POBUNA U HRVACAMA Mještani u šoku: Nećemo čudovište u našen mistu!

Foto Nikola Vilić / HANZA MEDIA

Stručnjaci će kazat svoje, a mi samo mlatimo praznu slamu. Pa politika je donila tu odluku, politika je jučer i ukinila. Koga briga za nas? Al’ će to donit radna mista? I istina van je prava – nemere se ta elektrana, ona opasnija, nerezibe… ajme ne znan’ ni kako se zove, već druga ona velika, plinska ni napravit! Ko će dat para za toliki pogon? U Osijeku su odustali od njega jer je plin skup. I još ga uvozimo. Di in je pamet?! – zasuli su nas mještani Hrvaca pitanjima, ponudili na brzinu sami i neke od odgovora, koje smo u utorak ujutro zatekli u lokalnom kafiću u središtu ove općinske cetinskog kraja.

Ovo je sve, naime, bila reakcija na javnu raspravu koja se održala u petak (16. prosinca) o novim projektima koji bi, tako kažu inicijatori, općini sa 3600 stanovnika trebali donijeti prosperitet. Osim naravno sada žučne rasprave, te pokrenute i peticije za sprječavanje projekata, kao i održavanja u ponedjeljak popodne (19. prosinca) i izvanredne sjednice Općinskog vijeća Hrvaca gdje se na kraju od pet projekata, odustalo od jednog (KKPE Peruča), a time je i drugi upitan (plinovod Peruča – Dugopolje).

No vratit ćemo se mještanima Hrvaca, s novinarskim pitanjem što se to događa u njihovoj općini, koja na raspolaganju ima godišnje proračunskih 7,5 milijuna kuna.

– Bogata smo mi općina, infrastruktura je riješena, no nema posla za mlade. To je najveći problem. I tribamo našu prirodu sačuvat, eno ubacili štuke u Cetinu koje su uništile našu pastrvu. Sada bi nam još dimnjak od 110 metara stavili uz plinsku elektranu pa da nas uguši ugljikov monoksid kada nema vitra, ubacuju su mještani, jedni se predstavljaju (Mile Buljan, Stipe i Slavko Alebić), dok Nediljko i Andrija ostaju bez prezimena. Kažu nisu oni bitni, nego dobrobit njihove dice…

E, sada prvi put su mještani i službeno čuli što se to planira graditi u njihovu susjedstvu, na području Derven, dvjesto metara uzvodno od brane Peruča, povrh stare kave, i to kada je bila javna rasprava u petak. No dodaju nam kako je peticija počela i prije rasprave, pa se poneki od njih i ljute na tu huškačku atmosferu. Nepotrebnu, jer se trebalo dopustiti stručnjacima da građanima pojasne o čemu se uopće radi. Poslušali su tada sve vezano za reverzibilnu hidroelektranu Vrdovo, dalekovod Peruča – Konjsko, spojni plinovod Dugopolje – Peruča no sve je „palo“ na kombi kogeneracijskoj plinskog elektrani (KKPE) Peruča.
Duhovi su se uzbunili i prije same javne rasprave, građani su se pobunili, pale su i teške riječi, te nakon Javne rasprave ‘natjeralo’ dr. Antu Prolića, predsjednika Općinskog vijeća da odmah, za ponedjeljak zakaže izvanrednu sjednicu.

– I što van to govori. Sve su to političke igre! A blizu su izbori… – ispratili su nas ovim riječima mještani Hrvaca, upućujući do centra „mista“ gdje mlađi Janković, Josip skuplja potpise za peticiju – ‘Ne plinskoj elektrani!’.

– Imamo već sada preko osamsto potpisa, a žele se potpisati i građani izvan naselja Hrvace, pa ćemo popodne i u druga mista – govori nam mladić, zauzet brojanjem potpisa građana koji ne žele plinsku „grdosiju“ u svom mjestu, te nas upućuje na oca Antu Jankovića, pokretača peticije, predsjednika Narodne stranke reformista Hrvaca.

– I mlado i staro se potpisalo protiv toga monstruoznog čudovišta od 500 megavata, vrijedne nevjerojatnih milijardu eura. Tisuću kilograma ispušnih plinova u samo jednoj sekundi će izlazit iz dimnjaka. Strašna je to devastacija i zagađenje, uništenje ekološke proizvodnje i turizma, a toplina iz elektrane uništila bi život i u jezeru i u Cetini – izdiktirao nam je na brzinu Janković tek neke od detalja iz peticije, ponavljajući kako se prezentacije “Studije utjecaja na okoliš” održala u tajnosti i to dva puta: u siječnu i lipnju ove godine, da bi tek u prosincu bila javna rasprava.

– Sve se radilo u tajnosti, brošure o projektima donačelnik Jakov Titlić nije nikome podilija, iako on tvrdi suprotno. Naš Miro Markulin nudio je sto eura onom tko mu donese tu famoznu brošuru – zbori nam dalje Janković, dok mu pokazujemo spornu brošuru, pitajući je li to ta „nevidljiva“ knjižica.

– To je to! Sve se u tajnosti radilo!

– Kojim projektima, po vama onda osigurati punjenje proračuna?

– Samo turizam i ekoproizvodnja – odriješit je Janković.

No vjerojatno i on kao i većina mještana, itekako je svjestan kako te dvije grane baš i neće moći uprihoditi godišnje dvadeset milijuna kuna, odnosno tri općinska proračuna kao samo jedan od projekata – za primjer ona reverzibilna hidroelekrana!

– Istina je, to je suma koju bi općina primala godišnje za reverzibilnu hidroelektranu, dok je za plinsku oko 15 milijuna godišnje! – iznio je načelnik Dinko Bošnjak, s kojim smo razgovarali veoma često prekidani brojnim pozivima i drugih novinara, upravo na ovu temu – hoće li u Hrvacama onda biti plinske elektrane ili ne?

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content