VUKOVAR Kakva pljuska Plenkoviću: HDZ ovakvo nešto ne pamti!

Foto Arhiv/HANZA MEDIA

Trebao je to biti još jedan prikaz moći u HDZ-ovoj utvrdi, što Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija definitivno jesu.

Sve je u vinkovačkom Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” u utorak navečer bilo spremno za trijumfalni dolazak predsjednika stranke i premijera Andreja Plenkovića na predstavljanje stranačkih kandidata za župana, gradonačelnike, načelnike i njihove zamjenika na području najistočnije županije.

Stari sukob

No, i prije nego što se Plenkovićev automobil parkirao ispred kazališta, gdje su ga dočekali domaćini, potpredsjednik stranke Tomislav Čuljak i župan Božo Galić, koji ide u još jednu kandidaturu za tu dužnost, bilo je jasno da bi se cijeli događaj mogao pretvoriti u fijasko. U tom trenutku, naime, u Vinkovcima nije bilo niti jednog od ključnih ljudi HDZ-a iz Vukovara niti se itko od njih tamo uopće pojavio i nakon Plenkovićeva dolaska, kao i tijekom održavanja programa, javlja Jutarnji list.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji ide po još jedan mandat i koji je trebao održati govor u Vinkovcima, te predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna, koji je kandidat za dožupana, Penavina zamjenica Ivana Mujkić, kao i brojni drugi važni vukovarski HDZ-ovci odlučili su bojkotirati ovaj bitan stranački skup. Kiseli su bili osmijesi HDZ-ove vrhuške na fotografiranju, a velike riječi i najava “još jedne pobjede” pale su u drugi plan zbog znakovitog slučaja.

Ne pamti se, naime, da se ikada itko u HDZ-u odlučio i usudio na ovaj način bojkotirati predsjednika stranke i službenu stranačku politiku, posebice mjesec dana uoči izbora. Tek što je Plenković na jugu Hrvatske riješio slučaj “Ževrnja i Zlatni rat”, dočekala ga je nova muka na istoku.

Nitko, doduše, nije želio službeno reći zašto je došlo do bojkota, a Penava i Barna čak se nisu javljali na pozive i poruke, no iz dobro obaviještenog izvora doznali smo da su se vukovarski HDZ-ovci na to odlučili u utorak ujutro kao iskaz nezadovoljstva kako državnom politikom prema Vukovaru tako i odlukom da HDZ ponovno za župana kandidira, njima neprihvatljivog, Božu Galića iz Vinkovaca. Ovo drugo su nekako bili pregrmili, no danas je upitna čak i njihova podrška Galiću, koji se također nije javljao na naše pozive.

Premalo učinjeno

– Prošlo je više od pet mjeseci otkako je Vlada u Vukovaru, uoči Dana sjećanja, održala sjednicu na kojoj smo čuli puno obećanja, a do danas nismo dobili ništa. Sve se svodi samo na puste priče od kojih mi više ne možemo živjeti. Hoćemo konkretne rezultate i odluke – rekao nam je jedan od rijetkih vukovarskih HDZ-ovaca koji se jučer javio na naš poziv.

Što to vukovarski HDZ-ovci zamjeraju Vladi svoga predsjednika? Poznato je da već oko godinu dana u Vukovaru čekaju rješenje na pismo namjere talijanskog investitora Florian Grupe, koja bi tamo gradila tvornicu parketa i zaposlila oko 500 radnika. No, za to im treba drvna masa Hrvatskih šuma, koje nikako da daju garanciju za to. Penava je već nekoliko puta na to upozoravao. No, pomaklo se nije ništa.

Sukob suradnika

Puno toga je gradonačelnik negativnog izgovorio i na već spomenutoj sjednici Vlade u Vukovaru, pri čemu je žestoko opleo i državnu, ali i županijsku politiku, župana Galića i njegovo kadroviranje opisavši ga štetnim po Vukovar i njegove građane.

Ipak, kulminacija problema koji su doveli do konačnog nezadovoljstva nedavna je odluka Vlade kojom je usvojen Nacrt prijedloga Strategije prostornog razvoja RH, čiji je sastavni dio kanal Dunav – Sava.

Poznato je da se tom projektu Vukovarci žestoko protive, dok ga Galić i Vinkovčani promoviraju i guraju. Jesenas su zbog ovog kanala pale i teške riječi i optužbe na Galićev račun iz vukovarskog HDZ-a u čemu je prednjačio upravo Barna. Galić mu je čak poručio da će ga tužiti, a sada bi trebali biti najbliži suradnici.

Iz Vukovara su za županicu predlagali Marijanu Balić, bivšu voditeljicu Plenkovićeva ureda u Europskom parlamentu, koja sada u Saboru mijenja Penavu. Činilo se da bi i središnjica to mogla potvrditi, no na kraju je “isplivao” Galić, što je izazvalo potres i konsternaciju u Vukovaru. Ipak, dogovoreno je da iz Grada heroja dođe prvi dožupan, a oni su se odlučili za Barnu, što je Galić nevoljko morao prihvatiti.

– Dogovoreno je i da će Vukovarci napokon dobiti i neke ključne pozicije po ključu u županijskoj upravi i tvrtkama, a sada se svi prave blesavi. Vjerujte mi, atmosfera u vukovarskom HDZ-u trenutno je takva da se ne zna što će sutra biti i kako će ovo završiti. Jasno nam je da to nije dobro za stranku u cjelini, ali nama u Vukovaru stvarno je dosta ovakvog ignoriranja i guranja u stranu – rekao je sugovornik iz vukovarskog HDZ-a za Jutarnji list.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content