PRED BANOVINOM U SPLITU Prije 26 godina skinuli jugoslavensku i objesili zastavu Republike Hrvatske

Podizanjem državne zastave pred zgradom Banovine u Splitu, u subotu je obilježeno 26 godina od javnog prosvjeda tijekom kojega je skinuta jugoslavenska i postavljena hrvatska zastava.

Split je tada, ali i puno puta prije toga pokazao snagu, čvrstinu i odlučnost, kazala je Vladina povjerenica za Grad Split Branka Ramljak, podsjetivši da su prije 26 godina građani Splita predvođeni radnicima prosvjedom pred Banovinom ukazali na zločinački pothvat koji je započela tadašnja JNA.

“Splićani su se tome suprostavili i spriječili ono što je ta vojska tada namjeravala učiniti. Taj je dan bio i dan solidarnosti prema mještanima Kijeva, koji su bili u blokadi i s kojima su se na takav način solidarizirali građani Splita. Danas nam je to na neki način poruka da solidarnošću i zajedništvom u teškim trenucima, ali i u malo manje teškim trenucima, možemo zaista ostvariti sve ono što smo zamislili”, rekla je Ramljak.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević je rekao kako su okolnosti proslave svake godine sve lošije i da je “osnovni razlog tomu sprega kriminala i politike”. Rekao je da u sindikatu imaju u tome i previše iskustva, s podnesenim kaznenim prijavama u Vinkovcima, Vukovaru, Osijeku, Zagrebu, Splitu i Šibeniku, ali da vrijeme prolazi a ništa se ne poduzima.

“Da bi se zaustavio strmoglavi pad i rasap hrvatskog gospodarstva, pa i zaustavio bijeg mladih, školovanih ljudi iz zemlje, glas javnosti treba presuditi i primorati politiku da raskine sprege s kriminalom”, poručio je Matijašević.0cc0857b7eb37a4a2ec8

Dugopoljac Ivica Balić, koji je prije 26 godina s koplja skinuo jugoslavensku i objesio hrvatsku zastavu, danas smatra da bi se hrvatski branitelji trebali ujediniti kako su to napravili i 1991. godine.

“Trebaju reći onima koji nas vode: dosta je, gospodo, mi smo stvarali državu, stanite na loptu, skupite glave, radite za dobrobit ove države”, kazao je.

“Napravite da nam mladi ne idu van, da imamo posla, da nam škola funkcionira. To bih poručio toj gospodi, a mojoj hrvatskoj braći braniteljima i prijateljima da jednom stanemo i dignemo se, te ako treba, zaprijetimo da stanu ili će biti svega. Više se ovako ne može živjeti, ovo nije država za kakvu su momci, koji su pušku nosili, ginuli. Ovo nije ta država. Nije, nije i nije i neka me osudi tko god hoće, ali nije. To nije to”, rekao je Balić.

Obilježavanje obljetnice započelo je jutros polaganjem vijenaca ispod Središnjeg križa na groblju Lovrinac u spomen na poginule branitelje, nastavilo se misom zahvalnicom u katedrali Sv. Dujma, a završilo podizanjem zastave Republike Hrvatske na zgradu Banovine.

Prije dvadeset šest godina, 6. svibnja 1991. radnici, članovi sinidkata i građani Splita suprotstavili su se neprijateljskoj vojsci na povijesnom javnom prosvjedu u Splitu ispred Banovine. Sinidkat i građani okupljeni ispred Banovine odlučno su tražili da se skine tuđinska zastava sa zgrade i podigne hrvatski barjak. Temeljem odluke sindikalnog sabora, 6. svibnja proglašen je Danom HUS –a , sada HURS-a, a taj dan je ujedno i Dan Nezavisnog sindikata Brodosplita.

Izvor: direktno.hr

1 comment

  1. navodar

    Gdje je ondašnji ponos i motivacija,ta slika diči dnevnu sobu!Hvala na hrabrosti mom susjedu i neka mu je dug život!

Odgovori

Skip to content