PRAVO BLAGO: Neviđene fotografije Splita s početka 20. stoljeća

Split je domaćin nevjerojatnoj izložbi fotografija, koja će biti dostupna svima do 25. siječnja iduće godine u Hrvatskom pomorskom muzeju na Gripama. Jednostavo ju nesmijete propustiti.

Riječ je o izložbi pod nazivom ‘Slikopisi jadranske obale’, autorice Mirjane Kos, koja je na svjetlo dana iznijela fotografije dr. Karla Kasera (1861. – 1942.), a u četvrtak je svečano otvorena.

Riječ je o bečkom doktoru prava, zaljubljeniku u fotografiju, kojeg je posao doveo u naše krajeve, pa je obalom putovao redovito od kraja 19. stoljeća sve do početka Prvog svjetskog rata.

– Darovit i odmjeren promatrač, Kaser je fotografski zabilježio brojne marine i vedute, isječke pejsaža, arhitekturne detalje, neponovljive atmosferske trenutke. Minuciozno je kadrirao vizure i građevine, brodove i luke, ljude i njihovu svakodnevicu. Stoga njegove fotografije nemaju samo umjetničku vrijednost, već dokumentarnu, kulturološku, povijesnu – kazala nam je dr. sc. Mirjana Kos, dodajući:

– U Split smo donijeli fotografije vašeg grada koje još nisu viđene. Bogata foto-ostavština Karla Kasera broji preko 12 tisuća fotografija, s napomenom da je oko tri tisuće njih – nepovratno uništeno. Naime, za vrijeme Drugog svjetskog rata obitelj ih je skrila na tavan, gdje ih je pronašao tek 2002. godine Karlov unuk Hermann Kaser.

split-2

Cijeli članak možete pročitati i ostatak fotografija pogledati ovdje.

Odgovori

Skip to content