Intervju s glumicom Ivanom Giove Župom

 

 

Na splitskom Peristilu se u petak, 03. svibnja uprizorila ”Muka svetog Dujma”, povijesna drama inspirirana mučeničkom smrću splitskog zaštitnika. Tim povodom razgovarali smo s akademskom glumicom Ivanom Giove Župom koja je u predstavi glumila čak tri uloge, kršćanske mučenice Filomenu i Apoloniju, te đavolicu. Upitali smo je kako se snašla u tom vrlo zahtjevnom projektu koji je oduševio splitsku publiku i u kojem je sudjelovalo nešto više od 30 sudionika, glumaca, balerina, rimskih vojnika, pjevača. 

Ivana, recite nam, kako ste se vi kao mlada akademska glumica snašla u ”Muci svetog Dujma” i kako je krenula vaša suradnja s Radom Perkovićem i ”Ilirikom”? 

Prije otprilike mjesec dana sam prihvatila poziv našeg poznatog kazalištarca i bivšeg intedanta Hnk-Split, Rade Perkovića da sudjelujem u predstavi ”Muka sv.Dujma”. Čast je bila tim veća što sam imala priliku nastupati na Peristilu, mjestu gdje još uvijek živi duh nekih prošlih vremena, gdje su nastupali najveći, i k tome igrati čak tri uloge. 

Koje ste uloge igrali i  koliko su one bile glumački zahtjevne?

Utjelovila sam Filomenu i Apoloniju, dvije kršćanske mučenice, bliske Dujmove pratiteljice i mučenice, u borbi za pravdu, istinu i za više ciljeve, a zatim suštu suprotnost- Đavolicu, nažalost puno pristutniju u današnjem svijetu nego navedene prethodnice.

Izazov, u svakom slučaju,ponajprije ljudski, a onda i glumački.Trebalo je proniknuti u srž i dočarati publici na što bolji način vrijeme, muku i patnju čovjeka koji se bez ostatka predao Bogu i nije ustuknuo pred mučenjima i boli. 

Kako ste vi na kraju doživjeli cijeli projekt? 

Sv.Dujam-zaštitnik grada pod Marjanom, svetac o kojemu je toliko toga napisano i ispričano, napokon je dobio priliku ”pokazati” i ”ispričati” dio svoje priče ovim projektom. Zato sam zahvalna i sretna što sam bila dio ove lijepe kazališne priče.

Prudencija.hr

 

 

 

 

Odgovori

Skip to content