BANAC: Milanović pred braniteljima u strahu i potpuno nekompetentan

Nisu sve ustanove posve neovisne, no Ustavni sud je primjer neovisnosti. Nije jednostavno, no to treba poticati – U emisiji Branimira Bilića gostovao je bivši saborski zastupnik, profesor povijesti na prestižnom Sveučilištu Yale i sadašnji profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Ivo Banac. S obzirom na temu, kvalitet demokracije, izjavio je kako je optimističan, s obzirom na činjenicu kako nakon stoljeća totalitarizma ipak postoje neovisne, demokratske ustanove ovoga društva.

Naravno, “nisu sve ustanove posve neovisne, no Ustavni sud je primjer neovisnosti. Nije jednostavno, no to treba poticati.“

Osvrnuo se i na demokraciju unutar političkih stranaka rekavši kako će i u njima doći do pluralizacije. “Iako su političke stranke najčvršći orah i u njima dolazi do značajnijih pomaka. Sama činjenica mogućnosti smjene vodstva korak je u tom smjeru. Uvjeren sam kako će nakon parlamentarnih izbora uspjeh odrediti buduće vodstvo pojedinih stranaka.”.

Gledao je i današnji izravni prijenos sastanka premijera, ministara i branitelja. Situacija na sastanku bila je vrlo čudna jer s jedne strana imate ljude koji iznose sustavno i argumentirano svoje stavove na koje dvojica ministara šute, a premijer priznaje kako o tome nema pojma. “Nije ostavio dobar dojam, nego se doimao u strahu i potpuno nekompetentan za funkciju koju obavlja”, rekao je Ivo Banac.

Govoreći o potpuno pogrešnim odnosima prema totalitarizmima u ovoj zemlji rekao je kako Poljaci imaju izreku: “Medvjed je u teoriji vegetarijanac, no svako toliko pojede neku ovcu.” Upravo sukladno ovoj izreci, neki u nas, iz svojih partikularnih stranačkih interesa posižu u totalitarizme. “Osudu ove pojave ne treba prepuštati samo povjesničatima, oni imaju svoje nelogičnosti i vlastite sjene. Za to je bitan konsenzus nacije koji ćemo postići indormativnom politikom, a ne stečenim tumačenjima prošlosti. Potrebana nam je ozbiljna debata, a ne etiketiranje revizionizmom. Kao primjer mogao bih navesti potpunu profanizaciju pojma fašizam te činjenicu kako se mnogi prave ludi na pojavu jugoslavenskih ideja”, naglasio je.

Za antitotalitarni mentalitet važno je obrazovno opremiti ljude za građansko ponašanje, rekao je Banac i izrazio optimizam kako ćemo se i mi izvući iz društvene podijeljenosti u klike koje stvaraju platforme za ideološke manipulacije. “I kod nas će doći vrijeme slobodnoga mišljenja, postoji mnogo ljudi koji se opiru svrstavanju u klike”, dosao je.

Čudi ga kako je moguće da i danas živi komunističko-titoistički mentalitet i to u svome evoluiranom obliku, jer je ova zemlja nastala na negaciji titoizma i želji za demokracijom, sa posve novim sadržajima. Vrijeme titoističke “obnove” stavio je u drugi mandat Stjepana Mesića. “Neki u tome vide mnogo dobrih stvari, ali ja na to nikada neću pristati ker ne možete biti demokrat ukoliko niste antifašist i antikomunist. Naravno, Staljin je bio antifašist, no sasvim sigurno nije bio demokrat” rekao je Banac.

Pohvalio je politiku Kolinde Grabar Kitarović, za razliku od Mesićeve i Josipovićeve, kao prozapadnu sa punom sviješću naših obveza prema saveznicima. “Zbog toga je važan njen posjet Gdansku, gdje se komemoriralo žretve sviju totalitarizama, za razliku od Moskve gdje se slavilo rusko imperijalističko širenje straha prema susjedima” zaključio je Ivo Banac.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content