SPAŠAVANJE ZLOČINACA: Leljak objasnio zašto su Obuljen i HDZ odbili Most i prijedlog za arhive!

Nakon negativnog mišljenja Vlade RH na zakonski prijedlog Mosta o hrvatskom državnom arhivu kontaktirali smo Romana Leljaka, koji je surađivao s Mostom pri izradi prijedloga zakona.

Zamolili smo Romana Leljaka, slovenskog publicista i istražitelja Udbinih arhiva, da komentira objašnjenje koje je izložila ministrica kulture Nina Obuljen o negativnom mišljenju Vlade na Mostov prijedlog Zakona o državnom arhivu, piše direktno.hr.

Podsjetimo, minitrica kulture Obuljen na sjednici Vlade, prilikom odbijanja Mostovog prijedloga Zakona, poručila je sljedeće:

“Predloženi pristup izmjenama zakona, na koji Vlada daje mišljenje, u ovom obliku i sadržaju, a s obzirom na više manjkavosti, čini se tek parcijalnim načinom uređenja ove materije, a posebno s obzirom na to da Ministarstvo kulture priprema cjeloviti zakon koji je planom normativnih aktivnosti predviđen za treći kvartalu ove godine”.

Leljak je pak za direktno.hr prokomentirao izjavu Nine Obuljen i odluku da se stopira Mostov prijedlog.

“Obuljen smeta dio u kojemu se određuje da se sva arhivska građa do 22.12.1990. bez izuzetaka preda u Državni arhiv Hrvatske”.

Leljak je objasnio da je to smeta, i nju i Vladu, zbog toga što bi poštivajući tu odredbu, i Hrvatski sabor i tajne službe i Ustavni sud kao i mnoge druge institucije morale svoje arhive predati Državnom arhivu Hrvatske. Smeta im jer, kaže, arhivi nisu još dovoljno pročišćeni.

Iz Ministarstva kulture najavili su nov, cjelovit zakon koji će se pripremiti do kraja godine i Leljak očekuje da će on 2018. g. stupiti na snagu.

Leljak smatra da će u ovom razdoblju, prije novog zakona, doći do “čišćenja” spomenutih arhiva.

“Siguran sam da će mnogi dimnjaci puštati dim ove godine”, kazao je aludirajući na to da će se institucije rješavati nepoželjnih dokumenata.

Publicist je najavio svoj dolazak u Zagreb 7. travnja, kada će na Kaptolu održati predavanje o Zakonu o državnom arhivu i usporediti ga sa zakonima koji postoje u Sloveniji i Srbiji.

Izgleda da se Leljak ipak vraća u Hrvatsku, suprotno onome što je najavio u veljači kada je gostovao u Hrvatskoj i doživio medijski linč, donosi direktno.hr.

 

1 comment

  1. Mario Milovčić

    Ovo je još jedan dokaz da je srbsko-udbaško-komunjarska bagra još uvijek čvrsto u sedlu, braneći, tajeći i revidirajući grozomornu istinu o svojim stogodišnjim zločinima, pljačkama, lažima, mitovima i revizijama hrvatske, srbske pa čak i svjetske povijesti. U obrani toga zla upregli su i domaće petokolonaše iz smrdljive udbaške kloake od Manojlića, Mijesića, Josifovića, preko raznih Metastazića iz Sabora do nadobudnih jugoljubaca juniora i levih istoričara Mekoga Jakovine, Srboja Klasića i D.Mrakovine.
    Zato ja odavno tvrdim da je Roman Leljak, rođen u Krapini od majke Hrvatice i oca Slovenca, jedan od najvećih hrvatskih domoljuba i istinoljubivih, poštenih ljudi. Treba ga slijediti i naše osvjedočene prohrvatske snage, povjesničare Jurčevića, M.Jareba, Nazora, Hasanbegovića, D. Marijana, Blanku Matković…kao i novinare V. Starešinu, T. Dujmovića i mnoge druge, koje udbaški mediji u RH već godinama šikaniraju!?!

Odgovori

Skip to content