Druga sjednica mješovite komisije HBK i SPC o Stepincu u Zagrebu

Druga sjednica održava se u prostorijama HBK

Papa Frane sigurno neće donijeti odluku o proglašenju svetim blaženog Alojzija Stepinca prije završetka rada mješovite komisije Katoličke crkve iz Hrvatske i Srpske pravoslavne crkve, a drugi od šest predviđenih sastanaka održava se 17. i 18. listopada u Zagrebu, u sjedištu HBK.

Sastankom na temu “Nadbiskup Alojzije Stepinac i Srpska Pravoslavna Crkva od 1934. do 1941. godine” uime Svete Stolice predsjeda predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti o. Bernard Ardura.

Kao predstavnici Hrvatske biskupske konferencije sudjeluju: zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski mons. Ratko Perić, biskup požeški mons. Antun Škvorčević, te dr. Jure Krišto i dr. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest.

Kao predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve na sastanku sudjeluju: mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej, episkop slavonski Jovan, prof. Darko Tanasković, veleposlanik, stalni izaslanik Republike Srbije pri UNESCO-u, te za ovu prigodu pozvani stručnjak prof. dr. Ljubodrag Dimić s Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Idući susret će se održati u Novom Sadu, 13. i 14. veljače 2017., izvijestio je Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije

Zagrebački sastanak ovog stručnog tijela, formiranog na inicijativu pape Frane, ima zadaću rasvijetliti povijesnu ulogu zagrebačkog nadbiskupa Stepinca za vrijeme postojanja NDH, dok će na sljedećim sastancima mješovita komisija razmatrati Stepinčev odnos prema SPC-u i srpskom narodu u ratnom razdoblju, a zatim i njegovo djelovanje u komunističkoj Jugoslaviji.

Članovi jedne i druge komisije, kao i vatikanski dužnosnici koji su posrednici u razgovorima, imaju strogu zabranu medijskih istupa tako da se osim službenih priopćenja dosad nije doznalo o čemu razgovaraju i kakve argumente i dokaze iznose na teret ili u korist Stepinca. Ipak, iz dosadašnjih istupa može se zaključiti kako SPC-ovci iznose “klasične” optužbe protiv Stepinca koje su bile osnova montiranog komunističkog procesa protiv njega 1946. godine, o podržavanju zločinačkog ustaškog režima, poticanju nasilnog “pokrštavanja” Srba, službi vojnog vikara, sudjelovanju u terorističkim činima protiv poslijeratnog jugoslavenskog poretka i slično, dok se katolička strana ufa u golemu arhivsku građu iz tog vremena koja demantira te optužbe i dokazuje brojna spašavanja progonjenih od ustaške vlasti, te ustrajno protivljenje Pavelićevu nasilju i rasističkim zakonima.

U gostovanju na državnoj televiziji, i zagrebački nadbiskup Bozanić potvrdio je da će trenutak objave pričekati rad komisije, ali i ponovio kako je proces kanonizacije završen i da će Alojzije Zagrebački biti proglašen svetim.

Damir Šarac/MISIJA

4 comments

  1. Pingback: Stepinac je svet, bez obzira kada Papa to svijetu obznanio – PORTAL DNEVNIH NOVOSTI | Glasilo hrvatskih branitelja

  2. Pingback: Željko Maršić-Zenga : Stepinac je svet, bez obzira kada Papa to svijetu obznanio. | Hrvatsko nebo

  3. Jadranka

    ” Zagrebački nadbiskup Bozanić potvrdio je da će trenutak objave pričekati rad komisije, ali i ponovio kako je proces kanonizacije završen i da će Alojzije Zagrebački biti proglašen svetim.”
    HOĆE NAKON SMRTI OVOG PAPE. No za nas katolike Hrvate on je svet i bez Franjine odluke.

  4. Jadranka

    Nemojmo se zavaravati , ovaj Papa neće NIKADA proglasiti Bl. Stepinca Svetim jer on voli i cijeni četničke bradonje više nego Hrvatske mučenike koji su dali svoj život za Krista i Katoličku Crkvu.

Odgovori

Skip to content