KAOSU NA ŽNJANU NEMA KRAJA: Baldasar traži od arhitekata da zadrže ilegalne kafiće

Foto Nikola Vilic/Cropix

Betonskom kaosu na Žnjanu nema kraja, Baldasar traži od arhitekata da zadrže ilegalne kafiće: ‘Ovo što se sada radi je potpuno neshvatljivo!’

Ugostitelji na žnjanskom platou sačuvat će bespravne objekte do Uskrsa, a vjerojatno i čitavu iduću sezonu.

Naime, na sastanku gradonačelnika Ive Baldasara s ministrom graditeljstva Lovrom Kuščevićem, od arhitekata koji su pozvani da naprave “varijantna rješenja” za spomenuti prostor traženo je da zadrže ilegalne objekte, što nam je potvrdio prof. Ante Kuzmanić, prodekan Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.

– Sa studentima smo prošle akademske godine razmatrali načine uređenja i korištenja resursa žnjanskog platoa. U prvom dogovoru Grada s arhitektima i profesorima Njirićem, Šverkom i Kezićem rečeno je da će se srušiti objekti pa tek onda raditi plan. Međutim, kad smo pozvani na zadnji sastanak s predstavnicima gradske uprave i resornim ministrom, dočekao nas je drukčiji stav. Rečeno nam je da će ostati kućice, za slučaj da se neke budu mogle legalizirati. Nismo se time htjeli baviti.

Gradonačelnik Baldasar je onda rekao da uzmemo praznu geodetsku podlogu, kao da nema kuća koje su sve za rušenje, što je bio prvotni dogovor. Zatražio sam da uvjete dobijemo u pisanom obliku. Ja sam bio pozvan kao prodekan, profesori Njirić, Kezić i Šverko trebaju odlučiti hoće li poziv Grada prihvatiti – kazao nam je Kuzmanić.

Poteštat, ministar i gradski urbanisti pokazali su veliku volju da zadrže namjerno napravljene prekršaje u prostoru, koje su izveli oni što su dobili koncesijska odobrenja za objekte površine do 12 kvadrata, a na Žnjanu su podigli tri ili četiri puta veća zdanja. No, tek treba vidjeti hoće li biti moguće ozakoniti te “divlje” gradnje.

Kako doznajemo, u korist bespravnim graditeljima išla bi činjenica da granica pomorskog dobra nije provedena u katastru, i tako već 16 godina. Da jest, objekti bi se našli unutar zone pomorskog dobra, koja bi zahvatila cijeli žnjanski plato, a na tom prostoru legalizacija – nije moguća.

Iz Katastra su nam neslužbeno potvrdili da je u postupku provođenje granice pomorskog dobra. Ako se ona utvrdi prije negoli se riješe zahtjevi za legalizaciju, onda će bespravni graditelji ostati ono što su sada – ljudi koji su zbog dobiti išli varati pravnu državu.

No, to nije jedini problem. Gradsko vijeće je prije dvadesetak dana usvojilo Izmjene i dopune Detaljnog urbanističkog plana (DPU) Trstenik-Radoševac koji obuhvaća žnjanski plato i njime je predviđen sasvim drukčiji način uređenja toga vrijednog prostora, s puno manje objekata i rekreacijskim sadržajima, poput igrališta za tenis i odbojku.

Arhitekt Srđan Šegvić koji je radio DPU šokiran je obratom situacije i najavom koja je uslijedila nakon sastanka Baldasar-Kuščević da će se zbog spašavanja bespravnih ugostitelja ponovno raditi izmjene netom usvojenog plana.

– Nedavno je usvojen detaljni plan od strane gradskih vijećnika kojim je potvrđeno da prostor žnjanskog platoa treba riješiti javnim natječajem. Ne znam tko je sebi dao ovlasti da mimo te odluke dodijeli angažman Fakultetu. Natječaj za žnjanski plato se ne provodi već četiri godine, a sutra ga možemo raspisati. DPU-om je predviđeno da se uz cestu postavi nekoliko manjih objekata te sadržaji za rekreaciju. Po tome je trebao biti raspisan arhitektonski natječaj za uređenje platoa. Ovo što se sada radi je potpuno neshvatljivo! – ogorčen je Šegvić.

