NISAM SE BOJAO UMRIJETI – DOMOLJUBNA MISIJA ANTONA KIKAŠA

Splitska premijera igrano-dokumentarnog filma redatelja Jakova Sedlara

„Pokazali mi smo svijetu
Kolika je ljubav naša
Zablistat će divnim sjajem
Lijepa naša, Lijepa naša!“

Ove je stihove, koji su bili i moto njegova života i ovog filma, napisao pjesnik Anton Kikaš, junak i žrtva, zaljubljenik u svoju Domovinu, koji se uistinu nije bojao umrijeti. Vjerovao je da njegova žrtva nije uzaludna, ona je samo dodatni žar velikom plamenu slobode ostvarene u obrani Domovine, koju je demon zla planirao uništiti. Sinoć je u prepunoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu, gdje se tražila stolica više, premijerno prikazan igrano-dokumentarni film o Antonu Kikašu, čovjeku idealistu, meceni, zanesenjaku slobodom, koji je samo želio dati svoj doprinos obrani Domovine. U ime Hrvatske udruge Benedikt, organizatora večeri, emotivne riječi dobrodošlice uputio je Marijo Popović, ne mogavši sakriti svoje oduševljenje doživljenim prizorom okupljenog mnoštva. Program večeri vrlo je lijepo vodio g. Zdravko Vladanović.kikas2

Film iznosi detalje domoljubne misije hrvatskog iseljenika Antona Kikaša 1991. godine – poklona oružja hrvatske zajednice Toronta MUP-u i Zboru narodne garde RH. Uz sjajnu glumačku postavu (Andreja Dojkića u glavnoj ulozi Kikaša, Armanda Assantea u ulozi Paula, engleskog trgovca oružjem, zatim Božidara Alića, Dragana Despota, Duška Gojića i mnoge druge) u sat i 45 minuta – vrijedan redatelj Jakov Sedlar i scenarist Hrvoje Hitrec prikazali su nepoznate detalje junačke priče iz Domovinskog rata koje im je ispričao sam Kikaš.

„Željeli smo napraviti jednu domoljubnu priču ne samo za mlade i buduće naraštaje nego kroz englesku verziju filma pokazati cijelom svijetu koliko je snažna naša ljubav kada je u pitanju obrana Domovine i naših ognjišta.“ – rekao je redatelj Jakov Sedlar.

U toj atmosferi punoj emocija shvatili smo kolika je moć i snaga ljubavi, a još uz hrabrost i prkos koju u svojem junačkom hrvatskom srcu u izobilju ima naš protagonist filma, g. Anton Kikaš, sve je moguće ostvariti. Oduševljenje je bilo na vrhuncu kada se brojnoj publici obratio izravno g. Anton Kikaš. Bila je to priča života našeg sunarodnjaka koji, u potrazi za slobodom govora, rada, ideja i ostvarenja sna, odlazi u Toronto i tamo ostaje živjeti više od četrdeset godina. Ostvario je svoj san, postaje uspješan, ugledan i poštovan poslovan čovjek. kikas3S Hrvatskom u srcu želi upoznati svijet i ispričati priču o toj površinom maloj zemlji, ali velikoj po svojoj snažnoj povijesti i bogatoj baštini. Svojim velikim zalaganjem uspijeva otvoriti Katedru za hrvatski jezik i kulturu na Sveučilištu Waterloo, u blizini Toronta, koja uspješno djeluje već dvadeset i sedam godina. Želeći da se glas o Domovini čuje što dalje, postaje direktor i producent hrvatskog TV programa CROATICA TV u Torontu na TV kanalu OMNI 1. Daleko bi me odvelo nabrajanje dobročinstava u kojima je ovaj mecena sudjelovao i kome je sve pomogao. Ovaj iskren, osjećajan i otvoren čovjek postaje pjesnik od rane mladosti. Nije teško pogoditi tko mu je najmilija inspiracija – razumije se, Domovina. Divno je bilo sinoć slušati našeg proslavljenog opernog prvaka g. Ratu Kliškića koji je emotivno otpjevao domoljubne stihove Antona Kikaša, čak u duetu s autorom stihova.

Bio je to cjelovečernji program koji je trajao puna četiri sata uz publiku koja nije odustajala od aplauza i koja nije napuštala svoja mjesta. Željela je ostati do kraja i pružiti ruku ovom hrabrom i velikom čovjeku i nazdraviti mu čašom sa željom da njegova priča i njegov primjer ljubavi za Domovinu i čovjeka ostaje trajno poticaj naraštajima koji dolaze. Bila je to večer za pamćenje.

Margita Vučetić, Hrvatska udruga Benedikt

Odgovori

Skip to content