Obuljen otkrila što planira s neprofitnim medijima

Nova ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gostovala je u emisiji RTL Direkt.

Jedno od glavnih pitanja je kontroverzno financiranje filma “15 minuta -Masakr u Dvoru”. Na upit je li došlo do obrata s Koordinacijom braniteljskih udruga, rekla je:

“Ne radi se o nikakvom obratu, meni je gospođa Gregurić uputila jedno pismo i ja sam tajnici u kabinetu rekla da mislim da bi bilo pristojno da je pozovemo na sastanak. Jako je puno toga izrečeno, a bez činjenica već i o meni, bez da me itko pitao za mišljenje. Ja sam već prvi dan u Saboru, kada sam prisegnula rekla kako ću se zalagati da se svi problemi rješavaju za stolom, a ne putem medija. U tom smislu je moj poziv da se razgovara, a oni koji su za to nadležni će procijenjivati radi li se negdje o kaznenim dijelima ili ne”.

Rekla je kako sporni film nije pogledala.

“Nisam imala priliku vidjeti taj film, to nije bila niti uloga mene kao članice upravnog odbora. Mi kad smo doznali što se dogodilo, uputili smo tijela HAVC-a koja su za to nadležna da poduzmu korake. Oni su poduzeli korake jer taj film je snimljen mimo prijavljenog scenarija. Producentu je naloženo da vrati novce, a na preporuku i zahtjev upravog odbora, ravnatelj se za tu situaciju ispričao”, rekla je ministrica.

Ministrica je također naglasila kako ona nije upoznata s nepravilnostima u HAVC-u, te da bi ona postupila sukladno zakonu da je naišla na kršenje istoga dok je bila članica odbora.

“Kao prvo, mnogo toga što se navodi kao krimen su zapravo postupanja koja su direktno propisana zakonom. Vrlo je precizno uređeno tko može sudjelovati u donošenju odluka i tko je kada u potencijalnom sukobu interesa. Budući da je ministar Hasanbegović na odlasku i on sa svoje strane je podnio prijavu, ispravno s moje strane je čekati da se taj dio gdje se optužuje ugledne pojedince, da se na sudu raščisti ta situacija”.

Diplomatski je rekla kako se sve optužbe trebaju riješiti na sudu, kao i slučaj u kojem branitelji traže ostavku Hribara. Ponovila je kako o tome nema stav, te se za početak trebaju razmotriti sve optužbe.

Objasnila je kako je izgledala primopredaja sa Zlatkom Hasanbegovićem.

“Mi smo dugo razgovarali, ja sam postavljala puno konkretnih pitanja, znate da zatičemo možda najniži udio proračuna za kulturu u povijesti, a i ministarstvo je u dosta lošoj organizaciji. Velika su kašnjenja u ispunjavanju ugovornih obveza, u transferima financijskih sredstava umjetnicima i ustanovama. Moja će prva zadaća biti dovesti hitno u red sve procedure i rad ministarstva učiniti transparentnim”.

Njen prethodnik ukinuo je Povjerenstvo za neprofitne medije – kakav je njen stav prema tome i hoće li se oni u njenom mandatu financirati?

“Načelno smatram da se trebaju financirati mediji zajednice ili mediji trećeg sektora, no ono kako je to bilo napravljeno je bilo loše, nije bilo dovoljno dobro usklađeno sa svim propisima i to pitanje će se riješavati u sklopu cjelovitog riješenja zakona”, rekla je Obuljen Koržinek.

Za kraj se osvrnula na najniži proračun za kulturu koji ima jedna članica EU (0,48 posto).

“Naš je cilj doći do kraja mandata na jedan posto, nekih povećanja će već u ovoj prvoj godini sigurno biti”, zaključila je ministrica kulture.

Izvor

Odgovori

Skip to content