, plakata i ambalažnih predmeta (boce, majice) koje su nastale kombiniranim grafičkim i digitalnim tehnikama a govore o sveopćoj krizi hrvatskog društva. Radi se o socijalno angažiranom dizajnu koji provokativnim porukama gledatelja poziva na obraćenje od egoizma, ravnodušnosti, civilizacijskih neuroza i ideoloških manipulacija.

Radovi Silvane Dragun su istovremeno provokativni i produhovljeni. ”Oni predstavljaju obračun s potrošačkim mentalitetom koji nesmiljeno truje naše kulturno biće”, istaknuo je u uvodnim riječima istaknuo književnik Igor Petrić. Autorica se pokušava suprotstaviti svojim vlastitim stavom, koji odudara od dominantne, konformističke struje u koju se utopila glavnina naše moderne umjetnosti.

Na djelu je svojevrsna kulturna diverzija koja se suprotstavlja naturenom materijalističkom sustavu vrijednosti koji osobu svodi na stupidnog potrošača koji je jedino vrijedan kao objekt tržišne manipulacije. Ovo je prva, ali ne i posljednja izložba autorice koja jednako oduševljava svojom originalnošću publiku i struku.

Ivica Luetić

Odgovori

Skip to content