Dr. Stjepandić: ‘…ovaj ‘kurikul’ niti ne zaslužuje ozbiljnu raspravu nego samo ironiju i persiflažu’

Hrvat iz dijaspore, poznati tehnološki stručnjak dr. Josip Stjepandić, napisao je Predsjednici otvoreno pismo, kojeg u cjelosti prenosimo.

Štovana gospođo predsjednice Republike Hrvatske,

Nakon što ste protekli mjesec uglavnom izbivali sa skoro svih svetkovina Vašeg naroda, pa i onih u glavnome gradu, neugodno ste me iznenadili Vašim jučer (30.5.16) objavljenim otvorenim pismom glede “Cjelovite kurikularne reforme” (CKR). Čini se da uopće niste upoznati niti s njezinim sadržajem, a pogotovo s dosad objavljenim kritikama, a niti s mišljenjem resornog ministra. Akademik Dubravko Jelčić na svoj način jezgrovito je izrazio ono što mnogi misle:

“….ovaj “kurikul” niti ne zaslužuje ozbiljnu raspravu nego samo ironiju i persiflažu. Ima li smisla nabrajati sve promašaje kojih je toliko da taj dokument čine nepopravljivim. Ako smo ljudi odgovorni za budućnost svojih potomaka i za sudbinu svoga (malobrojnog) naroda, u ovom spisu možemo pročitati samo uputu kako upropastiti hrvatsko školstvo, kako ga učiniti negacijom samoga sebe. I u obrazovnom i u odgojnom smislu. Po intencijama ove grupe “reformatora” i “Pedagoga”, škola više i ne bi bila škola, mjesto gdje polaznici (t. j. učenici) uče, stječu naobrazbu, a to podrazumijeva i odgovarajući trud i napor), nego mjesto zabave. Sve što je imalo teže, sve što traži neki umni napor, valja “olakšati”, a to u praksi znači banalizirati.

Iz takve “škole” mogu izaći u najboljem slučaju samo mediokriteti i “fahidioti”, intelektualno insuficijentni “stručnjaci”, nepripremljeni i nesposobni za život, koji nije ispunjen samo radostima nego i teškoćama, s kojima se čovjek mora nositi. “

Kao hrvatski iseljenik s dugogodišnjim radnim i roditeljskim iskustvom u Njemačkoj smatram se kvalificiranim ocjenjivati rad skupina, pa čak i kad se one zovu “ekspertnim”. Koncentrirat ću se na one metodološke elemente, koje CKR NE SADRŽAVA, a morala bi:

1. Budući da je odlikaša u Hrvatskoj između 30 i 50 %, a u Njemačkoj manje od 10 % (1 do 2 u razredu od 25 učenika), za očekivati bi bilo, da su u usporednim testovima (npr. PISA) hrvatski učenici puno bolji od njemačkih, jer bi silni odlikaši morali donijeti prevagu. Situacija je upravo suprotna: ne samo da je njemački prosjek 25 mjesta na ljestvici ispred hrvatskoga, nego je udio uspješnih pristupnika više od dva puta viši. Što nam kaže ta porazna statistika: u hrvatskim se obrazovnim institucijama ne proizvodi znanje nego svjedodžbe, jer je kriterij ispod svake razine! Kakve to katastrofalne posljedice ima, pokazuju sudbine većine hrvatskih akademski obrazovanih iseljenika društvenog smjera, koje na Zapadu naprosto nitko ne će zaposliti u struci, jer takvim svjedodžbama ne vjeruje!

2. CKR se uopće ne bavi uvođenjem dualnog obrazovanja, koje je preduvjet za bilo kakvu značajniju industrijsku proizvodnju, te posljedično strane investicije. Tvorci CKR su izgleda čvrsto na putu Stipe Šuvara, koji je takvo obrazovanje prije 40 godina ukinuo.

3. CKR ne nudi odgovor na pitanje ujednačavanja kvalitete nastave i uspjeha učenika na državnoj razini, jer državna matura očigledno nije dovoljna.

4. Mnoge su zemlje uz veliki trud unaprijedile svoj školski sustav, među njima zemlje sa sličnim povijesno-kulturnim nasljeđem (Poljska, Estonija). Usprkos tome, nije poznato da bi tvorci CKR koristili iskustva tih zemalja ili najrazvijenijih industrijskih velesila (Njemačka).

Prije nego li se uopće promatra vrijednosna i svjetonazorska strana CKR, mora se usvrditi da su njezini autori naprosto metodološki promašili temu! Velika je iluzija da se takvim proizvoljnim pristupom mogu postići kvalitetni rezultati.

Za razliku od diletanta, koji nastupa kao znalac nesvjestan svojega neznanja, šarlatan se predstavlja stručnjakom, pače EKSPERTOM, pri punoj svijesti o svojemu neznanju. Školski primjer šarlatana je dr Boris Jokić, koji niti je pedagogiju studirao, niti je ikad radio u školi, niti je vodio značajniji projekt, a usprkos tome vodi projekt od nacionalne važnosti! Takav projekt nikad nije smio pasti u ruke takvog voditelja niti takve skupine!

Koja će to zemlja dati milijarde za ovu reformu, kako to drug Jokić sam sam sebi laska?

Da Vi jednu takvu osobu smatrate vrijednu Vaše javne potpore, samo po sebi je iritantno. Da pritom kao najviša državna dužnosnica, deklarirana vjernica i majka malodobne djece svjesno ignorirate promicanje predofilskih sadržaja u CKR, vrlo je zabrinjavajuće. Umjesto toga, ja bih očekivao da slučaj proslijedite prosvjetnoj inspekciji, a možda i DORH-u.

Stoga Vas pozivam da se žurno ogradite od ovog uratka, te svojim ugledom i autoritetom pomognete da projekt CKR dođe u kvalificirane ruke. Hrvatska je tako nerazvijena, da će se svaka pozitivna promjena vrlo brzo uočiti, što upravo doživljavamo s razvojem BDP. Dobrim upravljanjem današnji problemi s CKR brzo bi se zaboravili.

Sa štovanjem

Dr. Josip Stjepandić

Oleanderweg 25

64625 Bensheim

Njemačka

Odgovori

Skip to content