NI ZDRAV ŽIVOT NE POMAŽE?! Konačno otkriveno što uzrokuje rak!

Nova studija je pokazala da se dvije trećine tumora ne može izbjeći, čak i ako živite zdravim životom. Istraživanje su proveli američki znanstvenici i objavljeno je u časopisu Science. Zaključak studije jest da se gotovo dvije trećine tumora razvije zbog nasumičnih pogrešaka u kopiranju genetskog koda tijekom dijeljenja stanica.

Ovo istraživanje se suprotstavlja široko prihvaćenom pogledu da su tumorske mutacije najčešće rezultat našeg genetskog nasljeđa, stila života ili okoline u kojoj živimo. Riječ je o nesretnim defektima u repliciranju DNA koji se događaju nasumično, bez pravila, tvrdi se u studiji, piše britanski Telegraph.

Glavni znanstvenik koji je radio na istraživanju, dr. Cristian Tomasetti iz američkog Johns Hopkins Kimmel instituta za tumore objasnio je rezultate.

“Opće je poznato da moramo izbjegavati faktore u našem okruženju, poput pušenja, kako bismo smanjili rizik od raka. No, nije toliko poznato da svaki put kad se normalna stanica u našem tijelu dijeli i kopira svoj DNA kako bi proizvela dvije nove stanice, također multiplicira i pogreške”.

Te su pogreške u kopiranju, dodao je, potentan izvor tumorskih mutacija koje je znanost konstantno umanjivala. No, koautor studije dr. Bert Vogelstein istaknuo je kako neovisno o tome, i dalje moramo ohrabrivati ljude da izbjegavaju faktore u okolišu i stil života koji povećavaju šanse za razvoj tumorskih mutacija.

Tim znanstvenika istraživao je mutacije koje potiču abnormalni rast stanica u 32 različita tipa tumora, a pritom su razvili matematički model kojim su utvrdili značaj grešaka u kopiranju genetskog koda u razvoju tumora. Rezultati su pokazali da su za razvoj tumora potrebne dvije ili više ključnih mutacija gena.

U nekim tipovima raka, poput onih koji pogađaju prostatu, mozak i kosti više od 95 posto štetnih mutacija uzrokovano je ovim nasumičnim pogreškama u kopiranju DNA. No, primjerice rak pluća ipak najčešće uzrokuje pušenje ili faktori iz okoline, tvrdi se u istraživanju.

Studija zaključuje kako su 66 posto tumorskih mutacija rezultat grešaka u kopiranju DNA, 29 posto je izazvano faktorima iz našeg okoliša (npr. azbest u zgradi), a samo 5 posto naslijeđenim genetskim osobinama.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content