OLUJIĆ PRIJAVIO VESNU PUSIĆ: Izložila me poruzi zbog svojih interesa

Prijavljeničina izricanja u tome da je ona osobno jedva dočekala trenutak isključivo sebi, a ne ni državi, ni narodu, ni istini, pribaviti satisfakciju i beskrupulozno osvetiti se meni kao osobi

Odvjetnik Željko Olujić prijavio je Vesnu Pusić Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer ga je, kao članica Odbora za Ustav, poslovník i politički sustav na sjednici toga odbora l6. svibnja 2016.godine sazvanoj radi izbora novih sudaca Ustavnoga suda, izložila poruzi zbog svojih partikularnih interesa, a koje je interese tom zgodom stavila iznad općih, narodnih i državnih. Time je nanijela štetu ne samo njemu, nego i interesima Republike Hrvatske, tvrdi Olujić u prijavi.

Kako je direktno.hr izvijestio, Vesna Pusić je razgovomom kontekstu pri službenome saslušanju Olujića, za stolom za kojim su bili nazočni članovi Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, a u prostoriji su bili brojni novinari, TV izvjestitelji rekla:

PUSIĆ: Vi želite biti ustavni sudac, a javno ste lagali da ja nisam završila gimnaziju. Objasnite kako spajate ta dva elementa.

OLUJIĆ: Tužno je da Vi s pozicije potpredsjednice Sabora i članice ovog Odbora unosite subjektivan stav o nečem što ste imali prilike raspravljati, draga moja gospođa, sa mnom u javnosti kad god ste htjeli.

PUSIĆ: Kad ste se prijavili za jednu funkciju koja treba biti tako časna i koja je tako važna, onda laganje o nečemu što je lako provjerljivo nešto govori o Vama. Zato Vam postavljam to pitanje jer je to po mom mišljenju nespojivo.

OLUJIĆ: To je bezobrazno što govorite na ovom mjestu.

PUSIĆ: To nije bezobrazno jer se radi o činjenicama.

OLUJIĆ: Zašto me niste onda tužili?

Time je, stoji u Olujićevoj prijavi, postupila protivno odredbi čl.2.,i čl.5. st.3 Zakona o sprječavanju sukoba interesa, pa on predlaže da Povjerenstvo o sprječavanju sukoba interesa temeljem odredbe čl.42., a nakon provedenog postupka Vesni Pusić obustavi isplatu dijela neto mjesečne plaće te nadalje da se odluka Povjerenstva javno objavi u dnevnome tisku, a temeljem odredbe čl.45. (NN 126/12) Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

“Izgovorene riječi i postupci na sjednici navedenog odbora u direktnoj su protivnosti sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa”, stoji nadalje u prijavi.

Odredbom čl.2 Zakona o sprječavanju sukoba interesa izrijekom se kaže da sukob interesa postoji kad su privatni interesi dužnosnika u suprotnosti sa javnim interesom i to ‘kad privatni interes dužnosnika utječe na njegovu nepristranost u obavljanju njegove dužnosti’ (čl.2. Zakona ). Temeljem odredbe čl.3 Zakona o sprječavanju sukoba interesa odredbe ovog Zakona primjenjuje se na obnašatelje dužnosti koje kao dužnosnike imenuje Hrvatski sabor. Temeljem odredbe čl. 5 Zakona o sprječavanju sukoba interesa ‘dužnosnici ne smiju koristiti javnu dužnost za osobni probitak ili probitak osobe koja je s njima povezana’ i dalje, temeljem odredbe čl.5.st 1. ‘dužnosnici u obnašanju javnih dužnosti moraju postupati časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene im dužnosti i povjerenje građana’.

“Iz činjeničnog opisa ove prijave vidljivo je da je Prijavljenica veoma grubo, bahato i drsko povrijedila imperativne odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa. To je pojačano nazočnošću medija i njezinim naglašavanjem da se radi o osobnom obračunu s Prijaviteljem. Uza sve deklamacije o Častnosti Ustavnoga suda, državnim interesima i istinoljublju. Prava je poruka i smisao Prijavljeničina izricanja u tome da je ona osobno jedva dočekala trenutak isključivo sebi, a ne ni državi, ni narodu, ni istini, pribaviti satisfakciju i beskrupulozno osvetiti se meni kao osobi za štetu koju sam joj nanio u prijašnjemu životu, jer ona sada, eto, ima mogućnost za tu osvetu kao osoba koju je Hrvatski sabor imenovao u Odbor za Ustav, poslovník i politički sustav”, obrazlaže Olujić u prijavi.

“I to je meritum. To je ono zbog čega ja Vesnu Pusić prijavljujem za eklatantnu povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Skrećem pozornost Povjerenstvu da je Prijavljenica kriva i da je postupila protivno Zakonu: i u slučaju da sam, a nisam, doista lagao, i u slučaju da nisam lagao. Radi svega gore navedenog ova je prijava opravdana i naprijed stavljen prijedlog na zakonu osnovan”, napisao je Povjerenstvu Željko Olujić.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content