DUJMOVIĆ: Obuljen je Opari pucala u noge!

Zlatko Vitez je zapravo prokleto u pravu i jedini je pogodio u sridu kad se radi o dalekosežnoj aferi vezanoj uz Olivera Frljića i njegovoj predstavi na Marulićevim danima.

On naime tvrdi da se krivac za cijelu tu aferu definitivno može locirati u liku ministrice kulture koja je odabirom izbornika predstave na Marulićevim danima trasirala put ovakvom scenariju. Doista, kad Igoru Ružiću date mogućnost da izabire predstave nemate puno dvojbi da će uslijediti neka i to vrlo vjerojatna Frljićeva provokacija.

Kao što znate što ćete dobiti ako izaberete za izbornika Jakova Sedlara, tako znate što ćete dobiti ako za izbornika izaberete Igora Ružića. A pogotovo to mora znati ne samo aktualna ministrica kulture, nego osoba koja je godinama bila desna ruka ministra Biškupića i savršeno je upoznata s kazališnim kadrovskim rasterom.

Osim toga nije trebalo puno pameti kad je na stol Ministarstva kulture stigao prijedlog predstava koja ono i financira da se barem politički zaključi da u najmanju ruku nije politički mudro u jeku izbora provocirati Split predstavom u kojoj Krist koji silazi križa da bi silovao muslimanku koja potom vadi hrvatski stijeg iz vagine! Pa nije slučajno kritičar Bečkog „Die Pressea“ napisao za Frljićevu predstavu da je to „novo dno kazališne sezone“.

Sve drugo što se događalo bio je logičan i predvidljiv politički šah mat! Crkva ustaje protiv predstave, ali ustaje i protiv takvog kadroviranja Ministarstva kulture, ustaje čak i uprava splitskog HNK, na nogama su branitelji i u tom trenutku točno vidite kako se iz jednog šesnaesterca gega prema drugom, jedan vremešni veteran, koji trči po loptu i zabija gol jer na golu nema nikoga. Željko Kerum! Željko Kerum koji jedini od svih kandidata za splitskog gradonačelnika dolazi na prosvjed protiv Frljića, otvoreno staje uz publiku od koje sutra traži glasove i tako se kao nikada približava još jednoj pobjedi. Nina Obuljen je zapravo pucala u noge Andri Krstuloviću Opari koji ne može u isto vrijeme pokazati lojalnost Vladi i u isto vrijeme biti na prosvjedu nota bene protiv odluke ministrice kulture, dakle odluke člana iste te Vlade.

Ali, Željko Kerum može, jer mu je savršenu loptu dodala Nina Obuljen! I nema dvojbe da će on do besvijesti koristiti taj poklon gol. Opara je kritizirao predstavu, ali nije išao dalje od konstatacije „da je žalosno što se na manifestaciji koja treba slaviti dostignuća hrvatskih dramskih pisaca i glumaca prikazuje predstava koja vrijeđa osjećaje vjernika ne samo jedne vjeroispovijesti“. Naime, treba reći da se od ministrice ne traži da zabranjuje predstave, od nje se traži, baš kao i u slučaju HAVC-a, da kad našim novcem financira kulturne projekte razabere samo jednu stvar: koliko projekti koje plaća afirmiraju i doprinose hrvatskoj kulturi i hrvatskom kulturnom životu.

Kao što ni na koji način afirmaciji hrvatske kulture ne doprinosi makedonski film kojeg je HAVC sufinancirao, tako toj istoj afirmaciji ne doprinosi niti predstava u kojoj Krist silazi s križa da bi silovao muslimanku. Frljića se ne treba zabranjivati, ali Frljića ne treba financirati hrvatska država. Zašto? U najmanju ruku zato što kriteriji afirmacije hrvatske kulture Olivera Frljića i kriteriji Ministarstva kulture ne bi trebali biti isti! Nikada te predstave ne bi bilo na Marulićevim danima da financiranje te predstave nije odobrila ministrica kulture.

Dakle, ministrica je odabrala izbornika, ona je odobrila menu predstava i ona je sve skupa financirala. Ona je metaforički govoreći svim tim potezima, u sred Splita i u jeku izbora, dopustila da se Krista skine s križa kako bi silovao muslimanku! I to platila – našim novcem! Time je pred samim golom poderala Oparu i to tako jako da je pitanje hoće li sva ta svoja koljena i ligamenta posložiti i izoperirati do kraja sezone! Za to vrijeme Kerum puca penal, a na golu nema golmana!

Prvi koji trči na gol ne bi li bar s gol crte skinuo loptu, prvi koji je razumio razmjere štete, bio je župan Ževrnja koji je javno istupio i rekao da županija odbija sufinancirati tu predstavu. Ževrnja naime razumije da se i sutra mora živjeti i da su razmjeri štete upravo na razini splitsko dalmatinske županije neizmjerni i da ako hoće sačuvati obraz sebi i stranci mora povući odlučan potez.

Čini se da je jedini koji u Zagrebu razumije razmjere ove štete Drago Prgomet koji bez ikakve dileme ističe ovih dana da on nikada ne bi financirao kao ministar tu Frljićevu predstavu jer Prgomet savršeno razumije da sav negativni odijum zapravo pada na kompletnu vlast, pa ako hoćete i na kompletnu stranku. I on želi stresti sa sebe štetu za koju nije kriv. Pri tom svi skupa krajnje principijelno ističu ono što ljevica ne želi čuti ni u snu: nitko od nas ne bi, niti će ikada zabraniti neku predstavu uključujući i ovu, ali jednako tako ne bismo niti financirali tu predstavu. I to je sukus priče i to je meritum odgovornosti ministrice čija je krivnja u ovoj aferi neporeciva.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content