Priče iz Čudozemlja: Povijest

Prije nego se malo ozbiljnije pozabavimo problemima koji muče današnje stanovnike Čudozemlja, iznijet ćemo nekoliko općenito poznatih činjenica o znamenitoj povijesti te čudne zemlje.

Nekada davno na dalekom sjeveru (neki će radije kazati na dalekom istoku) živjeli su preci današnjih Čudozemaca. Njihove mudre sijede glave jednom zgodom odlučiše pokrenuti narod na najvažniju zadaću u njegovoj dotadašnjoj povijesti. Odlučili su, naime, poći u potragu za najljepšom zemljom na svijetu. Dugo su planirali i pažljivo pripremali tu važnu zadaću, znajući da će ih tijekom nje pratiti brojne nevolje.

{jathumbnail off}Tako već na samom početku zahtjevne potrage naiđoše na duboke mračne močvare,

a nerijetko su im se na putu znali ispriječiti i neprohodni planinski vrhovi.

Nije niti potrebno spominjati brojne gotovo beživotne pustare te

sablasne šume prepune opakih stvorenja, koje vrijedni tragači hrabro ostavljahu za sobom.


Dugo su tako putovali širom tajanstvenog svijeta boreći se s prirodnim silama, krvoločnim životinjama i negostoljubivim stanovnicima nepoznatih krajeva.

Na koncu stigoše na vrh jedne visoke planine. S njega je pucao prekrasan pogled.


Ostali su osupnuti ljepotom koja se pružala dokle god je pogled dopirao. U istom trenu shvatiše da je mukotrpno putovanje završeno. Tako stari Čudozemci stigoše na prekrasna područja na kojima njihovi potomci i danas obitavaju.
Kad su se malo kasnije osvjedočili da se posvuda oko njih prostire zaista pravi raj,

 

znali su da su pronašli baš ono što su tražili.
Drevni sijedi mudraci bijahu presretni. Zadovoljno su gledali oko sebe, dopuštajući da ih preplave ugodne misli i blaženi osjećaji.
No, njihov ushit nije dugo trajao. Legenda kaže da se već malo kasnije njihova čela zabrinuto naboraše.
Licima im preletje mračna sjenka nemira, a na usnama im zaigra gorko pitanje: hoće li njihovi potomci ikad imati mira na ovom predivnom komadiću Stvoriteljeva remek-djela?


Već tada su mudri starci slutili da će generacije i generacije njihovih potomaka polagati svoje mlade živote u bezbrojnim obrambenim ratovima za taj maleni odsjaj vječite rajske ljepote.

Isto tako, znali su da će u svim nadolazećim vremenima Čudozemci sami sebi biti najveći neprijatelji.

Nastavak slijedi! 

Odgovori

Skip to content