NADBISKUPIJA SPLITSKO-MAKARSKA: Priopćenje povodom uvrštavanja predstave ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ u program 27. Marulićevih dana

Splitsko-makarska nadbiskupija izdala je priopćenje povodom uvrštavanja predstave ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ u program 27. Marulićevih dana.  Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Splitsko-makarska nadbiskupija
NADBISKUPSKI ORDINARIJAT
Split, 21. travnja 2017.

• MINISTARSTVO KULTURE RH
• SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA
• GRAD SPLIT
• HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE SPLIT

Potaknuti mnogim upitima povrijeđenih vjernika, s osjećajima tuge i razočaranja, žaljenja i zgroženosti, upućujemo vapaj i zov svima koji u našoj Domovini, u našem gradu Splitu i u našim kulturnim institucijama, poglavito u Hrvatskom narodnom kazalištu, vode brigu o kulturnom i duhovnom odgoju i obrazovanju pojedinca i društva.

Osvrćemo se na program manifestacije, koja bi trebala biti kulturnom, 27. Marulićevi dani, osobito na predstavu Naše nasilje i vaše nasilje, koja vrijeđa vjerske i nacionalne osjećaje, kao i zdrav razum. Doista, kako ne biti tužan kada se kultura zaodijeva u ruho nepristojne provokacije, štoviše vrijeđanja osjećaja građana i vjernika našega grada i Hrvatske? Kako ne biti tužan kada se u program uvrštava predstavu, koja iz najnižih pobuda vrijeđa Boga, čovjeka i naciju, iako se zna da je već izazvala osude domaće i međunarodne javnosti zbog svoga blasfemičnog sadržaja?

Kako ne biti razočaran kada se u gradu Marka Marulića – oca hrvatske književnosti i graditelja europske kulture, pisca duhovnih i moralnih djela koja veličaju Boga Stvoritelja i utjelovljenu ljubav Isusa Krista, pisca koji je bio poticaj učenim ljudima i kulturnim djelatnicima i nadahnuće svecima u misionarskom naviještanju Radosne vijesti, pod imenom tog istog velikana prikazuje predstava koja izvrgava ruglu lijepo i sveto?

Kako ne biti žalostan kada se u Dujmovu gradu, u vremenu neposredne priprave za Sudamju i u vremenu kada slavimo najveće otajstvo kršćanske vjere – muku, smrt i uskrsnuće našega Spasitelja za kojega je naš sveti zaštitnik dao život, izrugivanjem nanosi teški udarac mističnom tijelu istoga Krista, to jest zajednici vjernika ovoga grada i naše Domovine? Kako ne biti zgrožen kada se u hramu kulture, ustanovi koja treba odgajati, na najvulgarniji način druge vrijeđa, omalovažava i blati? Kako ne biti zgrožen porukom koju se šalje djeci i mladima, obiteljima i društvu?

Ovim putem molimo sve odgovorne da još jednom promotre prikladnost sadržaja u sklopu nacionalne kulturne manifestacije 27. Marulićevi dani te učine potrebne korake kako sadržaji koji nisu dostojni imena Marka Marulića i grada Splita ne bi vrijeđali osobe i ponižavali samu kulturu.

Vjernike pozivamo na molitvu Gospodinu kako bi ovaj apel dodirnuo savjest i srca ljudi da jezik i način komuniciranja suvremenoga čovjeka ne bude uvredljiv prema drugome i ne ismijava vrednote i osjećaje drugih. Samo tako ćemo promovirati kulturu koja uzdiže i oslobađa, a ne vrijeđa i ponižava.

SPLITSKO-MAKARSKA NADBISKUPIJA”

O ovoj temi pročitate i ovdje: 

27. MARULIĆEVI DANI SU NACIONALNA SRAMOTA! Što nam to serviraju usred Splita?!

U SPLITU USTALI PROTIV FRLJIĆEVE PREDSTAVE

KAZNENA PRIJAVA PROTIV FRLJIĆA: Hoće li ‘selektor’ Marulićevih dana sramotno ustrajati na njegovoj predstavi?

HUB

1 comment

  1. Nada Jurinčić

    Nisam za defanzivni pristup jer je ,u ovom slućaju,nedjelotvoran i kontraproduktivan jer izaziva u Hrvata osjećaj krajnje bespomoćnosti!
    Ja sam za MASOVNU PRIJAVU PROTIV FRLJIĆA I SVIH KOJI MU DOPUŠTAJU “NASTUPE” .
    Pozivam sve Hrvate da ovu prijavu shvate kao obranu Hrvatske države i Naroda u specijalnom ratu protiv Hrvatske.
    Pošaljimo na tisuće prijava DORH-u ,desetine tisuća,s istim sadržajem koji ću sljedeći tjedan objaviti na fejsu i portalima!!
    Prijavilo Frljića i Igora za sramoćenje Hrvata i vrijeđanje najdubljih vjerskih osjećaja.
    U drugoj prijavi prijavimo potpisnike Deklaracije o ne-jeziku za udruživanje u zločinačku organizaciju s planom ponižavanja hrvatskog naroda i negiranja njegove države i samosvojnosti.
    DJELUJMO!Branimo našu Državu i naš Narod od Sotone jer ovo JEST on.
    Za njega lipe i uljudne riči ne znače ništa.
    ONI su nas desetljećim,a prijavljivali,idemo mi sada njih OPRAVDANO I S JAKIM RAZLOZIMA prijaviti DORHU.Nas na tisuće,desetine tisuća uputimo jednake prijave istodobno.
    Pa da vidimo hoće li se moći odbaciti tisuće istih prijava .Budimo Hrvatska koja se brani napadom na petu kolonu neprijatelja.
    To je sveta dužnost.

Odgovori

Skip to content