Biskup Komarica u Splitu u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt: Prešućivanje je podrška zločinu

Foto Jakov Prkić/ Hanza media

Split, 18. listopada 2016. – U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu održano je predstavljanje zbornika radova “Prešućivani zločin – 20 godina pod teretom progona, nepravde i prešućivanja u Republici Srpskoj – BiH”.

Predstavljanje zbornika radova ”Prešućivani zločin: 20 godina pod teretom progona, nepravde i prešućivanja u RS-BiH” okupilo je večeras u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu velik broj građana, koji su burnim pljeskom odobravanja pozdravili izlaganje banjalučkog biskup mons. Franje Komarice.1

Knjiga govori o “završnoj fazi protjerivanja Hrvata, Bošnjaka i ostalog nesrpskog stanovništva, prije dva desetljeća s prostora današnje Republike Srpske, kao i o posljedicama koje su uslijedile nakon provedenih akcija nad desecima tisuća nedužnih građana”.

Za njihove sudbine, čulo se na skupu, nitko nije odgovarao, štoviše, malo tko ih i spominje.

– Svjedoci smo prešućivanja, koje je ujedno i podrška tom zločinu, a kao kršćani trebali bi znati da je to teški grijeh pred Bogom. Jer iskorjenjivanje Hrvata s njihovih drevnih ognjišta nije Božja volja, a još ih deseci tisuća čekaju da se vrate kućama. 2Stanje u BiH je opasna rana na tijelu današnje Europe, a po priznanju stranih državnika, oni ni sami ne znaju što bi činili iako su svjesni problema. Europski put susjedne države jedini je način opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini – kazao je Komarica, izrazivši nadu kako će nova Vlada uložiti dodatni napor kako bi se pomoglo njegovim sugrađanima.

Knjiga je nastala kao zbir radova dvadesetorice autora čiji su radovi bili prezentirani na Međunarodnom studijskom danu u organizaciji Europske akademije Banjalučke biskupije održanom prošle godine, a na njeno splitsko predstavljanje organizator, Hrvatska udruga Benedikt, pozvala je i glavnog urednika zbornika Franu Piplovića, kao i povjesničara Stjepana Lozu.5

– Na prostorima RS Hrvati su atomizirani pojedinci koji doslovno vode bitku za goli život, a pomaže im jedino Crkva i Caritas. No nisu nam samo drugi krivi za to stanje, već i naši političari koji uvijek sebe stavljaju u prvi plan, umjesto naroda. Nismo organizirani, nema nam tko ni spomenike štititi. Potrebno je zbiti redove kako bi se pomoglo tamošnjim Hrvatima – kazao je Piplović, zabrinut “što su neke žrtve veće, a neke manje”.

– Ova knjiga je točka na kraju rečenice, jer opisuje zločine do u detalj, nakon nje dolazi do kraja rasprave. Država Hrvatska nakon 2000. godine nije napravila ništa da zaštiti Hrvate, koji su u BiH nakon toga pretrpjeli novu ratnu štetu. 7Zapisi biskupa Komarice na ovu temu bit će vrijedno štivo i generacijama iza nas – zaključio je Lozo, koji se u svom izlaganju vratio u 1941. odakle je po njegovim tvrdnjama krenuo “klevetnički memorandum” s ciljem genocidnih radnji nad Hrvatima.

Izvor

Odgovori

Skip to content