Arhitekti odabrani za rad na izmjenama predloženim iz Banovine ne misle tako.

– Šegvić je operativni arhitekt. Ovo što bismo mi radili bilo bi bogatije, jedan drastičniji otklon od trenutačno mogućeg. Ali, hoće li se to dogoditi, stvar je i politike koja je dio urbanizma. Ako mi ovo porušimo, što dobivamo zauzvrat? Ne možemo se ponašati kao da ničeg nema. No, ako se nudi veća kvaliteta, koja će prekriti gubitak nečeg postojećeg, onda je to u redu. Nije dovoljno da nešto ljepše izgleda, to je preslab razlog da se promijeni postojeće. Svaki potez treba imati jaku argumentaciju jer je riječ o velikom novcu – kaže arhitekt i profesor Emil Šverko, te dodaje kako je u pitanju privatno vlasništvo.

Upitali smo ga za komentar činjenice da na žnjanskom platou ima bespravnih objekata s rješenjima za rušenje.

– To ja ne znam. Ne bih se oko toga petljao. Ne može se očekivati od nas da ćemo odlučiti o sudbini tih kućica. Mi možemo dati prijedlog, biti od pomoći rasterećeni od dnevnog urbanizma – smatra prof. Šverko.

Do zaključenja ovog izdanja našeg lista iz Banovine nismo dobili odgovor na pitanje zašto je gradonačelnik odlučio da Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije izradi varijantna rješenja za žnjanski plato, te da se ide na nove izmjene DPU-a, ako je važećim planom koji su netom usvojili gradski vijećnici predviđeno da se uređenje tog područja riješi javnim natječajem.

Plato je nasip, a to znači – pomorsko dobro

Županijski pročelnik za pomorstvo i turizam Stipe Čogelja tvrdi da je rješenje po kojem bi se trebala uknjižiti granica pomorskog dobra već odavno doneseno, a da je žnjanski plato u statusu pomorskog dobra jer je nasuti teren.

– Katastar će donijeti djelomično rješenje za provedbu elaborata za Zentu, a na koji se nadovezuju Trstenik, Radoševac i Žnjan. U zemljišniku je već ex lege (radi se o nasipu, a nasip je po sili zakona pomorsko dobro) upisana jedna veća čestica kao pomorsko dobro na Žnjanu, a sada čekamo upis i ostalih kroz spomenuto rješenje.

Sve u svemu, vrlo je bitan prostornoplanski dokument koji će točno definirati namjenu prostora (novi DPU ili UPU). Praksa je da se za tako važne zahvate provodi međunarodni natječaj i izabere prvonagrađeno rješenje – smatra Čogelja.

SDP: Eto koalicije HDZ-a i poteštata

Darko Parić, čelnik gradskog SDP-a, prozvao je “državni HDZ” i ministra Lovru Kuščevića što se odrekao stavova i obećanja da će Vlada srediti ono što nije mogla lokalna vlast i poslati bagere na Žnjan odmah nakon ljeta. Znakovitim smatra to što se kao jedan od razloga zamrzavanja aktivnosti navodi potreba donošenja novog plana koji Gradsko vijeće treba usvojiti do ljeta.

– Budući da će Vijeće postojati u proljeće samo ako se usvoji gradski proračun, ministrova sigurnost da će se to dogoditi, jasna je poruka da će HDZ podržati gradonačelnikov proračun za iduću godinu i da imamo novu koaliciju u gradu. Možemo samo zamoliti ministra Kuščevića da više ne pomaže Splitu, a ujedno mu i čestitati na objavi koalicije gradonačelnika Baldasara i HDZ-a na predstojećim lokalnim izborima – poručio je Parić. A. KROLO

Izvor: Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content