Šibenska ljepotica tvrđava sv. Nikole upisana na UNESCO-vu listu kulturnih dobara materijalne baštine

Šibenik od danas ima čak dva zaštićena spomenika svjetske baštine UNESCO-a, nakon što je na taj popis 2000. godine uvrštena šibenska katedrala sv.Jakova

Danas je na 41. zasjedanju UNESCO-va Odbora za svjetsku baštinu, koje se održava od 2. do 12. srpnja 2017. u Krakovu u Poljskoj, tvrđava sv. Nikole upisana na Popis svjetske baštine UNESCO-a uz gradske fortifikacije Zadra u Hrvatskoj, Bregama, Peschiera del Garda i Palmanove u Italiji te Kotora u Crnoj Gori u sklopu nominacije „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća“.

„Tvrđava sv. Nikole najbolje je očuvana i jedina od šibenskih tvrđava dostojna spomenika kulture. Ovo je velika stvar za Šibensko-kninsku županiju i grad Šibenik, upis tvrđave sv. Nikole na UNESCOVU listu kulturne baštine kruna je turističke valorizacije kanala sv. Ante.“, rekao je župan Goran Pauk.

Cijeli kanal sv. Ante je u baffer zoni u kojoj vrijede najstroža pravila ekološke održivosti, tako da na tvrđavi neće biti većih zahvata, a uvala Minerska će biti ključna za popratne turističke sadržaje.

Uz župana Pauka na zasjedanju Odbora nazočili su i Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, Sanja Slavica Matešić, pročelnica UO za zaštitu okoliša i komunalnu djelatnost i pročelnica Ureda župana Senka Bilać.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici Republike Hrvatske: uz pomoćnika ministrice kulture Davora Trupkovića, bio je veleposlanik Ivo Goldstein stalni predstavnik pri UNESCO-u, zatim prof. dr. sc. Miljenko Jurković, predsjednik Hrvatskog vijeća za kulturna dobra Miljenko Domijan, voditeljica i glavna tajnica Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO Rut Carek, voditelj Odjela za graditeljsku baštinu, krajolik i prostorno planske mjere zaštite Bruno Diklić, Jasminka Dinić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Martina Vidaković iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a delegaciju Grada Zadra predvodio je gradonačelnik Branko Dukić.

Podsjetimo se, postupak upisa tvrđave sv. Nikole na UNESCO-vu listu kulturnih dobara materijalne baštine (graditeljske baštine) inicirao je talijanski grad Bergamo (regija Lombardija), a prihvatilo je Ministarstvo kulture Republike Italije. S prijedlogom se suglasilo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske kao i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Pomoć u prikupljanju dokumentacije i razradu menadžment plana odradila je Javna ustanova Priroda u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom.

Izvor: kamenjar.com

Odgovori

Skip to content