DOKUMENTI Što su studentice radile s Glavaševićem u Dubrovniku?

U jeku afere Dnevnice i uhićenja Tomislava Sauche, bivšeg predstojnika Ureda premijera, u javnost izlaze pikanterije i o ”pravim” službenim putovanjima drugih bliskih suradnika Zorana Milanovića. Direktno.hr već je izvijestio o izvidima DORH-a o Ministarstvu branitelja, povodom nalaza državne revizije u mandatu bivšeg ministra Predraga Matića i njegovog pomoćnika Bojana Glavaševića.

U međuvremenu je Direktno.hr na uvid dobio i dokumente o njihovom putovanju u Dubrovnik u srpnju 2015. godine, na koje je Glavašević poveo i dvije mlade djevojke koje je zaposlio u Kabinetu ministra, a jednu je pod nejasnim okolnostima doveo čak iz Amerike! O tome je još prije godinu dana djelomično izvijestila emisija Bujica, kada je bivši savjetnik u Ministarstvu branitelja Herman Vukušić komentirao razne nepravilnosti koje je zatekao nakon Matića. Direktno.hr sada je u posjedu novih dokaza koji bi mogli upućivati na nesavjesno trošenje državnog novca.

Što su studentice radile u Dubrovniku?

Riječ je o putovanju u Dubrovnik u srpnju 2015. godine, i to na Croatia Forum u Dubrovniku, koji je organizirala tadašnja potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. O čemu se radi? Matić i Glavašević nisu bili jedini članovi delegacije – u pratnji su išle i dvije studentice, a u Dubrovniku se zatekla i Matićeva supruga.

Jedna od studentica je Adrianna Korte Nahabedian koju je Glavašević doveo iz SAD-a, a druga je Mateja Medlobi – zaposlena na studentski ugovor (koji možete pogledati u priloženim dokumentima) u svrhu pomoćno tehničkih poslova i poslova vezanih za prijem stranaka u Kabinetu ministra! Dodajmo da je riječ o članici Foruma mladih SDP-a.

No, pravo je pitanje što su spomenute studentice uopće radile u Dubrovniku, s obzirom na to da detaljno službeno izvješće o njihovim aktivnostima nije podneseno za Matićeva mandata. U dokumentima koje prilažemo u članku možete se uvjeriti u plan i aktivnosti delegacije. Tako je Matić održao nekoliko sastanaka, a Glavašević je bio sudionik jednog panela. I to je sve! Državna revizija uvijek pita koja je svrha putovanja, a uputno je podnijeti i izvješće. U ovom izvješću niti riječi nema o tome u kojem su svojstvu putovale niti koja je svrha njihova putovanja.

Matić je za tri dana dobio 450 kuna u dnevnicama, a putovao je zrakoplovom. Glavašević je putovao službenim automobilom, za što su odobreni putni troškovi u iznosu od 3750 kuna. Odobrene su mu i dnevnice za pet dana koje su iznosile 150 kuna po danu. Za Korte Nahabedian također su odobrene dnevnice u istom iznosu te putni troškovi od 750 kuna. Medlobi nije koristila dnevnice, a putovala je službenim automobilom.

Dodajmo da su mlade dame bile smještene u drugom hotelu – u Cavtatu.

Indikativno je i da u jednom Izvješću o rezultatima službenog puta za jednu od studentica piše: “Put je prošao u redu”!.

Za privatnog vozača 7100 kuna!

No, misteriozno prisustvo studentica nije jedino što bi moglo biti upitno u ovom putovanju. Naime, Matić je unajmio privatni automobil po cijeni od 2200 kuna dnevno i to za tri dana. Dodajmo i da je naplaćeno čekanje u zračnoj luci i prijevoz do hotela u iznosu od 500 kuna – što ukupno iznosi 7100 kuna, plaćenih iz naših džepova. Pitanje je zašto je Matić na tri dana unajmio limuzinu i vozača, s obzirom na to da je u Dubrovnik poslan i njegov službeni automobil. Automobil je imao na raspolaganju 24 sata dnevno, što je inače privilegija koju imaju samo predsjednici i premijeri, s obzirom da je s njim u Dubrovnik poslan njegov službeni automobil. Račune i izvještaj možete pogledati ispod članka.

Postavlja se pitanje zašto je ministru trebao još jedan automobil? Ako je trebao prijevoz, ne bi li jeftinije bilo poslati još jedan službeni automobil iz Zagreba nego usmeno angažirati privatnog vozača da ga vozi za 2200 kuna dnevno, što uz 500 kuna naplaćenih za prijevoz od zračne luke do hotela ukupno iznosi 7100 kuna? Ne može se reći da se ovdje radi o sitnom tehničkom prijestupu.

Kriteriji očito nisu isti za sve. Podsjetimo, u Hrvatskoj su policajci odgovarali za primanje mita od 200 kuna, a neki i za zlouporabu položaja. U drugom slučaju radi se o slučaju Aleksandre Ljube, bivše glasnogovornice MUP-a, koja je dobila zabranu rada u državnoj službi. Podsjetimo, 2012. je godine nepravomoćno osuđena na zatvorsku kaznu od osam mjeseci, uvjetno dvije godine, jer je omogućila svojoj prijateljici i njezinoj djeci da po povlaštenim uvjetima ljetuju u MUP-ovu odmaralištu u Dramlju. Time je proračun oštećen za 6.040 kuna, koje je Ljuba naknadno vratila. Riječ je o manjem iznosu od ovog koji se spominje u najnovijem slučaju Glavaševića i Matića.

Glavašević već opterećen aferom Thule

Podsjetimo i na aferu Bojana Glavaševića koju je otkrio direktno.hr, a koji je za privatne potrebe koristio logistiku plaćenu novcem hrvatskih građana. Tako je sredinom 2014. svoju poziciju iskoristio za kupnju Thule krovne kutije i krovnog nosača za službeni automobil Ministarstva, koje je kasnije i koristio na svom privatnom automobilu. Kupnja je obavljena na osnovi usmenog naloga koji je izdao Predrag Matić, a puna cijena artikala iznosila je 8267 kuna hrvatskih poreznih obveznika.

O Glavaševiću je zbog tog slučaja raspravljalo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukoba interesa koje je odlučilo da u ovom slučaju nije postupao savjesno. Sankcija mu nije propisana, ali zbog tog slučaja ipak se nalazi pod korupcijskim rizikom.

Cijeli članak i dokumente pogledajte ovdje.

Odgovori

Skip to content